Home / HEADER-NEWS / Τι ειπώθηκε από το Σύλλογο Ελλήνων Γεωλόγων στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων

Τι ειπώθηκε από το Σύλλογο Ελλήνων Γεωλόγων στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων

Δημοσιεύτηκε: 8:51 πμ Φεβρουάριος 15th, 2017  


Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Ο Σύλλογος Ελλήνων Γεωλόγων ήταν μεταξύ των φορέων που τοποθετήθηκαν για την πρόταση του ΙΕΠ για τις αλλαγές στο Λύκειο. Το xenesglosses.eu παρουσιάζει το τι ειπώθηκε από την εκπρόσωπο:

ΑΣΗΜΙΝΑ ΑΝΤΩΝΑΡΑΚΟΥ (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΕΚΠΑ): Καλησπέρα σας, θα μιλήσω και για την Ελληνική Γεωλογική Εταιρία και για τον Σύλλογο Ελλήνων Γεωλόγων.

Κύριε Υπουργέ, κύριε Γενικέ Γραμματέα, κύριε Πρόεδρε της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, αγαπητά μέλη της Επιτροπής.

Θα θέλαμε καταρχήν να σας ευχαριστήσουμε που μας δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους  Γέωεπιστήμονες της χώρας να εκφράσουμε υπεύθυνα μερικές από τις απόψεις μας για την εκπαίδευση.

Είναι θέσεις που έχουν προκύψει από την εμπειρία πολλών συναδέλφων, όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, από την διδασκαλία των μαθημάτων της διδακτικής στα πανεπιστήμια, από διεθνή συνέδρια αλλά και από αντίστοιχη πανεπιστημιακή έρευνα. αγνοήθηκαν

Παρόλα αυτά πολλές φορές αγνοήθηκαν πάγιες θέσεις του χώρου των Γέωεπιστημόνων και των καθηγητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η τοποθέτησή μας σήμερα θα είναι, πάνω στην πρόταση του ΙΕΠ  όπως μας ζητήθηκε, σύμφωνα με όσα έχουν κατατεθεί και έχουν γίνει δημοσίως γνωστά, την οποία όμως θεωρούμε αρχικά ότι είναι πάρα πολύ γενικόλογη, δεν είναι σαφής και επιτρέπει πολλές ερμηνείες και παρερμηνείες.

Πάραυτα θα εστιάσουμε σε κάποια σημεία τα οποία βρίσκουμε ενδιαφέροντα και σε κάποια σημεία τα οποία χρήζουν επεξηγήσεων.

Γενικά συμφωνούμε ότι απαιτείται ένας συνολικός επανασχεδιασμός της γενικής εκπαίδευσης με σημείο αιχμής το λύκειο, ο οποίος όπως αναφέρεται θα έχει αφετηρία την ανανέωση των προγραμμάτων σπουδών και των εκπαιδευτικών υλικών δημοτικού και γυμνασίου.

Είναι ανώφελη η συνέχιση μιας μη ολιστικής προσέγγισης   του εκπαιδευτικού μας συστήματος και αιφνιδιαστικές αποφάσεις όπως αυτές που περικόπτουν μία ώρα διδασκαλίας μαθημάτων όπως συνέβη πρόσφατα με το μάθημα Γεωλογία-Γεωγραφία της 1ης τάξης  γυμνασίου, μας βρίσκουν αντίθετους.

Η πρόταση να συνδεθούν μεμονωμένα αντικείμενα σε ευρύτατες ενότητες και να καλλιεργηθεί ένα περιβάλλον διεπιστημονικότητας και συνέργειας των εκπαιδευτικών διαφορετικών ειδικοτήτων, μας βρίσκει σύμφωνους. Είναι προς όφελος των μαθητών θεωρούμε η ολιστική προσέγγιση της γνώσης, αφού ο κόσμος γύρω μας δεν είναι κατακερματισμένος.

Πιο συγκεκριμένα: Το περιεχόμενο των φυσικών επιστημών και η σχέση τους με τον άνθρωπο  προσφέρονται για διαθεματική προσέγγιση με τρόπο που θα προάγει την συνθετική σκέψη και την δημιουργικότητα του μαθητή. Ένα από τα αιτήματα άλλωστε της γεωλογικής κοινότητας είναι η δημιουργία ενός ενιαίου κλάδου ΠΕ04 φυσικών επιστημών στον οποίο θα περιλαμβάνονται οι ειδικότητες των φυσικών, χημικών, βιολόγων και γεωλόγων.

Η Γεωλογία είναι μια από τις βασικές θεμελιώδεις φυσικές επιστήμες και είναι ευτυχές το γεγονός να γίνονται αναφορές όπου τοποθετείται επιτέλους ισότιμα με τις άλλες θεμελιώδεις επιστήμες της φύσης, την φυσική, τη χημεία και την βιολογία, σε μαθήματα του λυκείου, του νέου λυκείου.

Κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς ότι την δεδομένη χρονική στιγμή το ωρολόγιο πρόγραμμα σε όλη την δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι φτωχό όσον αφορά τον ενγραμματισμό των μαθητών στις γέωεπιστήμες.

Και στο σημείο αυτό θα κάνω μια μικρή παρένθεση, να τονίσω ότι οι εφαρμοσμένοι κλάδοι της γεωλογίας παίζουν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στην τεχνική γεωλογία ,υδρογεωλογία, γεωλογία περιβάλλοντος, μετεωρολογία, κλιματολογία κ.ά..

Είναι πλέον γεγονός ότι η επιστημονική, οικονομική αλλά και κοινωνική θέση των γεωεπιστημών έχει βελτιωθεί, καθώς οι περισσότερες φυσικές καταστροφές, όπως σεισμοί και ηφαίστεια που έχουν σαν αποτέλεσμα θανάτους αλλά και ζημιές μεγάλης αξίας, συνδέονται με την γεωλογία.

Η διαπίστωση αυτή ενισχύει την αναγκαιότητα, οι μαθητές που ολοκληρώνουν την υποχρεωτική τους εκπαίδευση να έχουν αποκτήσει την απαραίτητη παιδεία πάνω στις γεωεπιστήμες που θα τους βοηθήσει να αποκτήσουν γνώσεις, δεξιότητες, στάσεις και αξίες πάνω σε θέματα που αφορούν την καθημερινή τους ζωή.

Εξάλλου όλοι θα έχουμε παρατηρήσει ότι πολλά από τα επιστημονικά θέματα που αναφέρονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης σχετίζονται σήμερα με γεωλογικά θέματα, σε σχέση με το περιβάλλον, φυσικές καταστροφές και υγεία.

Ζητήματα όπως βιομηχανικά ορυκτά, ορυκτά καύσιμα, κλιματική αλλαγή, κατολισθήσεις, γεωλογικοί κίνδυνοι και άλλα, επηρεάζουν την ανθρωπότητα και το μέλλον του πλανήτη μας και απαιτούν την θεωρητική γνώση και τις διαδικασίες που παρέχονται από την γεωλογία.

Όπως είναι γνωστό η Ελλάδα είναι μία σεισμικά ενεργή χώρα και αποτελεί φυσικό γεωλογικό εργαστήριο και μουσείο που πρέπει και μπορεί να αξιοποιηθεί για την ενημέρωση και την  εκπαίδευση και κατ΄επέκταση την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Το μουσείο φυσικής ιστορίας και οι συλλογές ορυκτών, πετρωμάτων, απολιθωμάτων και χαρτών,καθώς και η αντίστοιχη μελέτη τους απευθείας στην φύση αποτελούν πρωταρχικό εκπαιδευτικό υλικό για μαθητές ώστε να προκαλούν το ενδιαφέρον τους στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για την κατανόηση της λειτουργίας του φυσικού μας κόσμου.

Θα κλείσω αυτή την παρένθεση και επανέρχομαι στην πρόταση για το νέο λύκειο και όσον αφορά την ενίσχυση των επιστημονικών αντικειμένων με την εξασφάλιση διδασκαλίας των μαθημάτων σε δίωρες περιόδους κατ΄ελάχιστον ώστε να αυξηθούν οι δυνατότητες για καλύτερα αποτελέσματα, συμφωνούμε απόλυτα.

Όλα τα διδακτικά αντικείμενα, όχι μόνο οι φυσικές επιστήμες, οφείλουν να διδάσκονται επαρκώς με τέτοιες προσεγγίσεις ώστε να ενισχύεται και ο ερευνητικός προβληματισμός των μαθητών.

Άλλωστε οι τάσεις σε ολόκληρο τον κόσμο είναι μέσα από την εκπαίδευση οι μαθητές να αποκτήσουν εκείνες τις γνώσεις και τις δεξιότητες που θα τους χρειαστούν στην ενήλικη ζωή τους. Επίσης, η πρόταση για κοινό κορμό υποχρεωτικών μαθημάτων στην Α’ Λυκείου και στα Γενικά Επαγγελματικά Λύκεια (ΓΕΛ) μας βρίσκει σύμφωνους. Επιπρόσθετα, μας βρίσκει σύμφωνους και η πρόθεση να επεκταθεί η υποχρεωτική εκπαίδευση και στην Α’ Λυκείου. Θεωρούμε ότι η ηλικία των μαθητών είναι η κατάλληλη για να διερευνήσουν τις επιλογές που θα τους παρέχονται, ώστε να συνεχίσουν την πορεία τους στη μόρφωση. Όμως θεωρούμε ότι χρειάζονται κάποιες διευκρινήσεις σε σχέση με το τι είδους τίτλο θα παρέχεται μετά την ολοκλήρωση αυτού του είδους των σπουδών. Ακόμα, μας βρίσκει σύμφωνους και η έμφαση της ελεύθερης επιλογής σε όλες τις τάξεις του Λυκείου εκτός προσανατολισμού.

Όσον αφορά στην εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, να πω ότι στο σημείο που αναφέρεται ότι όλα τα υποχρεωτικά μαθήματα θα παίζουν ρόλο στην πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μας βρίσκει σύμφωνους, γενικά, με το σκεπτικό να μην υπάρχουν μαθήματα δύο ταχυτήτων κάτι που διαλύει τη σχολική καθημερινότητα. Ωστόσο επιφυλασσόμαστε να καταθέσουμε περαιτέρω τις απόψεις μας κατόπιν νέας ενημέρωσης, όπου θα παρέχεται περισσότερα δεδομένα.

Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις που έχουν διατυπωθεί για την εισαγωγή των μαθητών στα ΑΕΙ σε σχολές και στη συνέχεια σε τμήματα θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο είναι πάρα πολύ δύσκολο στο άμεσο μέλλον, καθώς απαιτούνται πολλές αλλαγές, όπως η αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών των τμημάτων, αφού παίρνει πολύ χρόνο, ενώ επισημαίνουμε την αναγκαιότητα διασφάλισης του αδιάβλητου στο θέμα της κατανομής στα τμήματα.

Στην Ελλάδα με τις ιδιαιτερότητες ως προς τα θέματα προστασίας από φυσικές καταστροφές, διαφύλαξη του θαλάσσιου και χερσαίου περιβάλλοντος, ανάπτυξη των ορυκτών πόρων και ανάδειξη της μοναδικής βιοποικιλότητας περιμένουμε από την πολιτεία να εξασφαλίσει στους αυριανούς πολίτες της τη δυνατότητα εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης σε όσα η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα έχει αναγνωρίσει ως απαραίτητα για την προστασία του πολίτη.

Επίσης, στηρίζουμε οποιαδήποτε ενέργειας έχει ως απώτερο σκοπό την διασύνδεση των επιστημών με τη λήξη αποφάσεως στην καθημερινή ζωή μέσα από την παρεχόμενη εκπαίδευση. Είναι ο μόνος τρόπος να ενισχυθεί η σύνδεση μεταξύ σχολείου και κοινωνίας.

Ευχαριστώ πολύ.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...