Home / Featured / Δεν συμπεριέλαβαν έως τώρα τη ρύθμιση για την κατάργηση της Επάρκειας Διδασκαλίας Ξένων Γλωσσών. Τι θα γίνει με παλιούς κατόχους επάρκειας

Δεν συμπεριέλαβαν έως τώρα τη ρύθμιση για την κατάργηση της Επάρκειας Διδασκαλίας Ξένων Γλωσσών. Τι θα γίνει με παλιούς κατόχους επάρκειας

Δημοσιεύτηκε: 10:33 μμ Φεβρουάριος 6th, 2017  


Ρεπορτάζ xenesglosses.eu

Εντύπωση προκάλεσε σε όσους ξέρουν τις διαδικασίες του Υπουργείου Παιδείας, η μη κατάθεση της τροπολογίας για την κατάργηση της επάρκειας διδασκαλίας ξένης γλώσσας σε νέους κατόχους Γ2 πιστοποιητικών γλωσσομάθειας.

Κανονικά θα έπρεπε να κατατεθεί στο νομοσχέδιο του ΚΠΓ αλλά μάλλον πάει λίγο πίσω.

Οι επιλογές που έχει το Υπουργείο Παιδείας είναι η κατάθεση τροπολογίας στο νομοσχέδιο που ήδη βρίσκεται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων  ή να συμπεριληφθεί σε άλλο νομοσχέδιο.

Η κατεύθυνση του υπουργείου παιδείας για το θέμα της επάρκειας δεν έχει αλλάξει από τις ήδη γνωστές θέσεις που περιλαμβάνουν:

  • Κατάργηση της επάρκειας για νέους κατόχους πιστοποιητικών γλωσσομάθειας άριστης γνώσης.
  • Ρύθμιση των 8.000 αιτήσεων για επάρκεια που παραμένουν στα συρτάρια του υπουργείου μέσω μεταβατικής διάταξης που θα ορίζει τον τρόπο απόκτησης της. Υπάρχει η πρόταση για παρακολούθηση μαθημάτων παιδαγωγικής κατάρτισης στα ΑΕΙ.
  • Δεν θα θιχτούν όσοι έχουν ήδη επάρκεια διδασκαλίας ξένης γλώσσας (δεν θα αφαιρεθεί η δυνατότητα διδασκαλίας).

Στις 26/10/2016 ο Πρόεδρος Palso είχε γράψει:

Ο Γιάννης Μιχαηλίδης (Πρόεδρος Palso) σημειώνει για τις εξελίξεις στον τρόπο απόκτησης επάρκειας διδασκαλίας ξένης γλώσσας:

«Μιας και επιβεβαιωθηκαν τα όσα από τις 9/10/16 είχαμε πει, διαβάστε και τα ακόλουθα και θαυμάστε.

Το Υπουργείο ανακάλυψε τώρα ότι δεν αρκεί η υπουργική απόφαση.

Προφανώς αγνοούσαν (!) ότι από το Ν. 2545 / 40 ο Υπουργός δεν μπορούσε ούτε να πάψει να χορηγεί επάρκειες, ούτε να ορίζει κριτήρια και φυσικά δεν μπορεί να καταργήσει το νόμο με ΥΑ.

Όταν επίσης με νόμο, προ διετίας καταργήθηκε το ΣΘΙΕ, ο ίδιος νόμος υποχρέωνε τον Υπουργό να ορίσει κριτήρια για τη χορήγηση της επαρκειας, άρα ούτε αυτός του έδινε το δικαίωμα να πάψει να τις χορηγεί.

Άρα μέχρι της δια νέου νόμου κατάργησης οι αιτήσεις είναι σύννομες.

Τώρα νέο ερώτημα. Με ποια πιστοποιητικα Γ2; Μόνο αυτά που που διακριτικά και παράνομα γίνονταν δεκτα; Πέρα από τις νέες αιτήσεις τι θα γίνει με αυτές που το ΣτΕ διέταξε να επανεξετασθουν γιατί παρανόμως απερρίφθησαν; Ποιος θα ελέγξει την αξιοπιστία των δεκάδων νέων πιστοποιητικων;

Ποιος αποφάσισε ότι χρειάζονται 200 (;) ώρες διδακτικής; Χαιρόμαστε που πληροφορουμαστε ότι το έργο δεν θα ανατεθεί σε ιδιώτες όμως κάποια πανεπιστήμια φαίνονται απρόθυμα να αναλάβουν το έργο. Αν είναι έτσι πού θα τρέχουν οι υποψήφιοι; Ποια θα είναι η χρέωση; Η διατύπωση με την οποία θα κατωχυρωνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των νυν διδασκόντων με επάρκεια επουδενι λόγο μπορεί να είναι υποτιμητική και να φαίνεται χαριστική.

Θυμίζουμε ότι τόσο η ευρωπαϊκή νομοθεσία όσο και η ελληνική που προσαρμοστηκε το 2011 με τον νόμο της δια βιου εκπαίδευσης, υποχρεωνουν το κράτος να πιστοποιει τις επαγγελματικες ικανότητες από οποιαδήποτε διαδρομή (τυπική, μη τυπική ή άτυπη εκπαίδευση) κι αν αποκτήθηκαν αυτές.

Τέλος επισημαινουμε ότι αν υπήρχε πραγματικός διάλογος και βούληση της πολιτείας αυτά και πολλά άλλα θέματα θα είχαν συναινετικα επιλυθει.

Επίσης δηλώνουμε την αταλαντευτη θέληση μας να αγωνιστουμε για την δίκαιη εξυγειανση των παθογενειων του συστήματος.»

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας. Πότε θα ψηφιστεί


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...