Home / Featured / Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο. Τι είπε ο Υπουργός για τους εκπαιδευτικούς. Φίλης κατά ρασοφόρων

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο. Τι είπε ο Υπουργός για τους εκπαιδευτικούς. Φίλης κατά ρασοφόρων

Δημοσιεύτηκε: 6:46 μμ Φεβρουάριος 10th, 2017  


Με συναινέσεις η ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή

Με ευρύτερες συναινέσεις ψηφίστηκε απόψε στη Βουλή επί της αρχής και κατ΄ άρθρο  το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «Ρύθμιση θεμάτων του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και άλλες διατάξεις».

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της Ένωσης Κεντρώων και του Ποταμιού, παρόν ψήφισαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ενώ το καταψήφισαν οι βουλευτές της Ν.Δ., του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής.

Στην κατ’ άρθρο ψηφοφορία η πλειονότητα των άρθρων του νομοσχεδίου ψηφίστηκε και πάλι από τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης αφού ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου είχε ενσωματώσει πολλές από τις παρατηρήσεις των ομιλητών στα συζητούμενα άρθρα.

Όλες οι πτέρυγες της Βουλής εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι ο κ. Γαβρόγλου δεν έκανε δεκτή καμία άσχετη τροπολογία από όσες κατατέθηκαν κατά τη διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου.

Αρκετά από τα άρθρα του νομοσχεδίου ψηφίστηκαν από κόμματα της αντιπολίτευσης. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά της εισηγητού της ΝΔ Νίκης Κεραμέως, η οποία αν και χαρακτήρισε ανεπίτρεπτη την επείγουσα διαδικασία, ενώ είχε μιλήσει νωρίτερα και για φωτογραφικές διατάξεις τις οποίες το κόμμα της καταψήφισε, απευθύνθηκε στον Κωνσταντίνο Γαβρόγλου λέγοντας: «σας τιμά ότι δεν κάνατε δεκτή καμία υπουργική τροπολογία. Να το πούμε. Είναι μια νίκη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας αυτό και πρέπει να το χαιρετίσουμε. Όπως επίσης, σας τιμά ότι δεχθήκατε πολλές από τις παρατηρήσεις της ΝΔ, αλλά νομίζω και των άλλων κομμάτων».

«Ήταν μια γόνιμη συνεδρίαση», είπε ο υπουργός Παιδείας και πρόσθεσε ότι «η πολιτική κουλτούρα στον τόπο μας δεν μπορεί να αλλάξει από την μία ημέρα στην άλλη και η συζήτηση παρά τις εντάσεις που είχε δείχνει, δειλά μεν αλλά σαφή σημάδια, μιας αρχής συναινετικής κουλτούρας, τουλάχιστον στα θέματα της Παιδείας. Και αυτό είναι κατάκτηση όλων διότι υπήρξε διάλογος».

Πως ψηφίσθηκε το άρθρο 29

Το άρθρο 29 του νομοσχεδίου «Τροποποιήσεις του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας» αναφορικά με τη διαδικασία κτήσης ελληνικής ιθαγένειας από ανήλικο αλλοδαπό λόγω φοίτησης σε σχολείο που ακολουθεί το υποχρεωτικό ελληνικό πρόγραμμα εκπαίδευσης και διδασκαλίας, σύμφωνα με τις λοιπές οριζόμενες προϋποθέσεις, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

Στην ψηφοφορία του άρθρου 29 ΣΥΡΙΖΑ, Ποτάμι, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Δημοκρατική Συμπαράταξη και ΚΚΕ ψήφισαν «υπέρ». «Κατά» δήλωσε η Χρυσή Αυγή. «Παρών» δήλωσαν η ΝΔ και η Ένωση Κεντρώων.

Στην ψηφοφορία οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εκπροσωπήθηκαν από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Θανάση Παπαχριστόπουλο και απουσίασε ο εισηγητής Κωνσταντίνος Κατσίκης.

Ο Υπουργός για τους εκπαιδευτικούς

Στις άοκνες προσπάθειες των χιλιάδων εκπαιδευτικών να κρατήσουν όρθιo το σύστημα, αναφέρθηκε απόψε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής. Είχε προηγηθεί μία παρέμβαση του βουλευτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Τασούλα, που προέτρεψε τον υπουργό να πάρει τηλέφωνο τον πρέσβη της Ελλάδας στη Ρώμη και να τον συγχαρεί για την συνδρομή του στη διεξαγωγή διαγωνισμού στα λύκεια της Ρώμης με θέμα «Ταξιδεύοντας με τον Αριστοτέλη».

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  8.278 νέα κρούσματα μαθητών-εκπαιδευτικών - οδηγίες αντιμετώπισης θετικού κρούσματος

«Ο κ. Τασούλας, προσπαθώντας να αναδείξει τη σημασία του διαγωνισμού που έγινε στην Ιταλία για τον Αριστοτέλη, μου είπε να πάρω τηλέφωνο τον πρέσβη μας στη Ρώμη και να τον συγχαρώ, διότι βοήθησε σε αυτή τη διαδικασία. Πράγματι, είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία. Αλλά εγώ δεν θα πάρω τον πρέσβη μας στη Ρώμη. Αν είχα εγκαινιάσει τέτοιου είδους διαδικασίες, θα είχα πάρει τηλέφωνο τον διευθυντή των φυλακών Αυλώνα, τον διευθυντή του σχολείου στις γυναικείες φυλακές στη Θήβα, θα έπαιρνα τον διευθυντή του σχολείου στο Αγαθονήσι, σε χωριά της Φλώρινας, σε αυτούς τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς που κράτησαν το σύστημα στο πόδι. Και που σε αυτούς βασιζόμαστε για ότι θα κάνουμε στο μέλλον, και που σε αυτούς βασιζόμαστε για τη θεματική εβδομάδα που θα είναι μια πρωτόγνωρη εβδομάδα στο σχολείο και που θα ζωντανέψουν όλα αυτά τα θέματα που είναι να συζητήσουν. Μικρό βήμα, αλλά σημαντικό βήμα», είπε ο υπουργός Παιδείας.

Τι είπε ο Φίλης

Πυρά για τους «ρασοφόρους που εκπροσωπούν τον μεσαίωνα», για τις «αντιδραστικές δυνάμεις που εμποδίζουν προοδευτικές αλλαγές» και εκείνους που επιδιώκουν να ακυρώσουν τον σημαντικό ρόλο της δημόσιας εκπαίδευσης και υπονομεύουν την αποστολή της, εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης μιλώντας απόψε στην Ολομέλεια.

«Εμείς έχουμε την περηφάνια και πολιτική επιλογή να επαναλάβουμε ότι «ναι» είμαστε κάθε λέξη του Συντάγματος. Το άρθρο 16 παράγραφος 2 αναφέρει ότι η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες. Η καταληκτική φράση είναι και προσταγή: τη διάπλαση των πολιτών σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες. Λέει το Σύνταγμα για την εκπαίδευση ότι πρέπει να προχωρήσει τον ανταγωνισμό; Ότι πρέπει να ιδιωτικοποιήσουμε το δικαίωμα στη μόρφωση; Ότι πρέπει να προωθήσουμε την θρησκοληψία; Τον εθνικισμό; Τη ξενοφοβία; Την αρχαιοπληξία; Όχι, τίποτε απ’ όλα αυτά. Αυτά που λέει και ερμηνεύει είναι η διάπλαση των πολιτών σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες. Και είναι κρίμα όταν μερικοί επιχειρούν επιλεκτική αναφορά στο άρθρο του συντάγματος μόνο στο εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και συρρικνώνουν και αλλοιώνουν και συκοφαντούν την έννοια της θρησκευτικής και εθνικής συνείδησης», είπε ο Νίκος Φίλης και πρόσθεσε: «Αυτό είναι αριστερό ιδεολογικό πρόσημο στο οποίο αναφερόμαστε. Είναι ένα πρόσημο μιας παιδείας ποιότητας και ισότητας. Σε συνθήκες δύσκολων δημοσιονομικών καταναγκασμών είμαστε υποχρεωμένοι και εμείς να προωθούμε κάθε λέξη του Συντάγματος για την Παιδεία, πρώτα να αναβαθμίζουμε με έργα το δημόσιο σχολείο το οποίο οι προηγούμενες κυβερνήσεις του παλαιοκομματισμού το απαξίωσαν, με απολύσεις και με μια δυσφήμιση σε οτιδήποτε συνολικά είναι δημόσιο».

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Κατανομή 2500 αναπληρωτών εκπαιδευτικών-ΕΕΠ-ΕΒΠ covid ανά κλάδο, ειδικότητα και βαθμίδα

Ο κ. Φίλης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση κατόρθωσε παρά την πολιτική των μνημονίων να λειτουργήσει το δημόσιο σχολείο από την πρώτη ημέρα με όλους τους εκπαιδευτικούς, με τα βιβλία και όλες τις εκπαιδευτικές προϋποθέσεις που είναι αναγκαίες.

«Η συνείδηση ότι ενισχύεται το δημόσιο σχολείο, δεν είναι τυχαίο ότι εντυπώνεται και στις έρευνες κοινής γνώμης», είπε και πρόσθεσε ότι το 2015 και 2016 μέσα σε δύσκολες συνθήκες και πολλά μπρος-πίσω, η κυβέρνηση κατάφερε να αναβαθμίσει το κύρος της δημόσιας εκπαίδευσης στη συνείδηση των πολιτών και, όπως σημείωσε, «αυτή τη μάχη που είναι μάχη ουσίας και δημοκρατίας, αυτή τη μάχη, είμαστε υποχρεωμένοι να τη δώσουμε απέναντι στις σειρήνες που μας λένε ότι το δημόσιο σχολείο καταρρέει και πρέπει να γίνουν όλα ιδιωτικά, απέναντι σε αυτούς που θέλουν να βάλουν τα κουπόνια στην εκπαίδευση, απέναντι σε αυτούς που έδωσαν υστερική μάχη εναντίον του νομοσχεδίου για την εποπτεία του κράτους στην ιδιωτική εκπαίδευση».

Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε στην ειδική αγωγή λέγοντας ότι ενώ «ήταν μια ξεχασμένη στο μισοσκόταδο της εκπαίδευσης υπηρεσία που αφορούσε δεκάδες χιλιάδες οικογένειες, παρά τις δυσκολίες μπήκε στο επίκεντρο της πολιτικής του υπουργείου Παιδείας», και για πρώτη φορά υλοποιούνται προγράμματα συνεκπαίδευσης μαθητών ειδικών σχολείων με μαθητές γενικής εκπαίδευσης και σπάνε τα γκέτο.

Για τη θεματική εβδομάδα, ο Νίκος Φίλης ανέφερε ότι ενώ δυστυχώς έχει προγραμματιστεί με μεγάλη επιμέλεια από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για να συζητηθούν στο σχολείο ζητήματα που απασχολούν τους εφήβους και οι οικογένειες είναι αμήχανες μπροστά σε αυτά, δηλαδή τη διατροφή, τους εθισμούς και το θέμα της σεξουαλικής ενημέρωσης, μεγάλα προβλήματα που η ελληνική οικογένεια στέκει αμήχανη, σημειώθηκαν αντιδράσεις.

«Ακούσαμε αντιδράσεις. Μερικές από διάφορους ρασοφόρους που εκπροσωπούν το μεσαιωνικό κλίμα στη χώρα τις περιμέναμε. Από άλλους όμως που γράψανε άρθρα δεν το περιμέναμε, όπως για παράδειγμα στο Ριζοσπάστη. Τόσο επίμονο είναι το μέτωπο του κοινωνικού συντηρητισμού, των αντιδραστικών αντιλήψεων μέσα στην κοινωνία. Η ΟΛΜΕ είπε όχι γιατί δεν είμαστε έτοιμοι. Θολά πράγματα. Εμείς ξέραμε τους δασκάλους πρωτοπόρους σε αυτά τα πράγματα», είπε ο Νίκος Φίλης


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Εγκύκλιος για την εορτή των Τριών Ιεραρχών: Εκκλησιασμό και δίωρες εκδηλώσεις

Οι εορταστικές εκδηλώσεις στις σχολικές μονάδες (δημόσιες και ιδιωτικές) Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας ...