Home / Featured / Ο Υπουργός Παιδείας για τις ειδικότητες εκπαιδευτικών στην εκπαίδευση και τις Πανελλαδικές

Ο Υπουργός Παιδείας για τις ειδικότητες εκπαιδευτικών στην εκπαίδευση και τις Πανελλαδικές

Δημοσιεύτηκε: 9:26 μμ Φεβρουάριος 14th, 2017  


Η παρέμβαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κ. Γαβρόγλου στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων μετά τις τοποθετήσεις εκπροσώπων επιστημονικών φορέων

«Δεν θα ανακεφαλαιώσω. Ήταν πλούσια η συζήτηση.

Η δημοκρατία απελευθερώνει αλλά εξαντλεί. Η διαδικασία που επιλέξατε κ. πρόεδρε είναι ιδανική. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Η κοινωνία είναι έτοιμη να ακούσει. Τα πράγματα έχουν φτάσει σε ένα αδιέξοδο. Θα είχε ενδιαφέρον οι ενώσεις μεταξύ σας να κάνετε μία συνάντηση και να μας προτείνετε ένα πρόγραμμα. Όλοι μας- και έχει μεγάλη σημασία αυτό- οι κοινωνικοί φορείς, εσείς, το υπουργείο εκπροσωπούμε ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας.

Γι’ αυτό κάνουμε κι αυτές τις συζητήσεις, να δούμε ποιο είναι το δεύτερο βήμα. Οι μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση θέλουν δυο προϋποθέσεις:

Δεσμεύεται όποιος κάνει την πρόταση για μακροπρόθεσμο σχέδιο. Και το δεύτερο, μια μίνιμουμ πολιτική συναίνεση. Χωρίς αυτά δεν μπορεί να γίνει το ο,τιδήποτε. Γνωρίζετε ότι οι δυσκολίες στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι ένας συνδυασμός κοινωνικής αποδοχής, επιμόρφωσης, αυτοαξιολόγησης και  κάτι επίσης πολύ σοβαρό, το σοβαρότερο: η αντιμετώπιση των παθογενειών.

Ελάχιστοι μιλήσαμε αυτοκριτικά.

Έχουμε ένα απίστευτο κόμπο τον οποίο πρέπει να αρχίσουμε να δούμε πως θα ξελύσουμε. Γνωρίζουμε όλοι ότι έχουμε 180 ειδικότητες. Ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 40 ειδικότητες. Δεν λέω ότι είναι καλύτερο. Με τόσες ειδικότητες όμως δεν βγαίνει πρόγραμμα.

Όντως οι πανελλαδικές  είναι αδιάβλητες. Δεν ξέρω αν είναι αντικειμενικές.

Τελειώνω με αυτό που είπα στην αρχή για την πολιτική συναίνεση. Είναι δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο. Είναι εύκολο μια κυβέρνηση να ζητά συναίνεση. Το μεγάλο βήμα είναι από την αντιπολίτευση.

Την περασμένη εβδομάδα ψηφίσαμε ένα νομοσχέδιο και υπήρξαν τοποθετήσεις από πολλά κόμματα που έδειξαν ωριμότητα. Είναι ένα κατόρθωμα της αντιπολίτευσης κι εγώ θέλω να το χαιρετήσω. Το θεωρώ κάτι πάρα πολύ σημαντικό».


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...