Home / HEADER-NEWS / Γαβρόγλου: Να δώσουμε τέλος στις Πανελλαδικές

Γαβρόγλου: Να δώσουμε τέλος στις Πανελλαδικές

Δημοσιεύτηκε: 10:01 πμ Φεβρουάριος 11th, 2017  


Για ουσιαστική επανίδρυση του Λυκείου, ώστε τα παιδιά να αποκτούν ένα απολυτήριο που να έχει ουσιαστικό αντίκρισμα και να επιτρέπει την αδιάβλητη εισαγωγή στα πανεπιστήμια, μίλησε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου στη Βουλή. Όπως εξήγησε, οι αλλαγές θα γίνουν σε βάθος τριετίας και θα πρέπει να προηγηθούν σχέδιο αυτοαξιολόγησης των σχολικών μονάδων και σχέδιο επιμόρφωσης των καθηγητών.

Ο υπουργός Παιδείας, που μίλησε στη Βουλή με αφορμή τη συζήτηση για το νομοσχέδιο για το κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας, υποστήριξε ότι όλοι γνωρίζουν πλέον ότι «οι τελευταίες δύο τάξεις του Λυκείου είναι ακυρωμένες και γι’ αυτό δεν φταίνε οι εκπαιδευτικοί, υπάρχει μια συλλογικότερη ευθύνη».

Ο υπουργός μίλησε για έναν «θεσμό εκτός σχολείων, που κατάφερε να καταβροχθίσει το σχολείο, έναν θεσμός που παρέχει εκπαίδευση χωρίς να είναι στον κορμό του σχολείου και γι’ αυτό πρέπει να επανιδρύσουμε ουσιαστικά το Λύκειο».

Στόχος ταν αλλαγών, όπως εξήγησε είναι να αναβαθμιστούν οι δύο τελευταίες τάξεις του «δραματικά», ώστε τα παιδιά να έχουν «ένα απολυτήριο με σοβαρή υπόσταση στην κοινωνία».

Επίσης τόνισε ότι πρέπει «να αποδραματοποιηθούν οι εξετάσεις, που παιδαγωγικά δεν παίζουν κανένα ρόλο, αφού τα παιδιά μαθαίνουν απ’ έξω τα μαθήματά τους και πάνε και γράφουν και όποιο δεν τα έχει μάθει, κόβεται. Και αυτό είναι παιδαγωγικά απαράδεκτο σύστημα».

Και σημείωσε πως εκείνο που πρέπει να διατηρηθεί, «είναι το αδιάβλητο της διαδικασίας και να δούμε πως με αδιάβλητο τρόπο τα παιδιά θα μπαίνουν στο πανεπιστήμιο με τον βαθμό του απολυτηρίου τους».

Για τον σκοπό αυτό, έθεσε ως όριο έναν χρονικό ορίζοντα τριετίας.

«Αυτό πρέπει να το συζητήσουμε στις λεπτομέρειες του και δεν είναι κάτι που μπορεί να ισχύσει από του χρόνου, αλλά έχει έναν ορίζοντα μιας τριετίας, τουλάχιστον, και τίποτε δεν μπορεί να γίνει βεβαίως χωρίς ένα εθνικό σχέδιο αυτοαξιολόγησης των σχολικών μονάδων και χωρίς ένα εθνικό σχέδιο επιμόρφωσης των καθηγητών», σημείωσε ο Κώστας Γαβρόγλου.

Όσον αφορά τη νομοθεσία για τα ΑΕΙ, ο Κώστας Γαβρόγλου είπε ότι είναι ένα σημαντικό βήμα, διότι πέρα από την επίλυση του θέματος των μεταπτυχιακών, θα προχωρήσει η αλλαγή του τρόπου εκλογής των πρυτάνεων, αλλά και η ίδρυση των ακαδημαϊκών περιφερειακών συμβουλίων στα οποία θα συνυπάρχουν τα πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ και τα ερευνητικά κέντρα και θα παίξουν ρόλο στις αναπτυξιακές διαδικασίες.

Αναφερόμενος στα ΑΕΙ, είπε ότι είναι ανάγκη να εκσυγχρονιστούν πολλά από τα γνωστικά αντικείμενα ώστε να ταιριάζουν στις προοπτικές της αγοράς εργασίας.

Η κοινωνία ζητά τις θεματικές

Αναφερόμενος στα αρνητικά σχόλια που έχουν γίνει για το πρόγραμμα των θεματικών εβδομάδων στα σχολεία, ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι δεν περιλαμβάνει μόνο ζητήματα των σχέσεων ανάμεσα στα δύο φύλα, αλλά και το ζήτημα της διατροφής και το ζήτημα των εθισμών.

Όπως τόνισε, «είναι θέματα που όλη η κοινωνία τα συζητάει», συμπλήρωσε ότι η θεματική εβδομάδα είναι υποχρεωτική, κανένας γονέας δεν έχει νομική δυνατότητα να αποσύρει τα παιδιά του και υπάρχουν εξαιρετικές ενδείξεις για τη λειτουργία της Θεματικής Εβδομάδας από τους εκπαιδευτικούς που θα πάρουν το πρόγραμμα στην πλάτη τους.

«Μου κάνει εντύπωση πως κάποιοι τρέμουν να συζητήσουμε θέματα που όλη η κοινωνία τα συζητά», είπε ο Κώστας Γαβρόγλου.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...