Τελευταία Νέα

Πέμπτη, 17/06/2021, 03:05


Home / HEADER-NEWS / Βαρύς Χειμώνας (του Χρήστου Σμαραγδάκη)

Βαρύς Χειμώνας (του Χρήστου Σμαραγδάκη)

Δημοσιεύτηκε: 9:37 πμ Ιανουάριος 13th, 2017  


PC
Έχω την ανάγκη να πω κάποια πράγματα για αυτό που συνέβη κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων.
Πρώτα τα γεγονότα: Κάπου μέσα στις γιορτές, ενώ το σχολείο μου, το Γενικό Λύκειο Ληξουρίου, ήταν κλειστό, κάποιοι παραβίασαν την πόρτα του εργαστηρίου με λοστό/κατσαβίδι και πήραν όλους τους υπολογιστές από τις θέσεις εργασίας των μαθητών.
Σύνολο 11 υπολογιστές με τις οθόνες τους και με τα ποντίκια και τα πληκτρολόγιά τους. Ξήλωσαν επίσης και πήραν μαζί τους το συναγερμό, τον δικτυακό σκληρό δίσκο και το σύστημα καταγραφής εικόνας που είχα στήσει για αυτήν ακριβώς την περίπτωση.
Το background: Είχαν ξαναπροσπαθήσει να διαρρήξουν το συγκεκριμένο εργαστήριο το καλοκαίρι που πέρασε. Είχαν διαρρήξει με τον ίδιο τρόπο την πόρτα αλλά έφυγαν με το που άκουσαν το συναγερμό χωρίς να πάρουν τίποτα. Στην περιοχή μας έχουν γίνει κατά καιρούς διαρρήξεις και σε άλλα σχολεία με λεία laptops και άλλα φορητά αντικείμενα. Είναι η πρώτη φορά που παίρνουν τόσο μεγάλο όγκο αντικειμένων.
Το άλλο background: Μετά τον πρώτο σεισμό του Γενάρη του 2014 το εργαστήριο (οι υπολογιστές και ο κύριος εξοπλισμός του) μεταφέρθηκε από τον αρχικό του χώρο στο παλιό σχολείο σε μια μικρή αίθουσα στην κάτω πτέρυγα του σχολείου που δεν είχε πάθει ζημιές. Κάποιοι υπολογιστές είχαν υποστεί βλάβη από τον πρώτο σεισμό, όμως καταφέραμε να στήσουμε μέσα στις λίγες μέρες ανάμεσα στους δύο σεισμούς το εργαστήριο ώστε να μπορεί να υποδεχτεί μαθητές όταν ανοίγαμε.
Ο δεύτερος σεισμός μας εξοστράκισε οριστικά από το παλιό σχολείο και έφερε επιπλέον απώλειες μηχανημάτων. Όσοι υπολογιστές επέζησαν με τις οθόνες τους μεταφέρθηκαν στο νέο χώρο του σχολείου στα «προκατ» ISOBOX όπου φιλοξενείται από το Μάρτιο του 2014. Το εργαστήριο ήταν σε ημι-λειτουργική κατάσταση με 7-8 υπολογιστές περίπου. Ξεκίνησε, λοιπόν, μια προσπάθεια να συγκεντρωθούν κάποια χρήματα για την ανανέωσή του.
Ένα εργαστήριο πληροφορικής έχει αυξημένες οικονομικά απαιτήσεις και σε ένα σχολείο με τόσες ανάγκες, όπως το σεισμόπληκτο, παραθαλάσσιο Λύκειο Ληξουρίου, η αντικατάστασή του ήταν πολύ δύσκολη. Με προσπάθεια λοιπόν συγκεντρώθηκαν κάποια χρήματα μέσω της Σχολικής Επιτροπής και δωρεών, έγιναν περικοπές στις προδιαγραφές και προσεκτικός σχεδιασμός και πήραμε νέους υπολογιστές και οθόνες για το εργαστήριο το καλοκαίρι του 2015.
Το στήσιμό του ήταν, φυσικά, εξαιρετικά επίπονο όπως και ό,τι άλλο είχε να κάνει με το στήσιμο ενός σχολείου από το μηδέν. Αλλά άξιζε τον κόπο. Το Σεπτέμβρη του 2015 οι μαθητές είχαν μία αίθουσα πληροφορικής ανανεωμένη, με σύγχρονους επιτέλους υπολογιστές, κάτι αισιόδοξο μέσα στη δύσκολη καθημερινότητά μας.
Τη χρονιά που πέρασε κάναμε με τα παιδιά πολλά όμορφα και δημιουργικά πράγματα και μέσα στο μάθημα αλλά και στα πλαίσια προγραμμάτων εκτός του πλαισίου και του ωραρίου του σχολείου. Ασχοληθήκαμε με προγραμματισμό σε Python, με μικροϋπολογιστές Raspberry Pi και ήμασταν ένα από τα 1000 σχολεία στον κόσμο που συμμετείχαν στο πρόγραμμα δημιουργίας μετεωρολογικού σταθμού Raspberry Pi Weather Station for Schools.
Η καλή δουλειά και η διάθεση συνεχίστηκε και στη φετινή χρονιά με νέα προγράμματα και δραστηριότητες. Επιλεχθήκαμε ως ένα από τα 350 σχολεία της Ευρώπης που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) Astro-Pi. Δεν θα ξεχάσω, το τελευταίο σαββατοκύριακο πριν κλείσουμε για τις γιορτές, πόσο γρήγορα πέρασαν 4 ολόκληρες ώρες με τα παιδιά της ομάδας, χωρίς να το καταλάβουμε, παίζοντας με τον εξοπλισμό που είχαμε μόλις παραλάβει, πειραματιζόμενοι με τους αισθητήρες και προγραμματίζοντας σε Python. Η αίθουσα αυτή ήταν ένα πολύτιμο εργαλείο για να γνωρίσουμε όχι μόνο τον κόσμο των υπολογιστών αλλά να αποκτήσουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τον κόσμο γύρω μας. Τα παιδιά ήξεραν ότι αυτή η αίθουσα ήταν διαφορετική.
Η αίθουσα αυτή τώρα είναι άδεια. Προσωπικά νιώθω κι εγώ έτσι ακριβώς. Το παλεύω όμως και ξέρω ότι θα το νικήσω κάποια στιγμή. Απλά δεν έχω φτάσει ακόμη εκεί. Παλεύω επίσης με τις μαύρες σκέψεις για τον κόσμο στον οποίο ζούμε. Δεν έχει έρθει ακόμη η νίκη ούτε και σε αυτή τη μάχη. Το θέμα όμως μακάρι να ήταν μόνο δικό μου.
Δεν είναι τόσο ο προσωπικός κόπος, ή οι ομαδικές μας προσπάθειες και τα χρήματα που με τόσο κόπο συγκεντρώθηκαν για να αγοράσουμε αυτούς τους υπολογιστές. Το θέμα είναι ότι έκλεψαν τους υπολογιστές του σχολείου, υπολογιστές που ανήκουν στους μαθητές, τους τωρινούς και τους μελλοντικούς.
Υπολογιστές που είχαν σχεδιαστεί και στηθεί ώστε να καλύπτουν συγκεκριμένες ανάγκες των μαθημάτων, των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και των άλλων δραστηριοτήτων του σχολείου και έχουν πολύ μικρότερη χρηματική αξία από το σκοπό που επιτελούσαν.
Υπολογιστές που δεν πρόκειται να αντικατασταθούν. Όχι «εύκολα». Καθόλου. Γιατί φτύσαμε αίμα για να τους πάρουμε. Εργαλεία που μας βοηθούσαν στην καθημερινή μάχη με τις άθλιες συνθήκες μετά το σεισμό. Βοηθήματα για να πάμε τους εαυτούς μας μισό βήμα παραπέρα. Δεν ξέρω τι είδους άνθρωποι είναι αυτοί που θα έφταναν σε τόσο ακραία αντικοινωνική πράξη. Σε μια τέτοια επίθεση σε ένα δημόσιο, κοινό αγαθό που είναι τόσο σημαντικό για τη λειτουργία του σχολείου. Ξέρω όμως ότι δεν έχουν θέση εντός της κοινωνίας. Εδώ δε χωράει «ξέρω αλλά δε μιλάω». Αν κάποιος γνωρίζει ή δει κάτι πρέπει να βοηθήσει και να μιλήσει. Και στην περίπτωση που βρεθούν αυτοί που έκλεψαν ένα κομμάτι από το μέλλον των παιδιών, δε θα πρέπει να γίνουν ποτέ ξανά αποδεκτοί στην κοινωνία.
Αφού έγραψα τις σκέψεις μου, έχω ένα πράγμα λιγότερο στο μυαλό μου, κάτι όχι και τόσο ευχάριστο τελικά. Γιατί πλέον, αφού τα είπα κι αυτά, δεν ξέρω τι άλλο να κάνω.
(του Χρήστου Σμαραγδάκη)
ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  ΑΔΕΔΥ: Εξαιρούνται από την αυριανή 24ωρη απεργία όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Πανελλήνιες 2021: Το πρόγραμμα εξετάσεων των Ειδικών Μαθημάτων

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων υπενθυμίζεται ότι οι εξετάσεις των Eιδικών ...