Home / Featured / Συνέλευση αναπληρωτών εκπαιδευτικών ειδικοτήτων Π.Ε. και Δ.Ε. (Πέμπτη 2/2, 17.00)

Συνέλευση αναπληρωτών εκπαιδευτικών ειδικοτήτων Π.Ε. και Δ.Ε. (Πέμπτη 2/2, 17.00)

Δημοσιεύτηκε: 10:52 μμ Φεβρουάριος 1st, 2017  


ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ Π.Ε/Δ.Ε [anapleid@gmail.com]

Συνέλευση

Πέμπτη 2/2 – 17:00

Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ

(Ρήγα Παλαμήδη 2/Ψυρρή)]

Καλούμε κάθε άνεργο/αναπληρωτή/μόνιμο συνάδελφο στη συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 2/2 στο ΕΜΠΡΟΣ, για να απαντήσουμε μαζικά και δυναμικά στον εξευτελιστικό εμπαιγμό που επί μήνες η πολιτική ηγεσία επιδεικνύει απέναντι στο δημόσιο σχολείο, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Μετά τις Υ.Α. Φίλη για τον «νέο» τύπο δημοτικού σχολείου, τα νηπιαγωγεία και την ειδική αγωγή και λίγους μήνες μετά την έναρξη των μαθημάτων, πολλοί προσπαθούν να μας πείσουν ότι βιώνουμε μία απολύτως κανονική πραγματικότητα και σε ό,τι αφορά τα εκπαιδευτικά πράγματα. Και όντως όλα φαίνεται να βαίνουν «καλώς» αφού οι προκλήσεις και της νέας πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΕΘ με εκ νέου εξαγγελίες για δήθεν διορισμούς και δήθεν μεταρρυθμίσεις μένουν αναπάντητες, όπως άλλωστε χωρίς ουσιαστική αγωνιστική απάντηση παραμένουν και οι δηλώσεις του νέου υπουργού παιδείας για την επαναφορά της αυτοαξιολόγησης και της αξιολόγησης, οι δηλώσεις περί «διεύρυνσης» του ολοήμερου προγράμματος των δημόσιων σχολείων και η συσχέτιση αυτών με τα ΚΔΑΠ.

Η πραγματικότητα που εμείς βιώνουμε όμως είναι η εξής:

Χιλιάδες συνάδελφοί μας, επί χρόνια ωρομίσθιοι και αναπληρωτές, είδαν φέτος την πόρτα του δημόσιου σχολείου να κλείνει για αυτούς οριστικά. Χιλιάδες ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ τις οποίες, όπως εγκαίρως είχαμε πει, είχε πολύ καλά προσχεδιάσει το υπουργείο Παιδείας μειώνοντας τις διδακτικές ώρες στην Π.Ε., επιχειρώντας να ξεγελάσουν την κοινωνία με το κατασκεύασμα ενός δήθεν νέου/ενιαίου δημοτικού σχολείου κομμένου και ραμμένου στη βάση των επιπλέον περικοπών και των μνημονιακών δεσμεύσεων που πιστά υπηρετούν. Ένα σχολείο που παραβιάζει βάναυσα τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών, αφού λειτουργεί με περισσεύματα ωρών, με β και γ αναθέσεις, με εκπαιδευτικούς που μοιράζονται ανάμεσα σε τρία έως και πέντε σχολεία.

Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων (όσοι τελικά έχουν προσληφθεί) ζουν στο πετσί τους την κοροϊδία και τον εμπαιγμό, αφού την εργασιακή τους επισφάλεια, όπως όλα δείχνουν, σύντομα θα διαδεχθεί για πολλούς η οριστική ανεργία. Με τις β αναθέσεις να παγιώνονται και τον συναδελφικό κανιβαλισμό μέσα στα σχολεία να θεριεύει με τις ευλογίες πάντοτε του υπουργείου παιδείας, με πολλές συμβάσεις πλήρους ωραρίου να γίνονται φέτος μειωμένου ωραρίου παρά την υποτιθέμενη διάχυση των μαθημάτων σε όλα τα σχολεία, με κριτήρια και προϋποθέσεις που θα τίθενται πλέον για να δικαιούται κανείς το επίδομα ανεργίας μετά την απόλυση, υπάρχει άραγε κανείς που να μην κατανοεί τι μέλλει γενέσθαι;

Πόσοι συνάδελφοι χρειάστηκε φέτος και μετά την πρόσληψή τους να παλέψουν για το αυτονόητο: να διδάξουν δηλαδή το μάθημά τους και να μη συμπληρώνουν μόνο στο ολοήμερο πρόγραμμα, όπως πολλοί διευθυντές έσπευδαν να τους τρομοκρατήσουν πηγαίνοντας ένα βήμα ακόμα πιο «μπροστά» την Υ.Α. Φίλη;

Ποιους εξυπηρέτησε τελικά το κλίμα διάσπασης ή και τεχνητής ακόμα αισιοδοξίας για δήθεν διάχυση και επιπλέον προσλήψεις, που επικράτησε δυστυχώς ακόμα και εκεί που επιβαλλόταν να επικρατήσει η οργάνωση και η κλιμάκωση ενός διαρκούς αγώνα; Γιατί οι λιγοστές κινητοποιήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από την αρχή της σχολικής χρονιάς δεν έχουν μπορέσει να υπερασπιστούν ούτε τα στοιχειώδη δικαιώματα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών (διαφάνεια στις τοποθετήσεις/άρση των ανισοτήτων ανάμεσα σε μόνιμους και αναπληρωτές σε ό,τι αφορά τις αναρρωτικές άδειες/μητρότητας/έγκαιρη καταβολή του μισθού κτλ); Με την επιδείνωση των εργασιακών όρων και για τους μόνιμους και για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς και την απλήρωτη εργασία να θεσμοθετείται πλέον και επίσημα μέσω της μη προσμέτρησης της σίτισης στο ολοήμερο πρόγραμμα και για τους δασκάλους πλέον, η ανάγκη για οργάνωση και αγώνα διαρκείας είναι επιβεβλημένη.

Στις συντεχνιακές λογικές/τα μικροπαραταξιακά παιχνίδια και την αγωνιστική αδράνεια απαντάμε με ενότητα/αλληλεγγύη και οργάνωση των κινητοποιήσεων μας. Οι ζυμώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των δύο προηγούμενων συνελεύσεων ήταν πολύτιμες, όπως και οι παρεμβάσεις που πραγματοποιήσαμε όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα: διαμαρτυρίες στο ΥΠΠΕΘ, στην περιφερειακή διεύθυνση Αττικής και τις κατά τόπους διευθύνσεις εκπαίδευσης, συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις, κάλεσμα για συνειδητή αποχή από τις εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια, εξορμήσεις αντιπληροφόρησης σε δημόσιους χώρους, θεατρικές σκηνές κτλ, αλλά χρειάζεται περισσότερο τώρα από ποτέ να συνεχίσουμε να παλεύουμε για τη δουλειά/για τη ζωή μας.

30/1/2017 ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΔΟΣΗ Μ.Κ. ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

Μπαίνει ο Φλεβάρης. Αυτό μπορεί να μην αποτελεί ιδιαίτερο νέο, αν εξαιρεθεί η ντροπή που συντελείται εις βάρος χιλιάδων αναπληρωτών από την αρχή του χρόνου με τη μισθοδοσία.

Σε πάρα πολλές περιοχές οι αναπληρωτές μετά από πέντε μήνες εργασίας συνεχίζουν να πληρώνονται έναντι. Πρωτοφανές αν σκεφτεί κάποιος πως πρόκειται για μια διαδικασία που μέχρι πρότινος διεκπεραιωνόταν το πολύ εντός δύο μηνών, Μολονότι φέτος ζητήθηκαν και τα ένσημα για διασταύρωση (τίνος πράγματος άραγε;) αλλά και υπεύθυνες δηλώσεις, το αποτέλεσμα είναι πάλι το ίδιο, έναντι.

Τα χρήματα αυτά τα έχουμε δουλέψει, δεν επαιτούμε. Άλλωστε για πολλούς συναδέλφους είναι αναγκαία για να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις.

Καλούμε άμεσα όλους τους συναδέλφους να απευθυνθούν μαζικά στις ΕΛΜΕ τους συλλόγους, τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ, ώστε να δοθεί άμεση λύση. 

30/1/2017 ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΓΑΝ, ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΒΟΔΙ:

ΔΙΕΤΗΣ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΞΑΝΑ;

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΚΑΘΕ ΙΔΕΑΣ ΤΩΡΑ!

Σύμφωνα με διαρροές στον τύπο από κύκλους του υπουργείου παιδείας ο υπουργός Γαβρόγλου πρόκειται να καταθέσει σήμερα νομοθετικές διατάξεις και για τις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Ο διάλογος του υπουργείου με τους δανειστές εν όψει δεύτερης αξιολόγησης, την Ε.Ε., τον ΟΟΣΑ και τα επιχειρηματικά συμφέροντα καλά κρατεί και δίνει καρπούς στη διάλυση εργασιακών και μορφωτικών δικαιωμάτων.

Ετοιμάζονται άλλη μια φορά να φέρουν τα πάνω-κάτω βγάζοντας λαγούς και έκτακτα φιρμάνια υπολογίζοντας στον αιφνιδιασμό. Η ένταση του ελέγχου για την υποταγή μαθητών κι εκπαιδευτικών είναι ξεκάθαρη μέσα από τα μέτρα:

 • Οι μαθητές φακελώνονται για όλη τη διάρκεια της μαθητικής τους πορείας μέσα από τον ενιαίο αριθμό μαθητή, που έρχεται να συμπληρώσει όπως φαίνεται τη λειτουργία του my-school.
 • Toμεταλυκειακό έτος της  μαθητείας υπάγεται στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας, για να μπουν μπροστά τα τοπικά σύμφωνα μαθητείας του ΕΣΠΑ 2014-2020 σύμφωνα με τις ανάγκες των τοπικών επιχειρήσεων. Κι έτσι το υπουργείο ετοιμάζεται να γίνει γραφείο ενοικίασης εργαζομένων των 17,12 ευρώ μεικτά την ημέρα, 75% κάτω από το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη, κάνοντας το καλύτερο δώρο στους εργοδότες που βλέπουν τους εργαζόμενους των 700 και 800 ευρώ ως υψηλόμισθους.
 • Διατηρείται το πλαφόν της επταετίαςγια τη βαθμολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας μετά τον διορισμό, ενώ κόβεται η αναγνώριση της προϋπηρεσίας που δεν ορίζεται ως πραγματική δημόσια για τους αναπληρωτές. Το γεγονός ότι το υπουργείο παιδείας απασχολεί αναπληρωτές με πραγματική διδακτική προϋπηρεσία που υπερβαίνει τα 10 χρόνια φαίνεται ότι αποδεικνύεται κοστοβόρο για τους γκουρού της δημοσιονομικής λιτότητας. Αναρωτιόμαστε αν αυτό θα σημάνει πλαφόν στην αναγνώριση της προϋπηρεσίας των  αναπληρωτών και αναζήτηση αχρεωστήτως καταβληθέντων, όπως την περσινή χρονιά. Άλλωστε το φετινό αλαλούμ και η καθυστέρηση των Μ.Κ. κάθε άλλο παρά μας καθησυχάζει.
 • Πλαφόν μπαίνει και στις ώρες απασχόλησης στα καλλιτεχνικά σχολεία με «ευέλικτο» ωρομίσθιοπου καθορίζεται κάθε φορά από κοινή απόφαση υπουργείου οικονομικών και παιδείας. Μήπως θέλουν να μας θυμίσουν ότι οι καλλιτέχνες είναι συνηθισμένοι από φτώχεια κι ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα;
 • Ανοίγει η (υποχρεωτική;) διάθεση νηπιαγωγών στους παιδικούς σταθμούς και φαίνεται ότι στέλνουν  τη δίχρονη προσχολική, μαζί με τις/τους συμβασιούχους στους σταθμούς για περίπατο.
 • Οι γυμναστές διατίθενται και στα κολυμβητήρια. Τα κάνουν όλα και συμφέρουν θέλουν να μας πουν, έχουν συνηθίσει στο τρέξιμο.
 • Οι μετακινήσεις για τις κοινές ειδικότητες πρωτοβάθμιεςκαι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανοίγουν όχι μόνο για το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη, αλλά για οποιαδήποτε στιγμή εντός του έτους. Συνήθισαν οι ειδικότητες να γυρνοβολάνε σε 5 (ή και παραπάνω πέρα από την πρόβλεψη του νόμου) σχολεία, για να μην πλήττουν λοιπόν ας μετακινούνται και ανά βαθμίδα, μια στη Γ’ Λυκείου μια στην Α’ Δημοτικού κάθε στιγμή του έτους.
 • Πλαφόν μπαίνει και στα δικαιώματα των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που φοιτούν στα γενικά σχολεία, αφού η μείωση των μαθητών ανά τμήμα συναντά νέα εμπόδια (μείωση έως τους 22 μαθητές μόνο αν στο τμήμα φοιτούν μαθητές με 2 διαγνώσεις εκτός ειδικών μαθησιακών δυσκολιών ή αν φοιτούν 4 μαθητές με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες κι εφόσον στο σχολείο, δεν υπάρχει τμήμα ένταξης). Έτσι φαντάζεται το υπουργείο τη συνεκπαίδευση, με παιδιά που χάνονται σε πολυπληθή τμήματα χωρίς τις στοιχειώδεις δομές ειδικής εκπαίδευσης εντός των γενικών σχολείων.

Κι έρχεται το απόγειο της αλητείας, επαναφέρουν τη διετή διαγραφή από τους πίνακες σε περίπτωση παραίτησης ή μη ανάληψης υπηρεσίας. Δε μας είπαν όμως ποια είναι η πρόβλεψη του υπουργείου για τις αναπληρώτριες , τους αναπληρωτές που αρρωσταίνουν, εγκυμονούν, κάνουν παιδί ή αντιμετωπίζουν έκτακτα οικογενειακά προβλήματα κι αναγκάζονται σε παραίτηση. Δε μας είπαν επίσης, γιατί ένας αναπληρωτής που προσλαμβάνεται Γενάρη ή Φλεβάρη πρέπει να παρατήσει τη ζωή του, να πληρώσει μετακομίσεις και να χρηματοδοτήσει ουσιαστικά τη δουλειά του, αφού οι μισθοί που θα πάρει δε θα φτάσουν ούτε για τις μετακινήσεις του. Άλλαξαν πολλά από πέρυσι που η ίδια κυβέρνηση νομοθέτησε την κατάργηση της διετούς διαγραφής; Εμείς θα πούμε όχι, οι αναπληρωτές εξακολουθούν να προσλαμβάνονται σε δόσεις και τα κενά στα σχολεία καλύπτονται με το σταγονόμετρο. Αν κάτι άλλαξε είναι ότι εξανάγκασαν αναπληρωτές να δηλώσουν μια περιοχή και μόνο (περίπτωση πρόσθετης διδακτικής στήριξης)  καταστρατηγώντας άλλη μια φορά τους πίνακες των αναπληρωτών.

Γιατί ξαναγυρνούν στη διετή διαγραφή; Γιατί ο κυνισμός τους έχει χτυπήσει κόκκινο. Ο αναπληρωτής ως εργαζόμενος πρέπει να είναι υπάκουος, έτοιμος να μετακινηθεί οπουδήποτε ανά πάσα στιγμή, χωρίς προσωπική ζωή και βασικά εργατικά δικαιώματα. Πρέπει να παραιτείται από το δικαίωμά του στη δουλειά όση προϋπηρεσία κι αν έχει, αφού έχει δουλέψει στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Η οργή μας έχει αρχίσει να ξεχειλίζει. Οι διορισμοί που μια είναι να ανακοινωθούν μες στη βδομάδα, μια αναβάλλονται για να μπουν σε τριετή πλάνα, τα σχέδια διαπραγμάτευσης που μια υποβάλλονται, μια δεν υποβάλλονται, για να καταλήξουν πάντα σε ναυάγιο, η αδιοριστία που «σπάει» με διορισμούς που θα έπρεπε να έχουν γίνει 10 χρόνια σχεδόν πίσω, τα νέα συστήματα διορισμών χωρίς διορισμούς, για να ανακατευτεί η τράπουλα των αναπληρωτών, ώστε να σπάσει η άτυπη επετηρίδα στους πίνακες των αναπληρωτών και να δουλεύουμε μια ο ένας μια ο άλλος όπως στα κοινωφελή, μας έχουν κυριολεκτικά κουράσει. Θέλουμε μόνιμη-σταθερή δουλειά με δικαιώματα σε ένα σχολείο που θα λειτουργεί στη βάση των αναγκών των μαθητών μας!

 Καλούμε:

 • Τους συναδέλφουςσε επαγρύπνηση. Απευθυνόμαστε στα σωματεία μας και διεκδικούμε τα εργασιακά μας δικαιώματα!
 • Τα εκπαιδευτικά σωματείανα οργανώσουν τον αγώνα ενάντια στην περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών και την καταπάτηση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας
 • Τις ομοσπονδίες ΔΟΕ και ΟΛΜΕνα υπερασπιστούν το δημόσιο σχολείο, τα δικαιώματα μαθητών, μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών απαιτώντας την απόσυρση των μέτρων και λαμβάνοντας πρωτοβουλία για την ακύρωση κάθε ανάλογης.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Ένταξη του μαθήματος της κολύμβησης στο ΕΣΠΑ

Εγκρίθηκε από την Υπουργό κ. Νίκη Κεραμέως και την αρμόδια Υφυπουργό κ. ...