Home / HEADER-NEWS / Προτεραιότητα για το ΙΕΠ τα μαθήματα γλώσσας και ιστορίας, τα οποία δέχονται τις περισσότερες αντιστάσεις

Προτεραιότητα για το ΙΕΠ τα μαθήματα γλώσσας και ιστορίας, τα οποία δέχονται τις περισσότερες αντιστάσεις

Δημοσιεύτηκε: 7:47 μμ Φεβρουάριος 12th, 2017  


Προτεραιότητα, αυτή τη στιγμή, για το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), στις αλλαγές που προετοιμάζονται για το ελληνικό σχολείο, έχουν τα μαθήματα της Γλώσσας και της Ιστορίας, τα οποία σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΕΠ, Γεράσιμο Κουζέλη, δέχονται τις μεγαλύτερες αντιστάσεις, τις οποίες, πάντως, χαρακτηρίζει εύλογες.

Ο κ. Κουζέλης ανακοινώνει, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι την ερχόμενη εβδομάδα συστήνεται Επιστημονική Επιτροπή για τη Γλώσσα, υπό τον αντιπρόεδρο του ΙΕΠ, Παύλο Χαραμή, η οποία έως τον Ιούνιο θα έχει έτοιμη σχετική πρόταση.

Για τα παιδιά που θέλουν να μάθουν Αρχαία και να ακολουθήσουν κλασικές σπουδές, το ΙΕΠ προτείνει ένα τετράωρο μάθημα Αρχαίων, επιλογής, στη Β΄ Λυκείου και ένα εξάωρο στη Γ΄ Λυκείου.

«Επιτέλους» λέει ο κ. Κουζέλης, «να βγαίνουν παιδιά από το Λύκειο, που θα έχουν μάθει Αρχαία. Όλα τ’ άλλα παιδιά θα έχουν την επαφή με τα Αρχαία, που θα τους δίνει το μάθημα της Γλώσσας».

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  108 προσλήψεις στον ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας

Η Επιτροπή Εργασίας για την Ιστορία έχει ήδη παραδώσει το κομμάτι που αφορά το Δημοτικό, το οποίο, σύμφωνα με την περιγραφή του κ. Κουζέλη, θα περιλαμβάνει: «Μία παιδαγωγικά, σαφώς συστηματικά επεξεργασμένη, εισαγωγή σε έννοιες, όπως ο χρόνος, η αλλαγή, ο μύθος, η ιστορία, η ιστορική περίοδος».

Για τη Θεματική Εβδομάδα, απαντά για τον «ντόρο που έγινε» για λέξεις όπως «ομοφοβία» και «τρανσφοβία», επισημαίνοντας: «τα περί φοβίας απευθύνονται στους γονείς, δεν είναι υλικό που θα το πάμε στην τάξη».

Τέλος, για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, επαναλαμβάνει πως «η βασική αρχή του συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που θα επιλεγεί -και θα το γνωρίζουν το αργότερο έως τον Ιούνιο οι μαθητές που θα πάνε τη νέα σχολική χρονιά Α’ Λυκείου- θα είναι η ενδυνάμωση της σημασίας του απολυτηρίου και βέβαια η ενδυνάμωση της διαδικασίας που οδηγεί στο απολυτήριο».

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές ΙΕΚ

Αναφερόμενος στην κριτική που διατυπώνεται για τις αλλαγές στο ένα μάθημα ή το άλλο, ο κ. Κουζέλης παρατηρεί ότι ο βασικός λόγος που το ΙΕΠ δέχεται κριτική είναι κάθε φορά που προσπαθεί να εφαρμόσει μία παιδαγωγικά επιβεβλημένη, αλλά εξαιρετικά καθυστερημένη λύση και που κυρίως αφορά τα μικρότερα κατακερματισμένα και άπειρα μαθήματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάποια να μένουν απ’ έξω ή να ενοποιούνται, που είναι ένα άλλο σημείο για το οποίο το Ινστιτούτο δέχεται κριτική.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε. Δεν μπορούμε να έχουμε ένα μεγάλο αριθμό μαθημάτων, δεν είναι δυνατόν να τα βγάλει έτσι η εκπαίδευση πέρα, δεν είναι δυνατόν να μάθουν οι μαθητές με αυτό τον τρόπο», λέει στο Πρακτορείο ο κ. Κουζέλης.

Γαβρόγλου: Η μαγεία των Αρχαίων Κειμένων έχει υπονομευθεί από τη σχολαστική εμμονή σε γραμματική και συντακτικό

https://www.amna.gr/


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Διαδικτυακή ημερίδα ΑΠΘ: «Τεχνολογίες Ομιλίας, Μετάφραση και Επικοινωνία»

Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης διοργανώνουν διαδικτυακή ημερίδα με ...