Home / Featured / Το Υπουργείο εξετάζει δίκαιη λύση για τις άδειες μητρότητας αναπληρωτριών

Το Υπουργείο εξετάζει δίκαιη λύση για τις άδειες μητρότητας αναπληρωτριών

Δημοσιεύτηκε: 7:07 μμ Φεβρουάριος 5th, 2017  


Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Γραπτή απάντηση σε αναφορά για τις άδειες μητρότητας των αναπληρωτριών εκπαιδευτικών έδωσε ο Κώστας Γαβρόγλου με την οποία ενημερώνει ότι το Υπουργείο Παιδείας εξετάζει τρόπους, ώστε να εξευρεθεί δίκαιη λύση στο ανωτέρω ζήτημα.

Η αναφορά – που μπορείτε να τη δείτε πιο κάτω και κατατέθηκε από τον κ. Νικολόπουλο –  είχε ως θεμα: Το ζήτημα των αδειών μητρότητας των αναπληρωτριών εκπαιδευτικών, το οποίο όπως υποστηρίζει είναι δυσμενέστερο από αυτό των μονίμων συναδέλφων τους στο εκπαιδευτικό σύστημα και των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΔΕΙΕΣ

Ο Υπουργός παραθέτει την ισχύουσα νομοθεσία στην απάντησή του σύμφωνα με την οποία:

ΑΠΑΝΤΗΣΗ-ΑΔΕΙΕΣ

Oι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που προσλαμβάνονται για να καλύψουν πρόσκαιρες ανάγκες υπάγονται στο κεφάλαιο Δ του Ν. 993/79 (ΦΕΚ 281/79Α),  «Περί του επί  συμβάσει εργασίας ιδιωτικού δικαίου προσωπικού του Δημοσίου κ.λπ.» όπως κωδικοποιήθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα 410/1988.

Συμπληρωματικά, εφαρμόζονται οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για τη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά στο ΠΔ 410/1988 (άρθρο 89 του ΠΔ 410/1988).

Στις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς η συνολική διάρκεια της άδειας μητρότητας ορίζεται σε 119 ημερολογιακές ημέρες συνολικά, δηλαδή οκτώ (8) εβδομάδες πριν από την πιθανή ημέρα τοκετού και εννέα (9) εβδομάδες μετά. Στις περιπτώσεις που ο τοκετός πραγματοποιείται πριν από την ημερομηνία που αρχικά είχε πιθανολογηθεί, οι ημέρες μεταφέρονται, ώστε ο συνολικός χρόνος για τη μητρότητα να μην υπολείπεται των 119 ημερών (άρθ. 9  του Ν.2224/94 ), όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 11 του Ν.2874/2000 (ΦΕΚ 286  τ. Α) . Η εξάμηνη (6μηνη) άδεια προστασίας της μητρότητας που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 142 του Ν.3655/2008 αφορά σε υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα και δεν εφαρμόζεται στις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε σχολεία της δημόσιας εκπαίδευσης.

Ως xenesglosses.eu ελπίζουμε τώρα που είναι η ευκαιρία με ανοιχτό προς συζήτηση το νομοσχέδιο του Υπ. Παιδείας να κατατεθεί τροπολογία που να ρυθμίζει δίκαια το θέμα.

Το θέμα είχε θέσει ο Σύλλογος Αναπληρωτών Νηπιαγωγών με έγγραφο του:

Ειδική 6μηνη παροχή προστασίας της μητρότητας ΟΑΕΔ για τις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς

ΑΠΑΝΤΗΣΗ-ΑΔΕΙΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΔΕΙΕΣ

 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...