Αναγκαιότητα επαναφοράς Επιταφίου και αποκατάσταση του κύρους της λογοτεχνίας. Αναλυτικά όσα δήλωσε στη Βουλή η Πρόεδρος ΠΕΦ

Δημοσιεύτηκε:

10:20 μμ Φεβρουάριος 14th, 2017

Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Την αναγκαιότητα τα νέα παιδιά να αντλήσουν δύναμη και αυτοπεποίθηση από τον ανεκτίμητο πλούτο της ελληνικής γλώσσας αρχαίας και νέας  και από τις ανεξάντλητες ποιότητες της κλασικής γραμματείας, προς τις οποίες προσβλέπει σήμερα  όλη η πολιτισμένη ανθρωπότητα, όπως και από το θησαυρό της νέας ελληνικής λογοτεχνίας λαμπρού επιτεύγματος του νέου ελληνισμού, τόνισε η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων.

Παράλληλα, εξέφρασε την αντίθεσή της ΠΕΦ  στο ενδεχόμενο, ο περιορισμός των μαθημάτων γενικής παιδείας στη Β’ Λυκείου, να συμπαρασύρει και τη διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, μαθήματος που πρέπει να διατηρήσει οπωσδήποτε τη διδακτική και εξεταστική αυτονομία του και μα μην συγχωνευτεί, όπως φημολογείται, με άλλα αντικείμενα.

Επίσης ζήτησε την επαναφορά και βελτίωση της διδασκαλίας του Επιταφίου Λόγου και την αποκατάσταση του πληγωμένου κύρους της νέας ελληνικής λογοτεχνίας, το οποίο εσχάτως έχει περάσει στο περιθώριο του εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος στη Γ΄ Λυκείου με αποτέλεσμα μείζονος σημασίας κείμενα, όπως «Ο  Κρητικός» του Σολωμού, το «Όνειρο στο κύμα» του Παπαδιαμάντη, ή το «Αμάρτημα της μητρός μου» του Βιζυηνού, να έχουν ακυρωθεί διδακτικά στην τάξη αυτή, λόγω αποκλεισμού του μαθήματος από τα αξιολογούμενα στις πανελλαδικές εξετάσεις της οικείας κατεύθυνσης.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ – ΔΑΛΚΟΥ (Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων (ΠΕΦ)): Ευχαριστώ πολύ.

Κύριε Υπουργέ, κύριε Πρόεδρε της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, κ.κ. βουλευτές ευχαριστούμε την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για την τιμητική πρόσκληση. Έχω την τιμή να εκπροσωπώ ως Πρόεδρος την Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, επιστημονική ένωση της οποίας τα μέλη είναι κατά κύριο λόγο φιλόλογοι, που υπηρετούν στη δευτεροβάθμια μέση εκπαίδευση και ως εκ τούτου επωμίζονται την ευθύνη διδασκαλίας κατεξοχήν ανθρωπιστικού χαρακτήρα αντικειμένων, όπως η Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, η Νέα Ελληνική Λογοτεχνία και Γλώσσα, η Ιστορία και η Φιλοσοφία. Έργο που επιτελούν κατά κανόνα με ζήλο και αυταπάρνηση, συχνά δε  και εκ περισσεύματος καρδίας, ενώ δεν έχουν δεχθεί εδώ και πολλά χρόνια καμιά επιμόρφωση.

Είναι αλήθεια, ότι ο περιορισμένος χρόνος δεν επιτρέπει αναλυτικότερη και διεξοδικότερη Έκθεση των απόψεων της ένωσης μας επί των όσων γενικώς στο κείμενο του ΥΕΠ αναφέρονται. Επιφυλασσόμεθα  πάντως.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Συντονιστικό αναπληρωτών - Συνέλευση Τετάρτη 23/5 στις 18.30 στην ΟΛΜΕ

Επιγραμματικά, λοιπόν, επισημαίνουμε σε σχέση με την εισαγωγή των μαθητών στα Α.Ε.Ι. την τεράστια ειδική σημασία της διαφύλαξης της αυτονομίας του λυκείου, αλλά και ενός ανάλογου με τον ισχύοντα αδιάβλητου τρόπο, όπως και τη διαμόρφωση απολύτως αξιοκρατικών διαδικασιών αξιολόγησης, που θα επιβραβεύουν όχι τη βαθμοθηρία, αλλά τους ευγενείς κόπους όσων επιδίδονται στο αγώνισμα της γνώσης, της δημιουργίας και της κριτικής σκέψης.

Το αίτημα όμως για ανάπτυξη της κριτικής σκέψης δεν μπορεί ουσιαστικά και γόνιμα να ικανοποιηθεί, εάν δεν υπάρξει παράλληλη μέριμνα της πολιτείας για υπεράσπιση και καλλιέργεια των ανθρωπιστικών γραμμάτων. Οι σχετικά πρόσφατες αποφάσεις όμως για περιορισμό των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και γραμματείας στο γυμνάσιο, με παράλληλη κατάταξή του στα μη εξεταζόμενα δευτερεύοντα μαθήματα, την κατάργηση του διδασκαλίας του «Επιταφίου λόγω του Περικλή» στο λύκειο, η αφαίρεση μιας ώρας από το μάθημα της νέας ελληνικής λογοτεχνίας στο ωρολόγιο πρόγραμμα γενικής παιδείας της τρίτης τάξεως του λυκείου δικαιολογούν την για άλλη μια φορά έκφραση της αγωνίας μας και από το βήμα αυτό της Βουλής και της ανησυχίας μας σχετικά με την επιτέλεση από το μελλοντικό λύκειο ενός ουσιαστικού παιδευτικού ρόλου.

Είναι ανάγκη σήμερα, κύριοι βουλευτές, μεγαλύτερη από ποτέ τα νέα παιδιά αθώα θύματα και αυτά της πολυδιάστατης κρίσης, να αντλήσουν δύναμη και αυτοπεποίθηση από τον ανεκτίμητο πλούτο της ελληνικής γλώσσας αρχαίας και νέας  και από τις ανεξάντλητες ποιότητες της κλασικής γραμματείας, προς τις οποίες προσβλέπει σήμερα  όλη η πολιτισμένη ανθρωπότητα, όπως και από το θησαυρό της νέας ελληνικής λογοτεχνίας λαμπρού επιτεύγματος του νέου ελληνισμού.

Το ελληνικό σχολείο και μάλιστα στη λύκειακή του βαθμίδα, αντί να περιορίσει οφείλει να αναπτύξει και να συνδιαμορφώσει και να αναδιαμορφώσει το πολύτιμο ιστορικό του προνόμιο της γλωσσικής και πνευματικής κληρονομιάς, αποσκοπώντας πάντα στη διαμόρφωση σκεπτόμενων, δημιουργικών, ευαίσθητων, δημοκρατικών πολιτών, που θα επωμίζονται με αίσθημα αυτάρκειας στις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Επόμενος στόχος η μείωση ωραρίου χωρίς μείωση αποδοχών

Για τους παραπάνω λόγους, εκφράζουμε την αντίθεσή μας στο ενδεχόμενο, ο περιορισμός των μαθημάτων γενικής παιδείας στη Β’ Λυκείου, να συμπαρασύρει και τη διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, μαθήματος που πρέπει να διατηρήσει οπωσδήποτε τη διδακτική και εξεταστική αυτονομία του και μα μην συγχωνευτεί, όπως φημολογείται, με άλλα αντικείμενα.

Ζητούμε, επίσης, την επαναφορά και βελτίωση της διδασκαλίας του Επιταφίου Λόγου και την αποκατάσταση του πληγωμένου κύρους της νέας ελληνικής λογοτεχνίας, το οποίο εσχάτως έχει περάσει στο περιθώριο του εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος στη Γ΄ Λυκείου με αποτέλεσμα μείζονος σημασίας κείμενα, όπως «Ο  Κρητικός» του Σολωμού, το «Όνειρο στο κύμα» του Παπαδιαμάντη, ή το «Αμάρτημα της μητρός μου» του Βιζυηνού, να έχουν ακυρωθεί διδακτικά στην τάξη αυτή, λόγω αποκλεισμού του μαθήματος από τα αξιολογούμενα στις πανελλαδικές εξετάσεις της οικείας κατεύθυνσης.

Κλείνοντας αυτή τη σύντομη παρέμβαση επισημαίνουμε ότι η διδασκαλία της γλώσσας μας στην διαχρονική της διάσταση είναι η ασφαλής βάση πάνω στην οποία μπορεί να στηριχθεί η ουσιαστική μελέτη και κατανόηση όλων των άλλων διδακτικών αντικειμένων και μάλιστα εκείνων που ανήκουν στο χώρο των θετικών επιστημών και προϋποθέτουν λόγο χαρακτηριζόμενο από πληρότητα, ακρίβεια, σαφήνεια και πυκνότητα.

Παράλληλα, η τόσο συχνά παρατηρούμενη σήμερα αμήχανη χρήση των λογίων εκφράσεων στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, τα ακαλαίσθητα λάθη και οι ανοίκειοι βαρβαρισμοί, που σημειωτέον πληγώνουν το σώμα της νέας και όχι της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, συνθέτουν την εικόνα μιας ελλειμματικής γνώσης της ελληνικής γλώσσας εν γένει στην ιστορική της πορεία, την οποία οφείλει, όμως, μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση να ανακόψει. Εξάλλου, καμία εκπαιδευτική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να επιτύχει αν δεν την διαπνέει το όραμα της ανθρωπιστικής παιδείας.

Επιφυλασσόμεθα για να σας αποστείλουμε εγκαίρως και στο χρόνο που θα μας υποδείξει η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων υπόμνημα αναλυτικότερο για τα θέματα που μας αφορούν.

Ευχαριστούμε πολύ για την τιμή της πρόσκλησης.

          

     

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Ο Υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης σε ημερίδα του Επιμελητηρίου Ηρακλείου για τη μαθητεία

Σε εκδήλωση – ημερίδα που διοργανώθηκε από το Επιμελητήριο Ηρακλείου για την ...

Μοιράσου!