Home / HEADER-NEWS / Πρώην Γ.Γ. του Υπουργείου πρότεινε στον Υπουργό να μην βιαστεί, να γίνουν σταδιακά διορισμοί σε 5 χρόνια!

Πρώην Γ.Γ. του Υπουργείου πρότεινε στον Υπουργό να μην βιαστεί, να γίνουν σταδιακά διορισμοί σε 5 χρόνια!

Δημοσιεύτηκε: 8:05 μμ Φεβρουάριος 23rd, 2017  


Από τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ (τέως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Καταρχάς, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πολύ για την πρόσκληση, αφού είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα να βρίσκομαι εδώ. Θέλω να ευχαριστήσω και τον Πρόεδρο της Επιτροπής και τους Βουλευτές, αλλά και τον Υπουργό Παιδείας.

Θα προσπαθήσω να πω κάποια πράγματα που πηγάζουν περισσότερο από την εμπειρία τόσων ετών στο Υπουργείο Παιδείας. Καταρχάς, πιστεύω ότι είναι λάθος να ξεκινάμε να βλέπουμε αποσπασματικά μια βαθμίδα εκπαίδευσης. Εκείνο που έχω να πω από την εμπειρία μου είναι ότι όλοι σχεδόν οι Υπουργοί Παιδείας με τρία πράγματα ασχολούνται: Με το Λύκειο και τις εισαγωγικές εξετάσεις και με τα Πανεπιστήμια. Ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω το γιατί ασχολούνται με αυτά όλοι σχεδόν οι Υπουργοί Παιδείας. Πιστεύω ότι είναι ευκαιρία να δούμε ξανά όλη την εκπαίδευση από την αρχή και όχι, αποσπασματικά μόνο το Λύκειο.

Το πρόβλημα είναι γενικό, όλοι το είπαν και όλοι το λένε. Υπάρχει πρόβλημα στα προγράμματα σπουδών, υπάρχει πρόβλημα στα εγχειρίδια – βιβλία κ.λπ. – υπάρχει πρόβλημα στην ύλη, υπάρχει πρόβλημα στο προσωπικό, σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης. Τα προβλήματα αυτά δεν είναι τωρινά, είναι διαχρονικά και τα έχει επιτείνει περισσότερο η οικονομική κρίση, η υπογεννητικότητα και η γήρανση του πληθυσμού, το υψηλό επίπεδο ανεργίας, ιδίως των νέων. Αυτά είναι ένα βασικό σημείο που θέλω να επιμείνω και να προσέξουμε ιδιαίτερα.

Έχουμε ίσως τη μεγαλύτερη ανεργία νέων στην Ευρώπη, η οποία, στις ηλικίες 15 έως 29 ανέρχεται σε ένα ποσοστό 48,8%, ενώ στις ηλικίες 25 έως 29 είναι 34,3% όταν το σύνολο της ανεργίας της χώρας είναι περίπου στο 24%. Η ανεργία λοιπόν αυτή είναι το βασικό θέμα και νομίζω ότι θα πρέπει να μας απασχολήσει ιδιαίτερα.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν λαμβάνεται σοβαρά, ειδικά όταν πάμε στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση ή δεν λαμβάνεται γενικά υπόψη η άποψη και οι θέσεις των κοινωνικών εταίρων. Το διδακτικό προσωπικό είναι μεγάλης ηλικίας και ειδικά για την εκπαίδευση είναι πρόβλημα. Αν πάμε δε, στο Δημοτικό σχολείο, είναι ακόμα μεγαλύτερο το πρόβλημα.

Ξέρω ότι υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή μόνιμου προσωπικού στην εκπαίδευση, το οποίο, αγγίζει περίπου τις 20.000 με 22.000. Το 2014 έχει γίνει μια μελέτη από εμένα, την οποία, είχαν ζητήσει οι τρόικα – θεσμοί και την είχαμε καταθέσει, όπου αποτυπώναμε όλο το πρόβλημα της εκπαίδευσης.

Αυτή έχει επικαιροποιηθεί επί Υπουργίας του κ. Φίλη και νομίζω ότι είναι καιρός πλέον να προχωρήσουμε σε μόνιμους διορισμούς.

Μην πάτε να ζητήσετε 20.000 διορισμούς αμέσως. Καλό θα είναι να τους πάτε σταδιακά για τρία ή τέσσερα ή πέντε χρόνια. Δεν νομίζω ότι θα υπάρχει αντίρρησή ιδιαίτερη, διότι, το μεγάλο πρόβλημα εδώ, είναι ότι έχουμε ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες, σε δασκάλους, φιλολόγους, μαθηματικούς, φυσικούς.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...