Τελευταία Νέα

Κυριακή, 06/12/2020, 04:00


Home / HEADER-NEWS / Αποκλεισμένος ο κλάδος των καθηγητών Ισπανικής Γλώσσας. Τι δήλωσε στη Βουλή ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Καθηγητών Ισπανικής Γλώσσας

Αποκλεισμένος ο κλάδος των καθηγητών Ισπανικής Γλώσσας. Τι δήλωσε στη Βουλή ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Καθηγητών Ισπανικής Γλώσσας

Δημοσιεύτηκε: 10:58 μμ Φεβρουάριος 14th, 2017  


Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Tην τοποθέτηση του Προέδρου του Πανελλήνιου Συλλόγου Καθηγητών Ισπανικής Γλώσσας παρουσιάζει το xenesglosses.eu. Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στον αποκλεισμό του κλάδου από τα δημόσια σχολεία ενώ κατέθεσε και τις προτάσεις του.

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΣΟΥΜΙΛΑΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Καθηγητών Ισπανικής Γλώσσας): Δεν πρόκειται για απάντηση. Είναι συμπληρωματική τοποθέτηση, αφού κατευθυνόμαστε στην ίδια λογική. Δεν είμαστε σε αντιπαράθεση. Αρχικά θα ήθελα να πω ότι με έκπληξη και ιδιαίτερη ευχαρίστηση λάβαμε την πρόσκληση της Επιτροπής σας, κύριε Πρόεδρε, διότι η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια ο κλάδος μας σε όλες τις προσπάθειες επικοινωνίας που έχει κάνει με το Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κατά βάση αντιμετωπίζεται ιδιαίτερα αρνητικά θα έλεγα. Ελπίζω αυτή η πρόσκληση και η παρουσία μας εδώ να αποτελέσει την αρχή για μια διαφορετική αντιμετώπιση του κλάδου της ισπανικής γλώσσας. Βέβαια, θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί ότι εντάξει τόσα αντικείμενα έχουμε στο δημόσιο σχολείο, στην παιδεία, στο Λύκειο, άλλο ένα αντικείμενο και τα ισπανικά; Θα έλεγα ότι εμείς εκπροσωπούμε μια γλώσσα, η οποία παρουσιάζει μια ιδιαίτερη δυναμική. Αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι που τα ισπανικά είναι η μητρική τους γλώσσα είναι πάνω από 500 εκατ., όπου είναι περισσότεροι σε αριθμό από τους αγγλόφωνους. Επίσης, είναι η δεύτερη πιο ομιλούμενη γλώσσα μετά τα κινέζικα στον κόσμο.

Δεν αμφισβητούμε ότι τα Αγγλικά είναι lingua franca σε καμία περίπτωση και εμένα τα παιδιά μου πρώτα Αγγλικά μάθανε και μετά Ισπανικά. Σε ότι αφορά τη χώρα μας τα τελευταία 15 χρόνια, η συμμετοχή υποψηφίων στις εξετάσεις για τα διπλώματα Ισπανικής Γλώσσας, είναι η δεύτερη μετά τα Αγγλικά. Από εκεί και πέρα, προχωρώντας να συνεχίσω από την τοποθέτηση του Υπουργού για την παιδεία-αναφέρεται και στις προτάσεις του ΙΕΠ με τις οποίες συμφωνούμε-αυτές οι τοποθετήσεις αποτελούν την καλύτερη πάσα θα έλεγα για να εξειδικεύσουμε και να πούμε πιο συγκεκριμένα τις προτάσεις μας.

Μίλησε ο κύριος Υπουργός για την παραπαιδεία και την ανάγκη εξάλειψης της και στο κείμενο του ΙΕΠ λέει ότι, πολλοί μαθητές στρέφονται στα φροντιστήρια για να προετοιμαστούν για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Στη δική μας περίπτωση, προκειμένου κάποιος να μπει στο τμήμα Ισπανικής Φιλολογίας, δεν είναι θέμα επιλογής αλλά είναι υποχρεωτικό γιατί, δεν ξέρω πόσοι το ξέρουνε ο κλάδος μας συστάθηκε το 2009, αλλά ουσιαστικά από το 2011-2012 είμαστε αποκλεισμένοι παντελώς από οποιαδήποτε βαθμίδα της εκπαίδευσης. Δεν υπάρχουμε  ούτε στο Δημοτικό, ούτε Γυμνάσιο ούτε στο Λύκειο. Στην αρχή υπάρχει στο Γυμνάσιο από το 2011 δεν υπάρχουμε καν. Το 2013 με υπουργική απόφαση, βγήκαμε από το ωρολόγιο πρόγραμμα.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Ν. Κεραμέως: Πιθανότητα αναβολής της Τράπεζας Θεμάτων και μείωση της ύλης των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Γενικότερα, για το θέμα της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης, ας μην κοροϊδευόμαστε σήμερα αν ρωτήσουμε που μαθαίνει το παιδί του οποιοδήποτε ανθρώπου ξένη γλώσσα, θα μας απαντήσει ότι τη μαθαίνει στο φροντιστήριο, στην ιδιωτική εκπαίδευση στην παραπαιδεία. Επειδή ζούμε σε μια εποχή, όπου γενικά ότι φέρει τον τίτλο δημόσιο λίγο ως πολύ στιγματίζεται θεωρείται κουσούρι, για μας προκειμένου και τα Ισπανικά γενικότερα στην δημόσια εκπαίδευση να έχουν τη θέση που τους αρμόζει μαζί με τις άλλες ξένες γλώσσες, είναι απαραίτητο να αναβαθμιστεί η διδασκαλία των ξένων γλωσσών. Σε αυτή τη λογική εμείς έχουμε καταθέσει προτάσεις, και στο ΚΕΜΕΤΕ παλαιότερα σε συζητήσεις που είχαν γίνει με τους άλλους ξενόγλωσσους, αλλά και στο Υπουργείο ότι χρειάζεται κατά τη γνώμη μας  και δεδομένου ότι υπάρχουν και οι άλλες ειδικότητες και γενικά, το ωρολόγιο πρόγραμμα δεν είναι και τόσο ευέλικτο να δημιουργηθεί ζώνη διδασκαλίας ξένων γλωσσών, έστω και αν χρειάζεται να είναι απογευματινή. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει εμείς οι καθηγητές ξένων γλωσσών να κάνουμε αυτή την υποχώρηση και αυτό το πρόγραμμα να ακολουθεί τα διεθνή στάνταρ για τη διδασκαλία ξένων γλωσσών, όπου λέει ολιγομελή τμήματα. Από αυτή την άποψη η πρόταση που κατατίθεται εδώ από το ΙΕΠ  για 90λεπτά μαθήματα δίωρα εννοείται ότι είναι από το ων ουκ άνευ. Διδασκαλία ξένης γλώσσας χωρίς να είναι ένα δίωρο κάθε φορά και δύο δίωρα τη εβδομάδα, δεν νοείται και δεν γίνεται διαφορετικά.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Tα αποτελέσματα των ηλεκτρονικών αιτήσεων μετεγγραφών/μετακινήσεων

Για εμάς, λοιπόν, εξυπακούεται ότι η ισότιμη διδασκαλία και ισότιμη παρουσία όλων των γλωσσών στην εκπαίδευση πρέπει να ξεκινάει από το Δημοτικό. Εμείς είχαμε προτείνει και παλαιότερα τα Αγγλικά από την πρώτη δημοτικού και οι υπόλοιπες γλώσσες επιλογής από την 3η Δημοτικού. Συμφωνούμε απόλυτα με το να ενταχθεί η Α΄ Λυκείου να θεωρείται ότι είναι η τελευταία τάξη της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και σε ό,τι αφορά τις ξένες γλώσσες να υπάρχει διασύνδεση με το κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας, δυνατότητα συμμετοχής στις εξετάσεις και δεν δίνεται τουλάχιστον το δίπλωμα Β2.

Από εκεί και πέρα, ειδικότερα για το Λύκειο γενικά συμφωνούμε με το πνεύμα του κειμένου του ΙΕΠ. Βέβαια, θεωρούμε ότι για την ξένη γλώσσα δεν χρειάζεται στην γ΄ Λυκείου να είναι 6ωρο την εβδομάδα. Εμείς θεωρούμε ότι και το 4ωρο είναι αρκετό, αν είναι σωστά δομημένο σε ολιγομελή τμήματα.

Σας επαναλαμβάνω ότι για εμάς, που αυτήν τη στιγμή είμαστε εντελώς έξω, είναι το πρώτο βήμα, διότι κάποιος ο οποίος θέλει να δώσει για να μπει στο Τμήμα Ισπανικής Φιλολογίας αυτήν τη στιγμή οδηγείται υποχρεωτικά στην παραπαιδεία. Τέλος, σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς εξετάσεις, γενικά είμαστε θετικοί, όμως, από εκεί και πέρα, πρέπει να εξειδικευθεί το ζήτημα. Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε ότι για το ειδικό μάθημα της ξένης γλώσσας κάποια μορφής εξέταση θα πρέπει να υπάρχει. Αυτές είναι γενικά οι απόψεις μας, τις οποίες θα καταθέσουμε και με υπόμνημα. Ευχαριστούμε πολύ για την πρόσκληση.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Εξάλλου, την ανάπτυξη της ισπανικής την προδίδει και η εξαιρετική ανάπτυξη του ισπανοφώνου κινηματογράφου και από την Ευρώπη και από τη Λατινική Αμερική. Η Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών Σχολείων και Καλλιτεχνικών Σχολείων έχει στείλει υπόμνημα.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραx

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Μετονομάστηκε το Τμήμα Οικιακής Οικονομίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου

Το Τμήμα Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας, της Σχολής Περιβάλλοντος, Γεωγραφίας και Εφαρμοσμένων ...