Κυριακή, 25/07/2021, 11:32


Home / Featured / Επί ποδός βρίσκονται οι μαθητές των Λυκείων όλης της χώρας

Επί ποδός βρίσκονται οι μαθητές των Λυκείων όλης της χώρας

Δημοσιεύτηκε: 7:27 μμ Φεβρουάριος 17th, 2017  


Επί ποδός βρίσκονται οι μαθητές των Λυκείων όλης της χώρας, οι οποίοι πραγματοποιούν το τελευταίο διάστημα καταλήψεις στα σχολεία, διαμαρτυρόμενοι για την πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να καταργήσει τις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις.

Στο χορό των κινητοποιήσεων μπήκαν και τα Πρότυπα Λύκεια, όπως αυτό των Αναβρύτων. Το υπουργείο Παιδείας μέχρι στιγμής φαίνεται αμετακίνητο στην απόφαση να εφαρμόσει για πρώτη φορά τη σχετική ρύθμιση η οποία αν και έχει ψηφιστεί το 2013 παρέμενε… στο συρτάρι αυτά τα χρόνια.

Κοινή πεποίθηση στους μαθητές είναι πως η επίμαχη ρύθμιση είναι ισοπεδωτική και τους στερεί το δικαίωμα για ίσες ευκαιρίες στην καθοριστική για αυτούς διαδικασία εισαγωγής τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Κυρίως δε υποβαθμίζει επιδεικτικά τη σημασία που έχουν οι πανελλαδικές εξετάσεις για το μέλλον αλλά και γενικά για τη ζωή παραβλέποντας σκοπίμως πως πολλοί από τους υποψηφίους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή λόγω  ανωτέρας βίας αδυνατούν να εμφανιστούν τη συγκεκριμένη ημέρα στο εξεταστικό κέντρο.

Οι μαθητές του Πρότυπου Λυκείου Αναβρύτων αναμένεται να πραγματοποιήσουν αύριο πορεία στο υπουργείο Παιδείας ενώ με ανοιχτή επιστολή τους προς τον υπουργό Παιδείας  ζητούν να μην προχωρήσει στην κατάργηση των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Ανακοινώθηκαν οι πίνακες με τις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής για τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

Στην επιστολή τους μεταξύ άλλων αναφέρουν: «Θεωρούμε, δεδομένης της σπουδαιότητα του ζητήματος, ότι η επιδεικτική αγνόηση των αιτημάτων από μαθητές, καθηγητές και γονείς, δεν αρμόζει στην περίσταση. Σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που φυλλορροεί, το Υπουργείο προχωρεί σε μία ακόμη ισοπεδωτική για την παιδεία ενέργεια. Η «μεταρρυθμιστική» προσπάθεια που αϕορά την κατάργηση των Επαναληπτικών Πανελλαδικών Εξετάσεων (ρύθμιση που εϕαρμόζεται για πρώτη φορά ϕέτος) μόνο δεινά μπορεί να προκαλέσει σε κάποιους υποψηϕίους.

Είναι σημαντικό στο σημείο αυτό να τονίσουμε πως στο σχολείο μας ϕοιτούν μαθητές που πάσχουν από χρόνια προβλήματα υγείας, για τους οποίους η ύπαρξη των επαναληπτικών εξετάσεων αποτελεί ασϕαλιστική δικλείδα επιεικώς ζωτικής σημασίας. Σας απευθύνουμε λοιπόν το εξής ερώτημα. Τι θα συμβεί σε περίπτωση που κάποιος υποψήϕιος πραγματικά δεν δύναται να παρευρεθεί στο εξεταστικό κέντρο την ημέρα της γραπτής δοκιμασίας λόγω ανωτέρας βίας; Προβάλλοντας το επιχείρημα πως ορισμένοι μαθητές προφασίζονται ιατρικούς λόγους για να μην υποβληθούν στην εξεταστική διαδικασία, το Υπουργείο ϕαίνεται να εκϕράζει δυσπιστία προς τους μαθητές καθώς και πλήρη απαξίωση για την κοπιώδη προσπάθεια που καταβάλλουν και τις επιπτώσεις αυτής στην ψυχολογία τους.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Ανακοινώθηκαν οι πίνακες με τις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής για τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

Θεωρούμε ότι είναι χρέος σας να μεριμνήσετε για όλους τους μαθητές, ώστε να έχουν ίσες ευκαιρίες στη διαδικασία εισαγωγής τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όποιο μέτρο κι αν αυτό απαιτεί. Στον αγώνα μας, που γίνεται με κόπο και αξιώσεις, για μια θέση στην ανώτατη εκπαίδευση, δυστυχώς το Υπουργείο, αντί να είναι ο θεσμικός συμπαραστάτης μας, μοιάζει να στέκεται πολέμιός μας».

Και συνέχισαν αναφέροντας: «Κρίνουμε λοιπόν παράλογη την κατάργηση των Επαναληπτικών Πανελληνίων Εξετάσεων χωρίς την πρόβλεψη παράλληλης εναλλακτικής λύσης. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας το Πρότυπο Λύκειο Αναβρύτων, οι μαθητές και το Δεκαπενταμελές, με την υποστήριξη των Συλλόγων Διδασκόντων και Γονέων του σχολείου, αντέδρασαν και προέβησαν σήμερα, Τετάρτη 15/02/17, σε αποχή από όλες τις διδακτικές ώρες. Για ακόμη μια ϕορά, ζητάμε να αναλάβετε τις ευθύνες σας, ως πλέον αρμόδιος για τον εκπαιδευτικό τομέα, και να επαναφέρετε τον απαραίτητο και αναντικατάστατο θεσμό των Επαναληπτικών Πανελλαδικών Εξετάσεων»


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Ανακοινώθηκαν οι πίνακες με τις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής για τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

Ανακοινώθηκαν σήμερα από το υπουργείο Παιδείας οι πίνακες με τις Ελάχιστες Βάσεις ...