Home / HEADER-NEWS / Τι απάντησε ο υπουργός Παιδείας για την Εκπαίδευση των Προσφυγόπουλων

Τι απάντησε ο υπουργός Παιδείας για την Εκπαίδευση των Προσφυγόπουλων

Δημοσιεύτηκε: 9:59 πμ Φεβρουάριος 17th, 2017  


Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Για καθυστερήσεις που όμως σε μεγάλο βαθμό οφείλονται και στην γραφειοκρατία έκανε λόγο ο υπουργός Παιδείας σε απάντηση του στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Ιωάννη Δελή προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, σχετικά με την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων.

Ακολουθεί η απάντηση του κ. Γαβρόγλου:

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Ευχαριστώ, κύριε Δελή, για την ερώτηση και για την ευκαιρία που μας δίνετε να παρουσιάσουμε ορισμένα στοιχεία που ως έναν βαθμό νομίζω ότι θα απαντήσουν και στα ερωτήματά σας.

Θέλω να κάνω κάποιες προκαταρκτικές παρατηρήσεις όσον αφορά την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων.

Πράγματι οι αριθμοί ως προς τις ηλικίες αυτών των απίστευτα ταλαιπωρημένων ανθρώπων που έρχονται στον τόπο μας είναι αυτοί που είπατε. Πρέπει να δεχθούμε όλοι ότι η πρωτοβουλία να εκπαιδευθούν, όπως έχουμε σχεδιάσει, είναι μια πρωτόγνωρη διαδικασία για τον τόπο μας, σ’ ένα πλαίσιο ενός βραδυκίνητου κρατικού μηχανισμού με τις γνωστές εγγενείς αδυναμίες του. Βεβαίως για την Κυβέρνηση αυτό δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι, αλλά είναι μια πραγματικότητα και μέσα σ’ αυτήν πρέπει να συζητήσουμε τα προβλήματα.

Το δεύτερο είναι οι αντιδράσεις που συναντήσαμε σε ορισμένα, λίγα σχολεία, τα οποία πήραν όμως μια δημοσιότητα που δεν έπρεπε να πάρουν, πλην όμως η δημοσιότητα αυτή φόβισε έναν κόσμο. Εννοώ την αντίδραση των φασιστικών στοιχείων, που υπάρχουν στην κοινωνία μας, ενάντια στην προσπάθεια εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων.

Έχοντας αναφέρει αυτά, να πω για την εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει από την Επιστημονική Επιτροπή για τη στήριξη των προσφυγόπουλων, τα πορίσματα της οποίας ακολουθεί η Κυβέρνηση και να δώσω ορισμένα νούμερα. Τα παιδιά σήμερα είναι γύρω στις δυόμισι χιλιάδες. Το υπαινιχθήκατε κι εσείς. Τα στοιχεία σας είναι λίγο παλαιότερα. Όμως, έχουμε αρκετή δουλειά να κάνουμε. Να είναι σαφές ότι λειτουργούν ήδη σε ενενήντα τέσσερα σχολεία εκατόν είκοσι έξι τμήματα και έχουν προσληφθεί πάνω από διακόσιους πενήντα, διακόσιοι εβδομήντα τέσσερις εκπαιδευτικοί.

Επιπλέον, νομίζουμε ότι υπάρχει μια σαφέστατη πρακτική και παρουσία του Υπουργείου Υγείας και αυτό νομίζω θα το χρεωθεί όλη η κοινωνία. Δηλαδή, το Υπουργείο με τα επιτελεία του, με τη διάθεση βιβλιαρίων, με τη διάθεση εμβολίων έχει αναλάβει με μεγάλη επιτυχία αυτό το έργο και όσο περνούν οι μέρες νομίζω ότι καθιερώνεται και στη συνείδηση όσων είχαν αμφιβολίες ότι αυτό θα προχωρήσει.

Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε πίσω. Ελπίζω, δε, ότι με τα λεφτά που έχουμε εξασφαλίσει από το ΕΣΠΑ, που είναι πάνω από 12 εκατομμύρια -είναι 12.395.000- θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε αυτήν την πρωτοβουλία μας, μια πρωτοβουλία που μόνο καλό θα φέρει στην κοινωνία μας και προφανώς θα ανακουφίσει ένα μικρό μεν αλλά σημαντικό μέρος του πόνου αυτών των ανθρώπων που ξεριζώθηκαν από τους πολέμους στον τόπο τους.

Σας ευχαριστώ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Νομίζω ότι ο κ. Δελής δεν άφησε κανένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στα σχολεία ασχολίαστο.

Κοιτάξτε, αναπτύξατε το θέμα των καθυστερήσεών μας -τις οποίες να δεχθώ- και των αδυναμιών μας –το είπα και εγώ πρώτος- αλλά, σας παρακαλώ, να μη θεωρηθεί ότι οι όποιες καθυστερήσεις δίνουν τροφή στη Χρυσή Αυγή. Να ξέρουμε τι λέμε τουλάχιστον. Δυστυχώς, εδώ στον τόπο μας και σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουμε ένα φασιστικό και ναζιστικό φαινόμενο.

Και προσέξτε τώρα: Η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, η οποία ήταν πολύ προσεκτική, αφού αναφέρθηκε στη Χρυσή Αυγή, αναφέρθηκε και σε έναν άλλο κόσμο, ο οποίος όντως είναι εξωσχολικοί παράγοντες, χωρίς να ταυτίζονται με τη Χρυσή Αυγή και προέρχονται από ένα σύνολο -είναι αποτέλεσμα ενός συνόλου- φοβίας που διακατέχει –καλοπροαίρετα, θα σας έλεγα εγώ- και διάφορους γονείς που δεν θέλουν να ενημερωθούν για αυτά τα ζητήματα.

Το θέμα, λοιπόν, της αντίδρασης που παρατηρείται στα ελάχιστα σχολεία, αλλά που πρέπει να μας απασχολήσει όλους, ως κόμματα, ως κοινωνία και ως πολιτεία, είναι ένα σύνθετο φαινόμενο. Η αντίδραση αυτή δεν προέρχεται μόνο από τη Χρυσή Αυγή, αλλά και από ένα σύνολο πολιτών, με τους οποίους εμείς θέλουμε να μιλήσουμε, να τους εκπαιδεύσουμε και να τους ενημερώσουμε. Αυτό, λοιπόν, είναι το ένα.

Το δεύτερο είναι το εξής. Πράγματι υπάρχουν θέματα με τις ΜΚΟ. Μην συζητήσουμε τώρα το καθεστώς και τον χαρακτήρα των ΜΚΟ. Μην  τσουβαλιάζουμε, όμως, όλες τις ΜΚΟ μαζί. Ούτε οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ούτε οι Γιατροί του Κόσμου είναι ΜΚΟ, ούτε προφανώς ο Ερυθρός Σταυρός είναι ΜΚΟ, ούτε και πάρα πολλοί άλλοι οι οποίοι έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και στα νησιά και τώρα. Θα σας παρακαλούσα, λοιπόν, να μην τα τσουβαλιάζουμε όλα, θεωρώντας ότι όλες οι ΜΚΟ ή όλοι οι εθελοντές αυτή τη στιγμή θα πρέπει να κατηγορηθούν.

Έρχομαι στους  δήμους. Εδώ νομίζω πρέπει όλοι να κοιταχτούμε στα μάτια, όλα τα κόμματα, διότι οι δήμοι έχουν υποχρεώσεις ως προς τα σχολεία και δεν είναι καθόλου σαφές ότι κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να μπορέσουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Όπως γνωρίζετε, κάναμε μια Επιτροπή, που την ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός την Παρασκευή, για να μελετήσει τα οικονομικά της εκπαίδευσης από τα προνήπια μέχρι και τα μεταπτυχιακά. Ένα από τα σημαντικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει αυτή η Επιτροπή είναι το τι γίνεται με τους μηχανισμούς των δήμων ως προς τις υποχρεώσεις τους, το να μπορούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα συντήρησης και κτηριακά, όταν για ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των αναγκών παίρνουν χρήματα από την Κυβέρνηση. Κι έχουμε, δυστυχώς, πολλές ενδείξεις ότι τα χρήματα αυτά δεν πάνε εκεί που πρέπει να πάνε.

Τέλος, ως προς τα θέματα που θίξατε με τους εκπαιδευτικούς, βρήκαμε ένα ρημαγμένο εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε με τα οικονομικά που παραλάβαμε –η Κυβέρνηση, εννοώ, από το 2015- ούτε και με διάφορες παθογένειες που το ίδιο έχει δημιουργήσει στις δεκαετίες.

Νομίζουμε ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία δύο χρόνια είναι δραματικά καλύτερη, με πάρα πολλά και σοβαρά προβλήματα, ανάμεσα στα οποία το θέμα των αναπληρωτών καθηγητών. Είναι ένα καθεστώς που πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει. Είναι ένα καθεστώς που θα το αντιμετωπίσουμε με τους διορισμούς τους οποίους θα ανακοινώσουμε, όταν έρθει η ώρα, με ακρίβεια και ως προς τον αριθμό και ως προς τη διαδικασία. Αυτή η ώρα θα έρθει. Δεν είναι για σήμερα, αλλά δεν θέλουμε πρόχειρα να λέμε κουβέντες του αέρα.

Όταν, λοιπόν αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, θα είναι ένα μεγάλο βήμα στην κανονικοποίηση, η οποία, ομολογώ, θα πάρει πολύ διάστημα.

Σας ευχαριστώ.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...