Home / HEADER-NEWS / Τι ειπώθηκε από την Ένωση Ελλήνων Χημικών για τις προτάσεις του ΙΕΠ στη Βουλή

Τι ειπώθηκε από την Ένωση Ελλήνων Χημικών για τις προτάσεις του ΙΕΠ στη Βουλή

Δημοσιεύτηκε: 8:55 πμ Φεβρουάριος 15th, 2017  


Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Η Ένωση Ελλήνων Χημικών τοποθετήθηκε χθες στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για την πρόταση του ΙΕΠ για τις αλλαγές στο Λύκειο. Το xenesglosses.eu παρουσιάζει το τι ειπώθηκε από την Πρόεδρο της Ένωσης:

ΦΙΛΕΝΙΑ (Τριανταφυλλιά) Σιδέρη(Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Χημικών): Η Ένωση Ελλήνων Χημικών, ευχαριστεί την Επιτροπή για την πρόσκληση και τη δυνατότητα την οποία της δίνει να διατυπώσει τις απόψεις τις για τον εθνικό διάλογο για την παιδεία, εκτιμώντας ότι ο εθνικός και κοινωνικός διάλογος για την παιδεία πρέπει να γίνεται με επιστημονικούς όρους και επιχειρήματα, για να διασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή κοινωνική συναίνεση, στην επικείμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Θα τοποθετηθούμε γενικά σε ότι αφορά το εκπαιδευτικό σύστημα και την άποψη μας, διότι θεωρούμε ότι το εκπαιδευτικό σύστημα κάθε χώρας είναι ο κύριος πυλώνας της ανάπτυξής της. Ένα σταθερό αξιοκρατικό, δημοκρατικό, εκπαιδευτικό σύστημα, σχεδιασμένο ώστε να εξυπηρετεί πρωτίστως τις ανάγκες της κοινωνίας και στην συνέχεια της βιώσιμης ανάπτυξης με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον, μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε ένα ελπιδοφόρο μέλλον, αφήνοντας πίσω την παρατεταμένη περίοδο κρίσης που βιώνει. Η αποτελεσματικότητα του εκπαιδευτικού συστήματος στον 21ο αιώνα, συνδέεται άρρηκτα με την καλλιέργεια κριτικής σκέψης και δημιουργικής σκέψης, διότι οι σημερινοί μαθητές ως αυριανοί υπεύθυνοι πολίτες ή ως επιστήμονες, θα κληθούν να κρίνουν να αξιολογήσουν να πάρουν θέση και να διαχειριστούν σοβαρά προβλήματα και κρίσεις.

Στο διακύβευμα αυτό, είναι διεθνώς γνωστό ότι οι φυσικές επιστήμες έχουν το πρώτο ρόλο διότι αποτελούν το όχημα για την αναγνώριση της φύσης, για την εξέλιξη της τεχνολογίας και για τη βελτίωση του επιπέδου ζωής αλλά κυρίως, για την οικοδόμηση ενός ορθολογικού συστήματος επεξεργασίας δεδομένων και εξαγωγής συμπερασμάτων. Η Ένωση Ελλήνων Χημικών, λειτουργώντας με υπευθυνότητα έναντι της κοινωνίας και της χώρας και εφαρμόζοντας τους κανόνες της δημοκρατίας, η οποία προϋποθέτει διάλογο συνεργασία και συναίνεση, έχει απευθυνθεί πολλές φορές στη πολιτεία ζητώντας να προσφέρει τις επεξεργασμένες θέσεις και την εμπειρία της και στο πλαίσιο αυτό, θα καταθέσουμε αναλυτικό υπόμνημα με όλες τις θέσεις καθώς και με προτεινόμενα αναλυτικά προγράμματα για τη χημεία.

 

Η άποψή μας είναι ότι ο διάλογος για την παιδεία θα πρέπει να απαντά με σαφήνεια στα εξής ερωτήματα. Σε τι κατάσταση βρίσκεται σήμερα το εκπαιδευτικό μας σύστημα; Θεωρούμε ότι μια πρώτη καταγραφή, σχετικά ακριβής, έχει ήδη γίνει από το κείμενο που έχουμε στα χέρια μας; Τι είδους πολίτες επιδιώκει η Πολιτεία να διαμορφώσει μέσα από την εκπαίδευση και με ποιες διαδικασίες θα μπορέσει το εκπαιδευτικό σύστημα να πετύχει τους στόχους αυτούς;

Οι όποιες διαδικασίες θα επιλεγούν θα πρέπει να εφαρμοστούν σταδιακά από τις χαμηλές στις υψηλές βαθμίδες της εκπαίδευσης. Η αλλαγή, κατά τη γνώμη μας, θα πρέπει να συνιστά μεταρρύθμιση της υπάρχουσας δομής και όχι μια νέα διαρρύθμισή της, όπως έχει γίνει πάρα πολλές φορές τα τελευταία χρόνια και να έχει τον στόχο την παροχή μιας εκπαίδευσης σύγχρονης, που θα αμβλύνει τις διαφορές και θα καλλιεργεί τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που οφείλει να έχει ο σύγχρονος πολίτης για να σταθεί κριτικά απέναντι στις ποικίλες ηθικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές, διατροφικές και ενεργειακές κρίσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει και να λάβει για αυτές αποφάσεις.

Στη διαμόρφωση ενός τέτοιου πολίτη οι φυσικές επιστήμες και ειδικότερα η επιστήμη της χημείας, έχουν θεμελιώδη ρόλο και βαρύνουσα σημασία, πράγμα που σήμερα δεν αποτυπώνεται στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Επίσης, εκτιμούμε ότι είναι απαραίτητο και αναγκαίο η μεταρρύθμιση να φτάσει στη σχολική τάξη, δηλαδή να υπάρξει συνένωση και επιμόρφωση της εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών οι οποίοι θα κληθούν να την υλοποιήσουν, ώστε να μην παραμείνει σχέδιο επί χάρτου, όπως πολλά φιλόδοξα προγράμματα, όπως, για παράδειγμα, ήταν τα ΔΕΠΠΣ.

Σε ό,τι αφορά, συγκεκριμένα, για την α΄ λυκείου συμφωνούμε ότι θα πρέπει να είναι κοινή και να είναι η τελευταία τάξη γενικής παιδείας, ώστε να δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές και τις μαθήτριες να επιλέξουν μεταξύ δύο τύπων εκπαίδευση την εκπαιδευτική πορεία που ταιριάζει καλύτερα στις δεξιότητες και τις επιθυμίες τους. Σε ό,τι αφορά στη διδασκαλία των φυσικών επιστημών στην α΄ λυκείου, η οποία θα αποτελεί και την τάξη – γέφυρα μεταξύ των δύο βαθμίδων, είναι σαφές για εμάς ότι θα πρέπει να διδάσκονται διακριτά, σε αντίθετη με το γυμνάσιο, που η άποψή μας είναι ότι θα πρέπει να διδάσκονται ενιαία οι επιστήμες, ώστε οι μαθητές να έρθουν σε επαφή με τα ίδια χαρακτηριστικά, τη μεθοδολογία και τις ίδιες τεχνικές της κάθε επιστήμης, να αναγνωρίσουν τις κλήσεις και να θέσουν στόχους για την περαιτέρω πορεία τους στη γνώση.

Σε ό,τι αφορά τη β΄ και γ΄ λυκείου, τα μαθήματα των κατευθύνσεων πιστεύουμε ότι πρέπει να διδάσκονται διακριτά και από καθηγητή ειδικότητας, εκτός από ειδικές περιπτώσεις, για παράδειγμα, απομακρυσμένες περιοχές ή νησιά, όπου δεν είναι εφικτό αυτό. Το πρόγραμμα των μαθημάτων των δύο τάξεων του λυκείου συμφωνούμε ότι θα πρέπει να είναι διευρυμένο ως προς το ωράριό του, ώστε να δίδεται η δυνατότητα στο σχολείο να επιτελεί τον ρόλο του και στο σχολείο να επιτελείται η ουσιαστική διαδικασία της μάθησης.

Επίσης, θεωρούμε καθοριστικό και απαραίτητο να υπάρχει ως επιλεγόμενο ένα μάθημα φυσικών επιστημών ενοποιημένο στην β΄ και γ΄ λυκείου με πρώτη ανάθεση σε όλον τον κλάδο ΠΕ04, ώστε να διασφαλίζεται ο στοιχειώδης επιστημονικός εγγραμματισμός στους αποφοίτους άλλων επιστημονικών πεδίων κατευθύνσεων. Θεωρούμε δε αναγκαίο η επιλογή αυτή να είναι υποχρεωτική για τους υποψηφίους των παιδαγωγικών τμημάτων, για τους οποίους είναι καθοριστική, μια που βρίσκονται στην πρώτη βαθμίδα της εκπαίδευσης. Αναγκαία, επίσης, θα είναι και η αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών και του εκπαιδευτικού υλικού σε όλες τις βαθμίδες για να μπορέσει να ικανοποιήσει αυτές τις αλλαγές.

Σε ό,τι αφορά στο εξεταστικό, η συνολική μας άποψη είναι ότι ένα εξεταστικό σύστημα πρέπει να έχει συνεκτικό και τεκμηριωμένο θεωρητικό πλαίσιο, το οποίο να θέτει κανόνες και αρχές, από τις οποίες θα προκύπτει τόσο το πλήθος των αναγκαίων προσανατολισμών, όσο και το πλήθος και το είδος των εξεταζόμενων μαθημάτων. Η έλλειψη γενικών αρχών καθιστά οποιοδήποτε εξεταστικό σύστημα ευάλωτο στις πιέσεις των κλάδων που έχουν την ισχύ να επιβάλουν λύσεις που τους υπηρετούν, ακόμη και αν αυτές δεν υπηρετούν τους υποψηφίους και το εκπαιδευτικό σύστημα γενικότερα, όπως θα έπρεπε.

Τέλος, κρίσιμο σημείο είναι η διασφάλιση του συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και των ίσων ευκαιριών, καθώς και η μη υιοθέτηση μέτρων που ευνοούν τις συναλλαγές. Η Ένωση Ελλήνων Χημικών θα καταθέσει αναλυτικό υπόμνημα και είναι πάντοτε στη διάθεση της κοινωνίας και της Πολιτείας να προσφέρει τις υπηρεσίες της για την αναβάθμιση της παιδείας, η οποία δεν μπορεί παρά να έχει σκοπό την εκπαίδευση ενεργών πολιτών με επιστημονικό εγγραμματισμό και με σεβασμό απέναντι στο περιβάλλον και τον συνάνθρωπο και είναι πάγια θέση της Ένωσης ότι θέλει να είναι μέλος της λύσης και όχι του προβλήματος. Ευχαριστώ πολύ.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...