Home / HEADER-NEWS / Καταγγελία για τις ρυθμίσεις που αφορούν την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

Καταγγελία για τις ρυθμίσεις που αφορούν την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

Δημοσιεύτηκε: 12:00 μμ Φεβρουάριος 7th, 2017  


ΣΑΒΒΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΣΥΠ

Μαρούσι 7 Φεβρουαρίου 2017

Καταγγελία για τις ρυθμίσεις που αφορούν την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος του νομοσχεδίου «ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ  ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ, ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»

Κε Υπουργέ,

Με λύπη διαπιστώσαμε ότι στο νόμο σκούπα για τις 3 βαθμίδες της εκπαίδευσης δεν βρήκατε την ευκαιρία να ασχοληθείτε με κανένα θέμα της διοίκησης της εκπαίδευσης και των εργαζομένων της, παρά τον ορυμαγδό ασύνδετων διατάξεων, που έχουν προφανή στόχο την εξυπηρέτηση  μικροπολιτικών διευθετήσεων.

Με οργή διαπιστώσαμε και καταγγέλλουμε ότι το μέρος του νομοσχεδίου σας που αφορά στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (Ε.Β.Ε.), κατατέθηκε χωρίς καμία διαβούλευση με το Σύλλογο Εργαζομένων της Ε.Β.Ε. και την Ομοσπονδία μας και βέβαια δεν θεωρήσατε απαραίτητο να μας καλέσετε ούτε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Ντροπή !!

Έτσι με το προς ψήφιση νομοσχέδιο σας, εγείρονται σοβαρά ζητήματα για την αποστολή, τη λειτουργία και τη χρηματοδότηση της Ε.Β.Ε.. Συγκεκριμένα:

Δεν προβάλετε επαρκώς ο Εθνικός της χαραχτήρας και η αποστολή της απομειώνεται σε μία συνηθισμένη Βιβλιοθήκη, όπου εξισώνεται στο επίπεδο της Βιβλιοθήκης της Βουλής, η οποία ούτε αυτό το ρόλο έχει, ούτε από τη φύση της, ούτε από τη λειτουργία της μπορεί να τον υποστηρίξει.

Υπάρχει σοβαρή συνταγματική εμπλοκή (άρθρο109), με τη μεταφορά της έδρας της, από το κτήριο στην Πανεπιστημίου, δωρεά των αδελφών Βαλλιάνων, στο νέο κτήριο στη Καλλιθέα, δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Σ. Νιάρχος. Με συνέπεια αν προσβληθεί στα δικαστήρια, η μεταφορά της έδρας, να κινδυνεύσει η Ε.Β.Ε. να χάσει το μοναδικό της περιουσιακό στοιχείο, το κτήριο της Πανεπιστημίου, διότι αποτελεί ουσιαστικό όρο της διαθήκης.

Επίσης υπάρχει σοβαρό ζήτημα με τους πόρους της Ε.Β.Ε., διότι όπου προβλέπεται η χρηματοδότηση του Ν.3149/2003 με το νομοθέτημα σας μετατρέπεται σε επιχορήγηση, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την οικονομική θέση και τους πόρους της Ε.Β.Ε..

Τέλος υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα προσόντα επιλογής του Γενικού Διευθυντή της Ε.Β.Ε., που αποτελεί το ένα από τα δύο όργανα διοίκησης της και που θα πρέπει να ανταποκρίνεται στα διοικητικά αλλά και στα επιστημονικά του καθήκοντα. Η διάταξη, η οποία είναι κατά παρέκκλιση αυτών που ισχύουν σε όλο το Δημόσιο, αν δεν είναι φωτογραφική, τότε συντάχθηκε με απίστευτη ελαφρότητα, διότι οι ειδικές σπουδές στη Βιβλιοθηκονομία ή την Επιστήμη της Πληροφορίας, δεν είναι απαραίτητα προσόντα αλλά συνεκτιμώμενα.

Εκεί βέβαια όπου ξεπερνάτε όλα τα παραπάνω είναι η τροπολογία που καταθέσατε για την παραχώρηση άνευ ανταλλάγματος  χώρων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος εντός των εγκαταστάσεων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος προς τo Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας Α.Ε (ΕΚΟΜΕ) για την εγκατάσταση του. Ζητάτε απλή γνώμη για αίτημα στέγασης 2000 τμ και βέβαια με ασυνάρτητες δικαιολογίες για τη συστέγαση όπως τις αναπτύσσετε στην αιτιολογική σας έκθεση. Η Εθνική Βιβλιοθήκη έχει δικό της αποθετήριο και πλήρως σύγχρονο εξοπλισμένο Τμήμα Ψηφιοποίησης και είναι αυτάρκης και αυτοδύναμη και δεν έχει καμία σχέση με τις κινηματογραφικές και τηλεοπτικές ταινίες του ΕΚΟΜΕ.

Κε Υπουργέ, τα παραπάνω αποτελούν βασικά ζητήματα για την ύπαρξη και τη λειτουργία της Ε.Β.Ε., που μαζί με τα ζητήματα των εργαζομένων τα οποία τα μεταφέρετε σε δεύτερο χρόνο συνδυαζόμενα με τον οργανισμό, καθιστούν το νομοθέτημα σας άκρως προβληματικό.

Σας καλούμε να το αποσύρετε και να καθίσετε να συνομιλήσετε επιτέλους, με τους εργαζόμενους που χρόνια υπηρετούν δομές και υπηρεσίες που χρειάζονται ειδικές γνώσεις και εμπειρία.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...