Home / HEADER-NEWS / Η φυσική στο περιθώριο.

Η φυσική στο περιθώριο.

Δημοσιεύτηκε: 12:48 μμ Φεβρουάριος 13th, 2017  


Η ΦΥΣΙΚΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ

Η αναγγελία του νέου Λυκείου έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις και συζητήσεις, έχοντας όλες ως κοινό παρονομαστή τη μείωση στο ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων διαφόρων ειδικοτήτων. Θα ήταν χρήσιμο να αναφερθεί και η δραματική  μείωση που έχουν ήδη υποστεί οι Φυσικές Επιστήμες τα τελευταία δυο χρόνια. Η πρωτοφανής επίθεση κατά των Φυσικών Επιστημών κορυφώθηκε το 2015.

Ήταν η χρονιά που θεωρήθηκε άχρηστη η Φυσική στη Γ Λυκείου ως μάθημα γενικής παιδείας, αλλά και ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα για την εισαγωγή στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα σχετιζόμενα με την πληροφορική. Προφανώς κρίθηκε ως σημαντικότερο να διδάσκεται ένας υποψήφιος Κοινωνιολογία και Αρχές Οικονομικής Θεωρίας για να εισαχθεί σε σχολές όπως «Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών» ή «Ψηφιακών Συστημάτων» .

Οι σχετιζόμενες αλλαγές με το μάθημα της Φυσικής από το 2015 είναι οι ακόλουθες:

  • Κατάργηση της Φυσικής από μάθημα Γενικής Παιδείας στη Γ Λυκείου (1 ώρα ανά τμήμα)
  • Κατάργηση της Φυσικής από τη μια ομάδα προσαντολισμού και διατήρησή της μόνο στην ομάδα προσαντολισμού Θετικών επιστημών (3 ώρες ανά τμήμα).
  • Κατάργηση του εργαστηριακού τρίωρου.
ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Σύντομα η ανακοίνωση του αριθμού νέων διορισμών εκπαιδευτικών

Συνυπολογίζοντας και τις παρακάτω αλλαγές που είχαν προηγηθεί του 2015, αντιλαμβάνεται εύκολα και ο πλέον δύσπιστος την υποβάθμιση του μαθήματος της Φυσικής. Οι αλλαγές είναι οι ακόλουθες:

  • Α Λυκείου: το μάθημα από τρίωρο γίνεται δίωρο
  • Κατάργηση του μαθήματος επιλογής Αστρονομίας. Οι μαθητές ολοκληρώνοντας πλέον δώδεκα σχολικά έτη, δεν έχουν διδαχθεί το παραμικρό σχετικά με τα αστρονομικά φαινόμενα. Το πρωτοφανές επίσης είναι πως το μάθημα επιλογής, με τίτλο «Γεωλογία – Διαχείριση Φυσικών πόρων», δε δίνεται ως Α ανάθεση σε καθηγητές του κλάδου ΠΕ 04.01, με αποτέλεσμα και σε συνδυασμό με τις μειώσεις που ήδη παρουσιάστηκαν, ελάχιστοι να είναι εκείνοι που συμπληρώνουν πλήρες ωράριο σε μια σχολική μονάδα.

Αθροίζοντας σε ένα μικρό ΓΕΛ εννέα τάξεων τις ώρες που μειώθηκε το μάθημα τις Φυσικής καταλήγουμε πως αυτές  κυμαίνονται από 13 – 16, ανάλογα με τα τμήματα αστρονομίας που υπολογίζονται κάθε φορά.

Συνέχεια αυτής της προσπάθειας εξοβελισμού των Φυσικών Επιστημών από το Λύκειο αποτελεί και το ωρολόγιο πρόγραμμα που προτείνει η νέα ηγεσία του Υπουργείου. Παρατηρώντας το προσεκτικά θα διαπιστώσει κανείς πως εντέχνως τα μαθήματα Φυσική – Χημεία – Βιολογία, αναφέρονται ως ένα με τίτλο: «Φυσικές Επιστήμες» και με σύνολο ωρών στην Α Λυκείου 4 ώρες, από έξι που είναι σήμερα, και στη Β Λυκείου επίσης 4 ώρες από έξι.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Σύμβουλοι Εκπαίδευσης: Ο αριθμός αιτήσεων ανά ειδικότητα

Αυτό έχει ως συνέπεια επιπλέον 12 ώρες λιγότερες για τις Φυσικές Επιστήμες σε ένα Λύκειο εννέα τμημάτων. Το σύνολο αγγίζει τις 28 χαμένες ώρες!

Είναι αδιανόητο στην εποχή της τεχνολογικής επανάστασης, η Ελλάδα να επιλέγει την οπισθοδρόμηση. Το υπουργείο συντάσσει πίνακες, σχετιζόμενους με την ωρολόγια κατανομή μαθημάτων, κατευθυνόμενο από την ισχύ ορισμένων ειδικοτήτων ή ακόμα και από τις  προσωπικές επιλογές, βάσει συμπάθειας σε ορισμένους κλάδους των εκάστοτε Υπουργών. Σε ολόκληρο τον υπόλοιπο κόσμο το βάρος στη μόρφωση έχει μετατοπιστεί προς τις Θετικές Επιστήμες, αλλά στην Ελλάδα επιλέξαμε την πρωτοτυπία για μια ακόμη φορά δυστυχώς.


 

Ένα σχόλιο

  1. Ενώ έχετε δίκιο για τις αλχημείες του υπουργείου και τη στοχοποίηση ΟΛΩΝ των φυσικών επιστημών, προσπαθείτε εντέχνως να καπελώσετε το γεγονός αυτό και να προβληθείτε ως αποκλειστικά θιγμένοι οι φυσικοί. Ξεχνάτε ότι στο γυμνάσιο, τις χρονιές που αναφέρετε όχι μόνο δε μειώθηκαν οι ώρες σας αλλά αυξήθηκαν κιόλας τη στιγμή που οι υπόλοιπες ειδικότητες μείναν σχεδόν ολοκληρωτικά με μονόωρα μαθήματα. Έπειτα διαμαρτύρεστε για την ανάθεση του μαθήματος «Γεωλογία και ΔΦΠ» το οποίο εκτός από τους γεωλόγους το έχουν και άλλες 20 περίπου ειδικότητες από κοινού α ανάθεση. Από που κι ως που το δικαιούστε α ανάθεση; Επειδή δε συμπληρώνετε ωράριο;;; Μην ανησυχείτε, θα φροντίσει το υπουργείο με την ενοποίηση του κλάδου να επωφεληθείτε και με το νόμο πλέον από τα κενά των βιολόγων και των γεωλόγων γιατί με τα 5 οργανικά κενά φυσικών πανελλαδικά μετάθεση δε θα παίρνατε ποτέ! Κι όχι γιατί μειώθηκαν οι ώρες φυσικής ή επειδή αυξήθηκε το ωράριο αλλά γιατί ήδη πριν από το 2010 ήσασταν υπερδιορισμένοι σύμφωνα με τις ώρες α ανάθεσης.

    Φτάνει πια με τη συντεχνιακή λογική, διαφάνεια και ειλικρίνεια παντού!

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραx

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Τρόπος εξέτασης των μαθημάτων ΓΕΛ

Τα θέματα των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων των ΓΕΛ περιλαμβάνουν ποικιλία ερωτήσεων ...