Home / Featured / Γαβρόγλου «Πανελλαδικές με μικτό σύστημα, να λύσουμε τον γρίφο των 180 ειδικοτήτων»

Γαβρόγλου «Πανελλαδικές με μικτό σύστημα, να λύσουμε τον γρίφο των 180 ειδικοτήτων»

Δημοσιεύτηκε: 7:34 μμ Φεβρουάριος 15th, 2017  


«To σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων εγγενώς, παιδαγωγικά δεν λειτουργεί» σημείωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, τονίζοντας την ανάγκη για αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Υπογράμμισε πως το υπάρχον σύστημα είναι αδιάβλητο αλλά έχει αδυναμίες και ζήτησε συναίνεση για τη διαμόρφωση ενός συστήματος που, όπως είπε, δεν αδικεί τον άριστο, ο οποίος δεν μπαίνει στην σχολή που θέλει λόγω ενός μορίου ή που δεν ευνοεί την αποστήθιση.

Ο υπουργός Παιδείας επισήμανε ότι στόχος είναι να προωθηθεί ένα σχέδιο σε ορίζοντα τριετίας και η διαμόρφωση ενός μικτού συστήματος για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια, αποκλείοντας την εισαγωγή τους χωρίς εξετάσεις.

«Εμείς λέμε ότι θα επεξεργαστούμε ένα σχέδιο τουλάχιστον τριετίας και για να το ολοκληρώσουμε θα κάνουμε συντηρητικά βήματα. Δεν χρειάζονται μαγκιές», είπε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.

Τέλος, ανέφερε ότι φέτος υπήρξε αύξηση 5% στον προϋπολογισμό για την Παιδεία και σημείωσε ότι «είναι ανάγκη να αποκτήσουμε μια νέα κανονικότητα στην εκπαίδευση»

Στην παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων μετά τις τοποθετήσεις εκπροσώπων επιστημονικών φορέων ο Υπουργός ΠαιδείαςΚ. Γαβρόγλου μεταξύ άλλων δήλωσε:

«Έχουμε ένα απίστευτο κόμπο τον οποίο πρέπει να αρχίσουμε να δούμε πως θα ξελύσουμε. Γνωρίζουμε όλοι ότι έχουμε 180 ειδικότητες. Ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 40 ειδικότητες. Δεν λέω ότι είναι καλύτερο. Με τόσες ειδικότητες όμως δεν βγαίνει πρόγραμμα.»

Ύστερα ο Υπουργός Παιδείας τόνισε πως «Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, οπότε ας μην δαιμονοποιούμε και ας μην έχουμε εντάσεις ότι αυτή η λύση είναι χάλια, ενώ μια άλλη λύση θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, ούτε και πως ό,τι θα προταθεί στο τέλος αυτών των διαδικασιών θα είναι πια κάτι τόσο πρωτότυπο που θα λέμε ότι αυτή η Κυβέρνηση που έφερε. Αυτά έχουν λεχθεί και έχουν ξαναλεχθεί, όμως νομίζουμε ότι υπάρχει ένας παράγοντας που παίζει πολύ μεγάλο ρόλο, τον οποίο η κοινωνία είναι έτοιμη να ακούσει για πρώτη φορά.

Υπάρχει μια συνείδηση σε πολύ πλατιά στρώματα ότι τα πράγματα έχουν φτάσει σε ένα αδιέξοδο.»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΚΑΙ


 

3 Σχόλια

  1. Πότε θα φηφιστούν αυτες οι αλλαγές?σύντομα ή σε ορίζοντα τριετίας??

  2. Που μπορείς να δεις το μέσο όρο ειδικοτήτων στην ευρώπη. Και ποιές είναι αυτές?

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...