Home / Featured / APF FU – Πρόταση για διδασκαλία 2ης γλώσσας ως μάθημα oρολογίας ειδικότητας στις νέες δομές των ΕΠΑΛ

APF FU – Πρόταση για διδασκαλία 2ης γλώσσας ως μάθημα oρολογίας ειδικότητας στις νέες δομές των ΕΠΑΛ

Δημοσιεύτηκε: 11:47 μμ Φεβρουάριος 14th, 2017  


Ρεπορτάζ:xenesglosses.eu

Τη συνέχιση της υποχρεωτικής διδασκαλίας της δεύτερης ξένης γλώσσας, γαλλικής, γερμανικής και στις τρεις τάξεις των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ στα πλαίσια του πολυδιάστατου χαρακτήρα της παρεχόμενης γνώσης, πρότεινε η Γενική Γραμματέας του Συνδέσμου Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης Ελλάδας. Επίσης, προτάθηκε μεταξύ των άλλων  και η διδασκαλία της δεύτερης ξένης γλώσσας, ως μάθημα ορολογίας ειδικότητας στις νέες δομές των Επαγγελματικών Λυκείων.

Αναλυτικά τα όσα ειπώθηκαν στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων,

ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΗ (Γενική Γραμματέας του Συνδέσμου Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης Ελλάδας): Καλησπέρα σας, κύριε Πρόεδρε. Αρχικά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκληση που απευθύνατε στον Σύνδεσμο Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης Ελλάδας, τον οποίο εκπροσωπώ από τη θέση της Γενικής Γραμματέως, να παραστούμε σήμερα στη συνεδρίαση αυτή που αφορά στην αναδιάρθρωση τΑου Λυκείου και να καταθέσουμε συνοπτικά τις προτάσεις μας στο αντικείμενο της δεύτερης ξένης γλώσσας, γαλλικής και γερμανικής, πέραν, βεβαίως, των επιστημονικά και παιδαγωγικά τεκμηριωμένων αναλυτικών υπομνημάτων, τα οποία απευθύνουμε από κοινού στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, με τους αδελφούς συλλόγους γαλλικής γλώσσας και σε αγαστή πάντοτε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.

Είναι γνωστό πως η εκμάθηση τουλάχιστον δύο ξένων γλωσσών συνιστά μία από τις βασικότερες δεξιότητες που κάθε ευρωπαίος πολίτης οφείλει να καλλιεργήσει, καθώς η εκμάθηση της γαλλικής γλώσσας θεωρείται πια παντού δεδομένη.

Επομένως η ικανότητα επικοινωνίας πλέον των δύο ξένων γλωσσών, συνδέεται με τη διαμόρφωση πολλαπλών ευκαιριών για εκπαίδευσή, απασχόληση και κινητικότητα. Εκτός από τα παραπάνω, διευκολύνει την επικοινωνία, συμβάλλει στην εκ βαθέων κατανόηση και αποδοχή των διαφορετικών πολιτισμών, προάγοντας ταυτόχρονα το σεβασμό προς τις άλλες γλώσσες και τους πολιτισμούς που τις συνοδεύουν.

Ως εκ τούτου, η εκμάθηση δύο ξένων γλωσσών, αποτελεί πρωταρχικό στόχο της Ε.Ε. ως το «κλειδί» για μια ενωμένη Ευρώπη που αντλεί τον δυναμισμό της από την πολυγλωσσική και την πολυπολιτισμική διάστασή της. Η Ελλάδα, ως χώρα μέλος της καλείται κάτω από τις παρούσες ομολογουμένως δύσκολες οικονομικές συνθήκες, να διαδραματίσει και η ίδια τον ρόλο που της αναλογεί στη βελτίωση της διδασκαλίας και της εκμάθησης των τριών κύριων εισηγμένων ξένων γλωσσών στη δική της δημόσια εκπαίδευση σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, ξεκινώντας από την κατώτερη την Πρωτοβάθμια ως και την Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  3.000 τα θετικά self test σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και εργαζόμενους στα σχολεία

Να επισημάνουμε εδώ, από μέρους των φορέων μας, μια πρώτη θετική εκτίμηση καταδεικνύει πως η σημερινή πολιτική ηγεσία διαθέτει τη βούληση να προχωρήσει έμπρακτα και με την αρμόζουσα σοβαρότητα στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας ξενόγλωσσης εκπαίδευσης με συγκεκριμένη αναφορά στις αλλαγές του τρόπου ενδοσχολικής εξέτασης της ξένης γλώσσας στα γυμνάσια και το πιο καίριο σημείο, που είναι η σύνδεση των διδασκομένων ξένων γλωσσών με το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας, που αποτελούσε παγίο και διαχρονικό αίτημα των φορέων μας επί σειρά ετών.

Σε αυτό το σημείο και σε συνάρτηση με το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας, είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε πως πρέπει να υπάρχει ένα ενιαίο συνεκτικό πλαίσιο σπουδών μεταξύ των τριών βαθμίδων και να διασφαλίζεται επίσης, η απρόσκοπτη συνέχιση της «υποχρεωτικά» λεγόμενης ξένης γλώσσας από τους μαθητές και τις μαθήτριες από την προηγούμενη στην επόμενη βαθμίδα εκπαίδευσης, δηλαδή, από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο και κατόπιν στο Λύκειο. Αν θέλουμε βέβαια, να έχουμε μια αστέρια και επιτεική εκμάθηση της γαλλικής και γερμανικής γλώσσας, με μετρήσιμα αποτελέσματα του επιπέδου γλωσσομάθειας, γεγονός που θα «ανακουφίσει» και την ελληνική οικογένεια από την οικονομική αφαίμαξη που υφίσταται από τα ιδιωτικά κέντρα εκμάθησης ξένων γλωσσών και τα υπέρογκα εξέταστρα των ιδιωτικών φορέων πιστοποίησης.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

Στη συνέχεια θα αναφέρω συνοπτικά τα σημαντικότερα σημεία των προτάσεων μας για το Λύκειο, καθώς θα έχετε στη διάθεσή σας, σύντομα και σχετικό και αναλυτικό και αιτιολογημένο υπόμνημα των προτάσεών μας, το οποίο και θα καταθέσουν στην Επιτροπή σας.

Προτείνουμε λοιπόν: Τη συνέχιση της υποχρεωτικής διδασκαλίας της δεύτερης ξένης γλώσσας, γαλλικής, γερμανικής και στις τρεις τάξεις των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ στα πλαίσια του πολυδιάστατου χαρακτήρα της παρεχόμενης γνώσης.

Τη διδασκαλία της δεύτερης ξένης γλώσσας, ως μάθημα ορολογίας ειδικότητας στις νέες δομές των Επαγγελματικών Λυκείων.

Την σύνδεση με διαβαθμισμένη πιστοποίηση με την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης στην Α΄ Λυκείου, σύμφωνα με την εξάβαθμη κλίμακα γλωσσομάθειας που το Συμβούλιο της Ευρώπης ορίζει, ώστε οι μαθητές και οι μαθήτριες να φτάσουν στο επίπεδο Β1, Β2 στην Γ΄ Λυκείου με ταυτόχρονη εξασφάλιση, βέβαια, των προϋποθέσεων από τη διδασκαλία της γλώσσας στις προηγούμενες βαθμίδες εκπαίδευσης.

Την θέσπιση ολιγομελών τμημάτων γαλλικής και γερμανικής γλώσσας και τη δημιουργία επιπέδων τα οποία θα συνεισφέρουν και σε μια αποτελεσματικότερη εκμάθηση αλλά και στην επιτυχή απόκτηση πιστοποίησης.

Την εισαγωγή της δεύτερης ξένης γλώσσας σε όλες τις πιθανές ενισχυτικές δομές καθώς και στην εμβάθυνση των επιστημονικών αντικειμένων στην Β’ τάξη του Λυκείου, όπως και στην προετοιμασία για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Γ΄ τάξη του λυκείου.

Τέλος, την ισχυροποίηση του απολυτηρίου μέσω της αύξησης των ορών διδασκαλίας σε έξι ώρες ανά εβδομάδα, από την Β΄ Λυκείου και κατά τα διεθνή πρότυπα.

Σε αυτό το σημείο θα ολοκληρώσω την τοποθέτησή μου. Θα ακολουθήσει, όπως προείπα ένα αναλυτικό και από κοινού υπόμνημα των επιστημονικών φορέων της γαλλικής και γερμανικής γλώσσας.

Σας ευχαριστώ θερμά για την προσοχή σας.

ΠΑΣΥΚΑΓΑ στη Βουλή: Να ενισχυθεί από το ΥΠΠΕΘ η υποχρεωτική διδασκαλία Γαλλικής και Γερμανικής στο Λύκειο


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Πανελλήνιες 2021: Η προκήρυξη για τις στρατιωτικές σχολές

Αναρτήθηκε στο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», η Εγκύκλιος Διαταγή του ΥΠΕΘΑ για την Επιλογή Σπουδαστών/τριών ...