Home / Featured / Τι ειπώθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Πληροφορικής στη Βουλή για την πρόταση του ΙΕΠ

Τι ειπώθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Πληροφορικής στη Βουλή για την πρόταση του ΙΕΠ

Δημοσιεύτηκε: 7:34 μμ Φεβρουάριος 15th, 2017  


Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Τις θέσεις τους στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων σχετικά με την πρόταση του ΙΕΠ για τις αλλαγές στο Λύκειο εξέθεσαν στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Πληροφορικής  καθώς και ο Αντιπρόεδρος.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΚΙΚΟΣ (Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Πληροφορικής (ΠΕΚΑΠ)): Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Αξιότιμη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, αξιότιμο Προεδρείο, αξιότιμα μέλη της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, αγαπητοί συνάδελφοι και εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων, αρχικά, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Προεδρεύοντα για την πρόσκληση να παρευρεθούμε στη σημερινή συνεδρίαση και να καταθέσουν τις προτάσεις μας, ενόψει των αλλαγών για το Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο.

Αρχικά, θα ήθελα να ξεκινήσουμε, αναφέροντας, τι είναι το Σωματείο μας. Η ΠΕΚΑΠ είναι το επιστημονικών σωματείων που εκπροσωπεί τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς πληροφορικής που υπηρετούν στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και θα έλεγα ότι βασικός στόχος, είναι, η διασφάλιση της ποιότητας της διδασκαλίας της πληροφορικής στις παραπάνω βαθμίδες και με την συνδρομή, θα έλεγα, των χιλιάδων μελών μας και του παραρτήματος που έχουμε πανελλαδικά, έχουμε διαμορφώσει τεκμηριωμένες και – θα έλεγα – ολοκληρωμένες προτάσεις σε ό,τι αφορά την διδασκαλία της πληροφορικής στο ελληνικό σχολείο.

Σήμερα, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ένα μικρό μέρος αυτού του έργου. Επίσης, θα ήθελα να σας αναφέρω, ότι από τις 14.00 σήμερα το μεσημέρι έχουμε αποστείλει ένα συνοπτικό υπόμνημα στα e-mail όλων των μελών της Επιτροπής και από εκεί και πέρα, εάν υπάρχει και μια πιο τελική πρόταση του ΙΕΠ, γιατί αυτό που θα συζητήσουμε σήμερα είναι κάτι γενικό, με διαπιστώσεις που πιστεύω ό,τι οι περισσότερες Ενώσεις σήμερα εδώ συμφωνούν, ότι σίγουρα το σύστημα που υπάρχει σήμερα και κυρίως στις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου, είναι προβληματικό και θα πρέπει να αλλάξει, να αλλάξει προς τη σωστή κατεύθυνση.

 

Θα ήθελα αρχικά να κάνω τρεις γενικές παρατηρήσεις, πριν μπούμε, θα έλεγα, στην ουσία του θέματος της ημερήσιας διάταξης που έχει να κάνει με την αναβάθμιση του Λυκείου και για τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Θα έλεγα ότι για ακόμα μια φορά τις τελευταίες δεκαετίες, δυστυχώς, επιχειρείται μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, θα έλεγα, με ένα λανθασμένο τρόπο. Έχω ζήσει ως μαθητής –τελείωσα το 1990 το Λύκειο- αλλά και ως εκπαιδευτικός από το 1998 αρκετές εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις με ή χωρίς εισαγωγικά. Νομίζω ότι ακόμη μια φορά η πεπατημένη, η οποία θα ακολουθηθεί, θα έλεγα ότι δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, γιατί ξεκινάμε ακόμη μια φορά από πάνω προς τα κάτω και όχι από το Δημοτικό προς το Λύκειο. Θα έλεγα ότι ίσως είναι καταδικασμένη να αποτύχει και αυτή η προσπάθεια, πάντως, εδώ η παρουσία μας σήμερα των επιστημονικών ενώσεων πιστεύω ότι θα συνδράμει στο να μπορέσουμε να βελτιώσουμε αυτό το οποίο έρχεται για τους μαθητές μας και θεωρούμε ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να μην κοιτάμε το μαθητή, ο οποίος είναι σήμερα στην Γ΄ Γυμνασίου και πρόκειται να πάει στην Α΄ Λυκείου την επόμενη χρονιά, αλλά αν πραγματικά θέλουμε να αλλάξουμε –και εδώ έχει να κάνει και με τη διακομματικότητα- που είναι και εθνικό θέμα, θα πρέπει να ξεκινήσουμε από αυτόν τον μαθητή ο οποίος θα γραφτεί το 2017 το Σεπτέμβριο στην Α΄ Δημοτικού.

Μια δεύτερη παρατήρηση έχει να κάνει με τις διαρροές, οι οποίες υπάρχουν το τελευταίο διάστημα στον Τύπο, αλλά και με διάφορες ιδέες π.χ. σχετικά με τον περιορισμό των μαθημάτων κορμού γενικής παιδείας στην Β΄ και Γ΄ τάξη του Λυκείου ή την απόπειρα να μειωθεί ή να περιοριστεί ο ρόλος της επαγγελματικής εκπαίδευσης στη δημόσια εκπαίδευση.

Εδώ, λοιπόν, θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία με δύο διακριτούς πυλώνες. Χρειάζεται και ο πυλώνας της γενικής εκπαίδευσης, αλλά και της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, γιατί όπως λέμε και χρόνια και το συζητάμε και οι ενώσεις, αλλά και οι ομοσπονδίες των καθηγητών και των δασκάλων, χρειαζόμαστε ένα σχολείο, το οποίο να απευθύνεται σε όλους τους μαθητές και να αφορά όλη τη γνώση.

Θα πρέπει, λοιπόν, να υπάρχει ένα σχολείο, το οποίο να είναι ελκυστικό και από κει και πέρα, με βάση τα ενδιαφέροντα των μαθητών να μπορούν και να επιλέγουν μαθήματα. Άρα, εμείς συμφωνούμε αρχικά ότι στην Α΄ τάξη του Γενικού και του Επαγγελματικού Λυκείου πρέπει να υπάρχει ένας κοινός άξονας, δηλαδή, κοινά μαθήματα, όμως, θα πρέπει να υπάρχουν και μαθήματα, τα οποία να μπορούν να επιλεγούν οι μαθητές, προκειμένου να ακολουθήσουν την επόμενη τάξη ή το Γενικό ή το Επαγγελματικό Λύκειο, γιατί όπως ξέρουμε πρέπει να υπάρχει αυτή η κινητικότητα, να μπορεί δηλαδή ο μαθητής στη Β΄ τάξη του Λυκείου να επιλέξει αν θέλει να μετακινηθεί από το Γενικό στο Επαγγελματικό και ανάποδα.

Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να ακολουθήσουμε και την παγκόσμια και ευρωπαϊκή εμπειρία με σύγχρονα προγράμματα σπουδών, με ένα σχολείο, δηλαδή, το οποίο να ανταποκρίνεται και να δίνει στους μαθητές μας όλα εκείνα τα εφόδια, τα οποία χρειάζονται σε μια κοινωνία συνεχώς αυξανόμενων προσόντων.

Από κει και πέρα μια τρίτη παρατήρηση έχει να κάνει με το ρόλο της πληροφορικής στη νέα αυτή εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Εμείς θεωρούμε ότι η πληροφορική είναι και σαν γνωστικό αντικείμενο και χαιρετίζουμε το ότι τα τελευταία χρόνια έχει μπει και σαν μάθημα γενικής παιδείας στη Β΄ και Γ΄ τάξη του Επαγγελματικού Λυκείου -στο Γενικό Λύκειο είναι μόνο μάθημα γενικής παιδείας στην Β΄ τάξη του Λυκείου- και από κει και πέρα θα πρέπει το Υπουργείο να υλοποιήσει μια, θα έλεγα, παλιότερη δέσμευση για τη θέσπιση ενός κρατικού πιστοποιητικού γνώσης και χειρισμού υπολογιστών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, για την οποία μάλιστα και σε μια συνάντηση που είχαμε με τον κ. Παντή πριν από μερικούς μήνες νομίζω είχε και αυτός θετικά αποδεχθεί αυτό το αίτημα.

Επίσης, θα πρέπει οι μαθητές οι οποίοι παρακολουθούν ή το Γενικό ή το Επαγγελματικό Λύκειο, θα πρέπει να μπορούν να αναπτύξουν και να δημιουργήσουν ικανότητες υπολογιστικής και αλγοριθμικής σκέψης. Εξαρτάται, βέβαια και τι μαθητές θέλουμε να έχουμε στο σχολείο, δηλαδή να βγάζουμε στην κοινωνία ή τι είναι οι αυριανοί πολίτες.

Έτσι, αυτά τα μαθήματα, όπως είναι ο προγραμματισμός υπολογιστών και η αλγοριθμική, πρέπει να υπάρχουν και στο Νέο Λύκειο και μάλιστα για τα οφέλη της αλγοριθμικής και της κριτικής σκέψης, έχουμε και μία ημερίδα την οποία πραγματοποιούμε σε λίγες μέρες, την Παρασκευή, στο Υπουργείο Παιδείας, εκεί, δηλαδή, που χτυπάει η καρδιά και εκεί που χαράζεται η εκπαιδευτική πολιτική και όλα τα μέλη της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων έχουν ήδη προσκληθεί.

 

 

Από κει και πέρα εν συντομία, οι θέσεις μας όσον αφορά για το Επαγγελματικό Λύκειο- γιατί για το εκπαιδευτικό σύστημα θα μιλήσει ο Αντιπρόεδρος- έχω πει ήδη ότι έχουμε στείλει το υπόμνημα από το μεσημέρι στα mail σας.

Θεωρούμε, ότι στο Επαγγελματικό Λύκειο, όπως είπα και νωρίτερα, θα πρέπει να υπάρχει μια τάξη, κοινή στην Α’ τάξη αλλά με διακριτά μαθήματα. Εμείς χαιρετίζουμε την προσπάθεια η οποία έγινε το προηγούμενο καλοκαίρι, δηλαδή η μεταφορά του Τομέα στην Β΄ τάξη και των Ειδικοτήτων στην Γ΄ τάξη. Εμείς θεωρούμε, ότι οι δύο ειδικότητες οι οποίες υπάρχουν στην Πληροφορική πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν.

Από κει και πέρα, θα πρέπει το μάθημα το οποίο υπάρχει ήδη στην Α΄τάξη και του Γενικού και του Επαγγελματικού Λυκείου Εφαρμογές Πληροφορικής, να γίνει Γενικής Παιδείας. Το ίδιο και στο μάθημα το οποίο υπάρχει στην Β’ τάξη να διατηρηθεί το Γενικής Παιδείας από την και πέρα, όσον αφορά το κομμάτι της Γ΄ Λυκείου και το εκπαιδευτικό σύστημα, θα μιλήσει ο Αντιπρόεδρος συνοπτικά, μια και έχει το ρόλο του Σχολικού Συμβούλου αλλά και του διδάσκοντα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Κουτσάκης.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΤΣΑΚΗΣ (Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Πληροφορικής (ΠΕΚΑΠ)): Σας ευχαριστώ πολύ.

Θέλω να πω, ότι το μάθημα της Πληροφορικής, είναι ένα μάθημα το οποίο δεν διδάσκει τις δημοκρατικές αξίες, δεν φτιάχνει τον δημοκρατικό πολίτη, αλλά μέσα από την διδασκαλία του μαθήματος, εκτός από τις δεξιότητες που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι, καλλιεργεί την δομημένη σκέψη, την αλγοριθμική σκέψη, την κριτική σκέψη, έτσι ώστε να φτιάξουμε το δημοκρατικό πολίτη, για τον οποίο δημοκρατικό πολίτη δεν θα αποφασίζουν όλα αυτά γι’ αυτόν, χωρίς αυτόν. Αυτός είναι ο στόχος που έχουμε και πιστεύω, ότι ένα από τα κύρια μαθήματα που αναπτύσσουν αυτή τη δομημένη σκέψη κι αυτό τον τρόπο σκέψης, μέσα από τη διδασκαλία των μαθημάτων είναι και η Πληροφορική.

Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να υπάρχει μάθημα σε όλο το ΓΕΛ και στην Α΄ και στην Β΄ και στην Γ΄. Από όλα αυτά που διέρρευσαν στον Τύπο, είδαμε ότι εάν ένας μαθητής δεν πάρει μάθημα επιλογής στην Α τάξη, δεν διδαχθεί τίποτα στην Β΄ και δεν πάει σε κάποια Σχολή Πληροφορικής, δεν θα ενταχθεί καθόλου Πληροφορική στο ΓΕΛ.. Γι’ αυτό προτείνουμε αυτή την πρόταση που έκανε προηγουμένως ο Πρόεδρος, στην Α΄ και την Β΄ και στην Γ΄ πρέπει να υπάρχει ένα μάθημα ανάπτυξης εφαρμογών πληροφορικής. Το περιεχόμενο μπορεί να μην είναι το σημερινό μπορεί και να αλλάξει, ο τρόπος έχει δειχθεί γιατί και στο ΕΠΑΛ υπάρχουν τα μαθήματα αυτά και είτε το σύστημα για την εισαγωγή στις Ανώτατες και Ανώτερες Σχολές είναι εξεταστικό ή μη εξεταστικό, ένα τέτοιο μάθημα πρέπει να υπάρχει.

Είμαστε στην διάθεσή σας, έχουμε άποψη και για το εξεταστικό σύστημα, έχουμε άποψη και πώς μπορεί το Λύκειο να προσφέρει σφαιρική άποψη στο μαθητή, έχουμε προτάσεις για το πώς μπορεί να φτάσουμε Εθνικό Απολυτήριο κι έχουμε και προτάσεις, πως μπορεί η διδασκαλία των μαθημάτων στο Λύκειο, να συνεισφέρει για την εισαγωγή στις  Πανελλαδικές Εξετάσεις. Αυτές τις προτάσεις, θα τις δώσουμε και στο υπόμνημά μας.

Να συμπληρώσω, ότι συμφωνούμε με την πρόταση γενικά του ΙΕΠ για τα 94 μαθήματα και έχουμε ήδη προτάσεις γι’ αυτό. Συμφωνούμε με τον περιορισμό των μαθημάτων και μπορούμε να δώσουμε και προτάσεις για το πώς θα είναι τα μαθήματα και πώς θα είναι το σύστημα.

Ευχαριστώ πολύ.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...