Home / Featured / Από σχολείο σε σχολείο με ένα μωρό στο χέρι (καταγγελία εκπαιδευτικού)

Από σχολείο σε σχολείο με ένα μωρό στο χέρι (καταγγελία εκπαιδευτικού)

Δημοσιεύτηκε: 6:44 μμ Φεβρουάριος 10th, 2017  


Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί. Το αγκάθι, η καυτή πατάτα στα χέρια της εκάστοτε ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, τα διαχρονικά θύματα, οι χαμάληδες της εκπαίδευσης, οι ανέστιοι, που κάθε Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο (!) φορτώνονται τα υπάρχοντά τους και… όπου λάχει.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΕΔΩ

Οι υποσχέσεις για διορισμούς πάνε στράφι λίγο μετά την ανάληψη της εξουσίας, καθώς μια προέχει η αξιολόγηση, μια οι θεσμοί που «τα στυλώνουν» σε ό,τι αφορά τους διορισμούς, μια ο κόφτης… Και από την άλλη, είναι 23.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που μπαλώνουν τρύπες, σε διαφορετικό σημείο της χώρας κάθε χρόνο, μακριά από τον τόπο κατοικίας τους και την οικογένειά τους.

Οι εγκύκλιοι και οι κανόνες είναι λες και δεν τους αγγίζουν. Το νομοθετικό πλαίσιο εξόχως προβληματικό, τους αφήνει ξεκρέμαστους μπροστά στον κίνδυνο της ανεργίας και της ασθένειας.

Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να δηλώσουν τις περιοχές όπου επιθυμούν να πάνε και να ελπίζουν ότι η επιθυμία τους θα υλοποιηθεί.

Η Αννα Κωνσταντινίδου είναι μία από τους χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που έχει τοποθετηθεί σε τρία σχολεία της περιφέρειας, πολύ μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας της, ενώ η αίτηση βελτίωσης θέσης που έκανε δεν ευοδώθηκε.

«Είμαι δέκα χρόνια ωρομίσθια-αναπληρώτρια εκπαιδευτικός Αγγλικής Γλώσσας και μητέρα ενός μωρού δώδεκα μηνών. Εχοντας διδάξει στα περισσότερα χωριά (δυσπρόσιτα και μη) του Νομού Χανίων, προσλήφθηκα φέτος από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, στα μέσα Οκτωβρίου, κατά τη δεύτερη φάση αναπληρωτών, και τοποθετήθηκα σε τρία σχολεία στην περιοχή της Κισάμου, σε απόσταση άνω των εξήντα χιλιομέτρων από τον τόπο μόνιμης κατοικίας μου, στην περιοχή των Χανίων», δηλώνει στην «Εφ.Συν.».

«Ανέλαβα υπηρεσία και παράλληλα έκανα αίτηση βελτίωση θέσης. Από συνάδελφο πληροφορήθηκα ότι υπήρχε κενό πλήρους ωραρίου σε σχολείο δίπλα στην πόλη των Χανίων, κενό το οποίο δεν δημοσιοποιήθηκε. Απευθύνθηκα στη ΔΠΕ Χανίων, ζητώντας να επανεξεταστεί η περίπτωσή μου βάσει της οικογενειακής και βιοποριστικής μου κατάστασης, τονίζοντας ότι είμαι μωρομάνα και ότι ο σύζυγός μου δεν εργάζεται, καθώς μένει σπίτι να φροντίζει το παιδί.

»Παράλληλα, ενημέρωσα τον διευθυντή της ΔΠΕ ότι, κάνοντας χρήση της άδειας μητρότητας ως αναπληρώτρια, οι αποδοχές μου ήταν δραματικά λιγότερες, και σαν να μην έφτανε αυτό, δεν δικαιούμην καν επίδομα ανεργίας πέραν του ενός μήνα κι αυτό μειωμένο», μας λέει η κ. Κωνσταντινίδου.

Η απάντηση στο αίτημα βελτίωσης θέσης ήταν αρνητική, με την κ. Κωνσταντινίδου να προχωρά σε ένσταση στην οποία έλαβε εκ νέου αρνητική απάντηση από τη ΔΠΕ Χανίων, με τη δικαιολογία ότι τα κενά καλύπτονται βάσει των αναγκών και των ιδιαιτεροτήτων των σχολείων.

Η εκπαιδευτικός μάς περιγράφει τη δύσκολη πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί και μητέρες. Αδειες με το σταγονόμετρο, πενιχρά επιδόματα ανεργίας και εργασιακή επισφάλεια.

«Οι αναπληρώτριες εγκυμονούσες και μητέρες, κατά κανόνα, αναγκάζονται να μετακομίζουν ετοιμόγεννες ή με το μωρό στο στήθος, για να μην καταλήξουν άνεργες την επόμενη χρονιά, κάτι το οποίο έχει ανυπολόγιστες συνέπειες», δηλώνει στην «Εφ.Συν.».

Το υπουργείο Παιδείας, από την πλευρά του, τονίζει ότι βούληση της πολιτικής ηγεσίας είναι να αποκατασταθεί η αδικία που υφίστανται οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που εργάζονται σε διαφορετικό πλαίσιο από τους μόνιμους, παρά το γεγονός ότι προσφέρουν την ίδια εργασία.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, έχει δώσει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου να τεκμηριώσουν νομικά ένα σχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα αντιμετωπιστούν δύο διακρίσεις: οι άδειες στην περίπτωση επαπειλούμενης εγκυμοσύνης και οι αναρρωτικές άδειες.

Το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο ορίζει για τις μόνιμες εκπαιδευτικούς ότι, εφόσον τεθεί ζήτημα κύησης, τότε έχουν τη δυνατότητα να πάρουν άδεια καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε αντίθεση με τις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς για τις οποίες η εν λόγω άδεια λογίζεται ως αναρρωτική.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τις αναρρωτικές, στους μόνιμους εκπαιδευτικούς χορηγείται άδεια με αποδοχές τόσων μηνών όσα είναι τα έτη της προϋπηρεσίας τους, ενώ η αναρρωτική άδεια των αναπληρωτών εκπαιδευτικών δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 15 μέρες, διαφορετικά καταγγέλλεται η σύμβασή τους.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΕΔΩ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των επιτυχόντων στα ΑΕΙ και στα ΔΙΕΚ

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων παρατίθενται πληροφορίες για τις διαδικασίες επιλογής ...