Home / Featured / ΠΑΣΥΚΑΓΑ στη Βουλή: Να ενισχυθεί από το ΥΠΠΕΘ η υποχρεωτική διδασκαλία Γαλλικής και Γερμανικής στο Λύκειο

ΠΑΣΥΚΑΓΑ στη Βουλή: Να ενισχυθεί από το ΥΠΠΕΘ η υποχρεωτική διδασκαλία Γαλλικής και Γερμανικής στο Λύκειο

Δημοσιεύτηκε: 11:16 μμ Φεβρουάριος 14th, 2017  


Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

«Η διδασκαλία της Γαλλικής και μεταγενέστερα της Γερμανικής υπέστη συνεχή υποχώρηση, θύμα αμφιλεγόμενων μεταρρυθμίσεων του εκάστοτε Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων έναντι της πρώτης ξένης γλώσσας η οποία διδάσκεται επαρκέστατα και ευχερέστατα από την Α΄ Δημοτικού έως και την Γ΄ Λυκείου».

Αυτό δήλωσε μεταξύ των άλλων η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι πρέπει να τύχει πλέον μιας πολύ καλύτερης αντιμετώπισης. |Κάτι τέτοιο θα απέτρεπε τον κίνδυνο της μονογλωσσίας και θα εξασφάλιζε τη διατήρηση και την εμβάθυνση της ιδιαίτερης Ευρωπαϊκής ταυτότητας» δήλωσε η Πρόεδρος του ΠΑΣΥΚΑΓΑ.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΟΥΤΣΟΥΔΑΚΗ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας (ΠΑ.ΣΥ.ΚΑ.ΓΑ.):  Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, αρχικά θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για την πρόσκληση, γιατί μας δώσατε την ευκαιρία να εκφράσουμε ως Επιστημονικός Πανελλήνιος Σύλλογος Καθηγητών Γαλλικής Φιλολογίας την ανησυχία μας, αλλά και τον έντονο προβληματισμό μας για τη διδασκαλία της β΄ ξένης γλώσσας και ειδικότερα της Γαλλικής και Γερμανικής στο επανασχεδιαζόμενο Λύκειο.

Κατά το έτος 2017, μετά από μισό αιώνα σύνδεσης της Χώρας με τον Ευρωπαϊκό σχηματισμό, η επιφανειακή διδασκαλία της ξενογλωσσίας πρέπει πλέον να αποφευχθεί. Οι προτεινόμενες μεταβολές της δομής του Λυκείου θα είναι προς την ορθή κατεύθυνση, εφόσον το Υπουργείο αποδεχθεί μια δεδομένη Ευρωπαϊκή πραγματικότητα και δεν επιμείνει να αποστερεί, μέσω της αγλωσσίας της, από τις Ευρωπαϊκές συνθήκες, δεδομένες Αρχές της ελευθερίας κινητικότητας των πολιτών και της δυνατότητας ισότιμης μόρφωσης και Διευρωπαϊκής δυναμικής εργασίας των Ευρωπαίων, πλέον, μαθητών μας. Πλούτος, άλλωστε μιας χώρας δεν μπορεί παρά να είναι η συνεχής γλωσσική επαφή και μέσω αυτής η εμβάθυνση στην πολιτιστική κοινωνική αντίληψη και ιδιαιτέρως στη νοοτροπία των υπόλοιπων λαών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πέραν της δυνατότητας μιας απλής γλωσσικής επικοινωνίας. Είναι γεγονός ότι η υπεύθυνη διδασκαλία μιας κύριας Ευρωπαϊκής γλώσσας, όπως εν προκειμένω της Γαλλικής ή και της Γερμανικής, είναι απολύτως απαραίτητη, παρόλο που έχει υποστεί αδιάκοπα πλήγματα από εσφαλμένες πολιτικές, πλήγματα που ήταν τελικά εις βάρος του Έλληνα μαθητή και της οικογένειάς του ως μικρότερου μεγέθους οικονομικής μονάδας της Χώρας. Αρκεί να φέρει κανείς κατά νου, ως πρόχειρο μέτρο σύγκρισης, την απόδοση των ιστορικών Γαλλικών σχολείων της Χώρας και μεταγενέστερα των Ελληνογερμανικών και την ποιότητα των αποφοίτων τους, ώστε να αντιληφθεί κανείς το επίπεδο, τις προδιαγραφές και το βέλτιστο αποτέλεσμα της διδαχής της Γαλλικής και της Γερμανικής γλώσσας. Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, γιατί το Δημόσιο σχολείο να μην προσφέρει αντίστοιχου επιπέδου ξενόγλωσση εκπαίδευση.

Δυστυχώς, η διδασκαλία της Γαλλικής και μεταγενέστερα της Γερμανικής υπέστη συνεχή υποχώρηση, θύμα αμφιλεγόμενων μεταρρυθμίσεων του εκάστοτε Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων έναντι της πρώτης ξένης γλώσσας η οποία διδάσκεται επαρκέστατα και ευχερέστατα από την Α΄ Δημοτικού έως και την Γ΄ Λυκείου. Δεδομένου, όμως, ότι η Γαλλική γλώσσα ανήκει στις βασικές Ευρωπαϊκές γλώσσες σε σχέση με του ομιλούντος αυτήν Ευρωπαϊκού πληθυσμού, τη διοικητική χρήση στα Ευρωπαϊκά Όργανα, Υπηρεσίες, αλλά και τους λοιπούς Διεθνείς Οργανισμούς, καθώς επίσης και την ιστορικότητα της σύνδεσής της με τα Ελληνικά γράμματα και τον πολιτισμό, εκτιμούμε ότι πρέπει να τύχει πλέον μιας πολύ καλύτερης αντιμετώπισης. Κάτι τέτοιο θα απέτρεπε τον κίνδυνο της μονογλωσσίας και θα εξασφάλιζε τη διατήρηση και την εμβάθυνση της ιδιαίτερης Ευρωπαϊκής ταυτότητας.

Πρότασή μας, λοιπόν, είναι να ενισχυθεί και να υποστηριχθεί από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων η υποχρεωτική διδασκαλία της Γαλλικής και της Γερμανικής γλώσσας και στις τρεις τάξεις όλων των τύπων Λυκείου με στόχο την επαρκή εκμάθησή της, ήτοι 600 ώρες, που οδηγεί στην απόκτηση γνώσεων επιπέδου Β2 που σημαίνει «καλή γνώση» σύμφωνα με το ενιαίο Ευρωπαϊκό πλαίσιο αναφοράς για τις γλώσσες και η πιστοποίηση της μέσω του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας.

Ασφαλώς, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η δραματική οικονομική συγκυρία σε συνδυασμό με τη μη υποχρεωτική διδασκαλία της β΄ ξένης γλώσσας στο ανασχεδιασμένο Λύκειο ως λογική συνέχεια όλων όσων έχουν συστηματικά διδαχθεί στο Γυμνάσιο αποκόπτει τους μαθητές της δημόσιας εκπαίδευσης από την καλή γνώση μιας αναγκαίας και κύριας Ευρωπαϊκής γλώσσας και συντείνει στη μορφωτική τους απομόνωση και ως γεγονός τους καθιστά ευάλωτους και ασφαλώς δε και μη ανταγωνιστικούς στο πεδίο σπουδών και ανεύρεσης οιασδήποτε επιστήμης, τέχνης ή εργασίας στα μελλοντικά Ευρωπαϊκά πεδία όπου καλούνται διαγωνιζόμενοι να προκριθούν.

Δυστυχώς, η κρίση η οποία φαινόταν πρόσκαιρη αποδεικνύεται πολύ μεγαλύτερης διάρκειας και βάθους, γεγονός που εξαναγκάζει την κατάσταση σε λήψη μέτρων υπέρ των αδύναμων, πλέον, γονέων -δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Υποστηρίζουμε σθεναρά την ενίσχυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας και ως προς το θέμα της διδασκαλίας της Γαλλικής και Γερμανικής γλώσσας.

Δεν είναι δυνατόν να μη ληφθεί υπόψη, ιδιαίτερα σήμερα, και αυτή η παράμετρος, της ενίσχυσης των αδύναμων οικονομικά οικογενειών των μαθητών μας και η εξασφάλιση καλής και σε βάθος γνώση των βασικών αυτών ευρωπαϊκών γλωσσών.

Προτείνεται, κατά συνέπεια, η λήψη μιας απόφασης, η οποία θα εξασφαλίζει τη σοβαρή συνέχεια και την ολοκλήρωση της διδασκαλίας της γαλλικής και γερμανικής γλώσσας στο λύκειο, που θα αναβαθμίσει την αποστολή του εκπαιδευτικού και θα αποκαθιστά στη συνείδηση γονέων και μαθητών το συνταγματικό καθήκον της πολιτείας για παροχή ποιοτικής και αποτελεσματικής εκπαίδευσης και με τον αναγκαίο σήμερα ευρωπαϊκό προσανατολισμό, ενός πραγματικά, και όχι κατ’ όνομα, ανασχεδιασμού στο λύκειο, πόσο μάλλον, όταν το προσωπικό επαρκεί αριθμητικά για να καλύψει το λύκειο στη νέα και σύγχρονη δομή του.

Τελειώνοντας, επισημαίνουμε ότι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Καθηγητών Γαλλικής ταυτίζεται απόλυτα με την άποψη, ότι ο ρόλος του λυκείου είναι να προετοιμάζει σε επίπεδο γενικών γνώσεων τους μαθητές μας και όχι να παρέχει με αποστεωμένο τρόπο την ύλη 4 – 6 πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων. Όλα τα γνωστικά αντικείμενα είναι εξίσου σημαντικά και απαραίτητα, η αξία δε της διδασκαλίας της γαλλικής καταδεικνύεται, όταν η γνώση της αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο για την απόκτηση μεταπτυχιακών, διδακτορικών τίτλων ή και θέσεων εργασίας σε κάθε τομέα.

Πιστεύουμε, επίσης, ότι η επέκταση της διδασκαλίας της γαλλικής στο λύκειο αποτελεί και έξυπνο, αλλά και απολύτως αποσβέσιμο κονδύλι εκπαιδευτικής επένδυσης μιας χώρας, που διακρίνεται από τη διορατικότητα των πολιτών, αλλά κυρίως των πολιτικών της.

Σας ευχαριστώ πολύ, θα κατατεθεί κοινό υπόμνημα μαζί με τον Σύλλογο Γερμανικών, που είμαστε σε αγαστή συνεργασία εδώ και χρόνια.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Θέλω να ενημερώσω το Σώμα, ότι σε πολύ λίγο θα διακοπεί η απευθείας μετάδοση. Ο κ. Υπουργός δεν θα κλείσει στο τέλος, θα κάνει το ανακεφαλαιωτικό κλείσιμο. Επομένως, συνεχίζουμε κανονικά.

APF FU – Πρόταση για διδασκαλία 2ης γλώσσας ως μάθημα oρολογίας ειδικότητας στις νέες δομές των ΕΠΑΛ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...