Home / Featured / Περιμένουμε αλλαγές στις ρυθμίσεις για την Ειδική Αγωγή;

Περιμένουμε αλλαγές στις ρυθμίσεις για την Ειδική Αγωγή;

Δημοσιεύτηκε: 9:25 μμ Φεβρουάριος 8th, 2017  


Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Αλλαγές λογικά θα έχουμε στις ρυθμίσεις για την ειδική αγωγή όπως προκύπτει από τα όσα ειπώθηκαν χθες στη Βουλή. Παραθέτουμε το διάλογο που είχε ο υπουργός με τον βουλευτή κ. Κοντογεώργο:

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σχετικά με αυτά που είχαμε επισημάνει χθες, που ήδη έχετε έναν προβληματισμό σημαντικό.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Από χθες δεν λύσαμε αρκετά από αυτά;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ: Δεν είπα όχι, αλλά ειδικά για την ειδική αγωγή, να το πείτε να ακουστεί, για να γλιτώσουμε και χρόνο, να μην τοποθετούμαστε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Για την ειδική αγωγή, πράγματι έχετε δίκιο, το είπαμε και χθες. Δεν είμαι έτοιμος σας απαντήσω συγκεκριμένα, αλλά θα είμαι σίγουρα έτοιμος να σας απαντήσω την Πέμπτη, γιατί θέλω να το δω με τους συνεργάτες μου και τις υπηρεσίες, στην κατεύθυνση το να υπάρχουν εξαιρέσεις, απλώς θέλει μια προσοχή οι εξαιρέσεις να μη γίνουν ο κανόνας, όπως συνήθως γίνεται.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ: Αν μου επιτρέπετε, οι περιορισμοί να αμβλυνθούν σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό είναι φυσιολογικό, προβλέπεται και από το Σύνταγμα της χώρας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Αυτή η συζήτηση μπορεί να μην είναι και δημόσια, να γίνει με γραπτή πρόταση.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Αυτό ακριβώς είπα, κύριε Κοντογεώργο, για να μη λέμε όμως στον αέρα κουβέντες, σας λέω ότι δεν είμαι έτοιμος, γιατί σήμερα δεν πήγα στο Υπουργείο, αύριο θα δούμε συγκεκριμένα το θέμα, διότι θίχτηκε από πολλούς και θα πρέπει σε αυτή την κατεύθυνση, απλώς δεν είμαι σε θέση να σας πω πώς ακριβώς.

Καταθέτουμε τις νομοτεχνικές βελτιώσεις για να διανεμηθούν στους συναδέλφους.

To Yπουργείο πάντως σήμερα προχώρησε στην ακόλουθη ανακοίνωση υπερασπιζόμενο τη ρύθμιση για το κατώτατο όριο των τριών μαθητών.

Το Υπουργείο Παιδείας ενημερώνει γονείς και εκπαιδευτικούς ότι η νομοθετική κατοχύρωση του κατώτατου ορίου των τριών (3) μαθητών, για την κατ’ εξαίρεση συγκρότηση τμημάτων στα σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης κατόπιν απόφασης του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, συμβάλλει στη δημιουργία καλύτερων συνθηκών εκπαίδευσης των μαθητών με αναπηρίες, καθότι βελτιώνει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο το οποίο προέβλεπε αυξημένα όρια και εξασφαλίζει την εφαρμογή εξατομικευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την κάλυψη των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών.

Οι εκφρασθείσες ανησυχίες περί πιθανής αδυναμίας συγκρότησης τμημάτων στις νησιωτικές και ορεινές περιοχές, στις περιπτώσεις που δεν συγκεντρώνεται ο αριθμός των τριών (3) μαθητών, είναι αβάσιμες καθότι προβλέπεται η δημιουργία τμημάτων συνδιδασκαλίας και εξασφαλίζεται η ομαλή και ανεμπόδιστη φοίτηση και εκπαίδευση των μαθητών, ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα μέρη της χώρας.

Το Υπουργείο Παιδείας έχει εκφράσει έμπρακτα το ενδιαφέρον του για την κάλυψη των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών με αναπηρία σε κάθε γωνιά της χώρας αφενός με τις πρόσφατες ιδρύσεις ειδικών σχολείων και την πρόωρη στελέχωση αυτών, αφού για πρώτη φορά οι προσλήψεις εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή πραγματοποιήθηκαν πριν τις προσλήψεις στη γενική εκπαίδευση και αφετέρου με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθούν την ενταξιακή εκπαίδευση και καλλιεργούν κλίμα αποδοχής και σεβασμού του δικαιώματος των μαθητών με αναπηρία για ισότιμη πρόσβαση στα αγαθά της μόρφωσης και της ανάπτυξης της προσωπικότητάς τους.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...