Home / HEADER-NEWS / H τοποθέτηση της αντιπροέδρου του Συλλόγου Αναπληρωτών Καθηγητών Ειδικής Αγωγής

H τοποθέτηση της αντιπροέδρου του Συλλόγου Αναπληρωτών Καθηγητών Ειδικής Αγωγής

Δημοσιεύτηκε: 9:47 μμ Φεβρουάριος 7th, 2017  


Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Συνεχίστηκε σήμερα η συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας με την ακρόαση των φορέων. Ανάμεσα στους φορείς ήταν και ο Σύλλογος Αναπληρωτών Καθηγητών Ειδικής Αγωγής. Παρουσιάζουμε την τοποθέτηση της Αντιπροέδρου για τα θέματα της Ειδικής Αγωγής:

 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΤΡΩΝΗ (Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αναπληρωτών Καθηγητών Ειδικής Αγωγής (ΣΑΚΕΑ)): Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε. Έχει γίνει κατανοητό σε όλους, εφόσον πολλοί φορείς έχουν τοποθετηθεί στο άρθρο 11 για την ειδική αγωγή, πόσο σημαντικό κομμάτι της εκπαίδευσης μας είναι.

Αριθμός μαθητών και μείωση

Βλέπουμε ότι στην παράγραφο 1, περίπτωση αα, υπάρχει η φράση ότι μπορεί να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών στο σύνολό του, ανά τμήμα, εφόσον δεν υπάρχει στο σχολείο τμήμα ένταξης. Εφόσον στο σχολείο δεν λειτουργεί τμήμα ένταξης, δεν μπορεί να γίνει μείωση του συνόλου των μαθητών. Θεωρούμε ότι είναι μια φράση που πρέπει να απαλειφθεί, καθώς η μείωση των μαθητών ανά τμήμα δεν μπορεί να συνδέεται με το τμήμα ένταξης. Οι μαθητές στο τμήμα ένταξης δεν φοιτούν όλες τις ώρες τους, αλλά μόνο συγκεκριμένες ώρες, οι οποίες δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις δεκαπέντε. Συνεπώς, θέλαμε να τονίσουμε ότι εισηγούμαστε την απαλοιφή της φράσης «εφόσον στο σχολείο, δεν λειτουργεί τμήμα ένταξης». Να αποσυνδεθεί ο αριθμός των μαθητών στο σύνολό τους, από το εάν ή όχι, υπάρχει τμήμα ένταξης.

Κατώτατος αριθμός στα ΕΕΕΚ

Αναφορικά με το κατώτατο όριο μαθητών, ειδικά στα ΕΕΚ, έχει γίνει πολύς λόγος και αυτό έχει γίνει, γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό. Έχουμε την αίσθηση, ότι δεν λήφθηκε υπόψη η επαρχία, οι νησιωτικές περιοχές, που μπορεί να έχουμε εγγραφεί ενός μαθητή μόνο ή δύο μαθητών. Επίσης, ξέρετε πάρα πολύ καλά, ότι στα ΕΕΚ φοιτούν παιδιά που έχουν δυσκολίες, αυτισμό, πολλαπλές αναπηρίες, μερικές φορές, είναι αδύνατον ως εκπαιδευτικός και να διδάξουμε- θα εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας, αλλά και να το προστατεύσουμε σε επίπεδο ασφάλειας, αν ο αριθμός δεν μας το επιτρέπει. Θα θέλαμε, λοιπόν, σοβαρά να εξετάσετε αυτή την περίπτωση.

Ιδιωτική Παράλληλη Στήριξη

Ένα τρίτο σημείο, είναι η Ιδιωτική Παράλληλη Στήριξη, που βλέπουμε εδώ, ότι αυτή τη φορά προτείνεται για σχολικούς νοσηλευτές ή ειδικό βοηθητικό προσωπικό. Καταλαβαίνουμε την ανάγκη των γονέων να υπάρχει παράλληλη στήριξη στο παιδί τους από την πρώτη μέρα του σχολείου. Εφόσον το Υπουργείο δεν μπορεί να διασφαλίσει αυτό, οδηγεί τους γονείς σε αυτές τις λύσεις. Επίσης, με το να μην υπάρχει μόνιμο προσωπικό, ειδικά και ειδικά το παιδί με αυτισμό, συνεχώς αλλάζει σύνοδο. Θέλουμε, λοιπόν, να φροντίσει το Υπουργείο ώστε οι προσλήψεις να γίνονται από την πρώτη μέρα που το παιδί θα πάει στο σχολείο του κι από κει, οι άνθρωποι αυτοί να προσλαμβάνονται από τους Πίνακες αναπληρωτών που έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο.

Δεν θα συνεχίσω παρακάτω. Θα καταθέσουμε τις απόψεις μας στην διάθεση της Επιτροπής και αυτά, νομίζω, ήταν τα πιο σημαντικά σημεία τα οποία πραγματικά θα ήθελα να λάβετε πολύ σοβαρά και με ευαισθησία, υπόψη σας.

Σας ευχαριστώ.

Οι απαντήσεις που έδωσε η ανιπρόεδρος ΣΑΚΕΑ

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΤΡΩΝΗ (Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αναπληρωτών Καθηγητών Ειδικής Αγωγής): Όσον αφορά στο ερώτημα αναφορικά με το τμήμα ένταξης έχει γίνει μια παρανόηση. Με το σημερινό νομοσχέδιο ορίζεται ότι εφόσον υπάρχει τμήμα ένταξης σε κάποιο σχολείο τότε δεν δύναται να μειωθεί ο συνολικός αριθμός ανά τμήμα, ακόμα και αν τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες είναι τέσσερα. Προφανώς εδώ δεν καταλαβαίνουμε τον τρόπο λειτουργίας του τμήματος ένταξης. Στο τμήμα ένταξης φοιτούν κάποια παιδιά, όχι όμως όλες τις ώρες τους. Επιτρέπεται, το ανώτατο 15 ώρες. Όλες τις υπόλοιπες τα παιδιά είναι μέσα στις τάξεις τους. Η ύπαρξη και λειτουργία τμήματος ένταξης σε ένα Γενικό Σχολείο δεν θα έπρεπε να επηρεάζει την απόφαση και τη δυνατότητα που δίνει σε ένα τμήμα να μειωθεί ο συνολικός αριθμός εφόσον υπάρχουν 4 παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες.

Αυτό έχει ένα πολύ μεγάλο κίνδυνο, γιατί μερικοί εκπαιδευτικοί, μερικοί σύλλογοι, παράτυπα μπορεί να μη δεχθούν να ιδρυθεί τμήμα ένταξης στο σχολείο τους, έτσι ώστε να υπάρχουν περισσότερα τμήματα ανά τάξη, για να μπορούν οι άνθρωποι να συμπληρώνουν το ωράριο τους. Αυτό βάζει σε κίνδυνο και τα παιδιά του δικαιούνται τμήματα ένταξης, αλλά και εμάς τους αναπληρωτές, που δεν ανοίγουν θέσεις, οι οποίες θα έπρεπε να ανοίξουν.

Ελπίζω να έγινε κατανοητό αυτό ότι δεν έχει σχέση ο συνολικός αριθμός των μαθητών με το αν υπάρχει ή όχι τμήμα ένταξης. Οπότε, ζητάμε πραγματικά αυτό το κομμάτι, η φράση «εφόσον δεν λειτουργεί τμήμα ένταξης» από τη συγκεκριμένη παράγραφο να αφαιρεθεί. Θέλω να πιστεύω ότι πραγματικά έχει γίνει παρανόηση από τον Εισηγητή.

Σχετικά με το δεύτερο κομμάτι αναφορικά με το κατώτατο όριο των τριών παιδιών στα ειδικά σχολεία, όσοι έχουν εμπειρία από ειδικά σχολεία, θα ξέρουν ότι υπάρχουν περιπτώσεις, στις οποίες δεν γίνεται να υπάρχουν τρία παιδιά με βαρύ αυτισμό ή με πολλαπλές αναπηρίες. Είναι αδύνατο το έργο μας, είναι επικίνδυνη η συνύπαρξη των παιδιών στο ίδιο τμήμα, χωρίς να υπάρχει επιπλέον βοηθητικό προσωπικό. Οπότε, παρακαλούμε και εισηγούμαστε πραγματικά για την εύρυθμη λειτουργία των ΕΕΕΕΚ και για την ασφάλεια όλων μας να καταργηθεί το κατώτατο όριο και να επιτρέπεται στους εκπαιδευτικούς με τους συμβούλους τους να μπορούν να πάρουν αυτή την απόφαση, όχι μόνο για εκπαιδευτικούς λόγους, αλλά και για λόγους ασφαλείας.

Αυτές ήταν οι δύο ερωτήσεις που μου απευθύνθηκαν και τις οποίες απάντησα.

Ευχαριστώ για την ακρόαση.

Τι τόνισε ο Υφυπουργός κος Δ. Μπαξεβανάκης

Πάνω από 10.000 εκπαιδευτικοί έχουν προσληφθεί σε δομές της ειδικής αγωγής ή της παράλληλης στήριξης. Είναι ένας αριθμός που τα προηγούμενα χρόνια δεν θα μπορούσε κανείς να φανταστεί

«Δηλώνουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός των δομών των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης», ανέφερε μιλώντας απόψε στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης. «Ήδη καθορίζουμε, ότι το ελάχιστο όριο μαθητών για τη συγκρότηση τμήματος, με απόφαση των περιφερειακών διευθυντών, μπορεί να είναι τα τρία παιδιά. Ακόμη και στις περιπτώσεις περιοχών με ένα ή δύο παιδιά, θα συγκροτείται τμήμα από παιδιά διαφορετικών τάξεων, και άρα ούτε ένα παιδί δεν θα μείνει στη χώρα που να μην του δοθεί η δυνατότητα να φοιτήσει σε τμήμα σχολικής μονάδας ειδικής αγωγής», είπε ο υφυπουργός.

Για όσους μιλούν για υποβάθμιση της ειδικής αγωγής, ο Δ. Μπαξεβανάκης είπε ότι αυτοί οι ισχυρισμοί αγνοούν τους αριθμούς. «Οι αριθμοί, δυστυχώς για την αντιπολίτευση, είναι αμείλικτοι», είπε ο υφυπουργός και σημείωσε ότι τη φετινή χρονιά ιδρύθηκαν 23 νέα σχολεία ειδικής αγωγής, 12 νέες ηλικιακές τάξεις σε ειδικά επαγγελματικά γυμνάσια, ενώ από τους 20.000 περίπου αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που έχουν προσληφθεί μέχρι σήμερα, πάνω από 10.000 εκπαιδευτικοί έχουν προσληφθεί σε δομές της ειδικής αγωγής ή της παράλληλης στήριξης. Είναι ένας αριθμός που τα προηγούμενα χρόνια δεν θα μπορούσε κανείς να φανταστεί – και αυτή η κυβέρνηση το πετυχαίνει, διότι έχει ως προτεραιότητα να στηριχθούν τα πιο αδύναμα στρώματα, ανέφερε ο υφυπουργός Παιδείας.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...