Home / Featured / Ναι του Υπουργού Παιδείας στη μείωση των μαθημάτων στη Β και Γ Λυκείου

Ναι του Υπουργού Παιδείας στη μείωση των μαθημάτων στη Β και Γ Λυκείου

Δημοσιεύτηκε: 11:51 πμ Ιανουάριος 21st, 2017  


gavroglou2

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο Κανάλι της Βουλής χαιρέτισε την πρόταση του Ιντιστούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής για αλλαγή του Λυκείου

Ο κ. Γαβρόγλου ερωτήθηκε για την μείωση των μαθημάτων στις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου και τόνισε πως προσωπική του γνώμη είναι ότι δεν θα πρέπει να διδάσκονται πάνω από επτά μαθήματα.

Αν και η συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής έχει αναβληθεί δύο φορές μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, πηγές του υπουργείου Παιδείας σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» σημειώνουν ότι «ο διάλογος δεν αναβάλλεται» και θα ξεκινήσει από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Βέβαια, συνεχίζουν να κρατάνε αποστάσεις από το σύνολο των προτάσεων του ΙΕΠ σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια διερευνητική συζήτηση και όχι για θέση του υπουργείου Παιδείας. Από την άλλη, οι κινήσεις του υπουργού με την επίσκεψή του στο ΙΕΠ την αμέσως επόμενη μέρα της διαρροής του πορίσματος αλλά και με την ταύτισή του με μερικές θέσεις του Ινστιτούτου, όπως η παραμονή των εξετάσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μαρτυρούν ότι δεν απέχουν πολύ οι απόψεις των δύο πλευρών.

«Δεν υπάρχει κανένα σύστημα στον κόσμο που να μην έχει εξετάσεις από τη μία βαθμίδα στην άλλη», ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης βάζοντας πρακτικά ένα τέλος σε οποιοδήποτε σενάριο που ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζε για κατάργηση των Πανελλαδικών.

Σε μείζον θέμα, στην περίπτωση που αυτή η πρόταση υιοθετηθεί, θα εξελιχθεί και το σχέδιο που προβλέπει για τη Γ’ Λυκείου όλα τα μαθήματα, πλην της Γλώσσας, της Φυσικής Αγωγής και του δίωρου για ελεύθερες δραστηριότητες, να είναι επιλογής.

Σε βασικό σύμβουλο του υπουργείου Παιδείας αναβαθμίζεται το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Το ΙΕΠ, που ανέλαβε να καταρτίσει το πόρισμα των πορισμάτων για το νέο “πολυκλαδικό” Λύκειο (παρουσιάστηκε αποκλειστικά στην “Α” της Τρίτης), είναι ο θεσμικός φορέας που ολοκληρώνει τα νέα Προγράμματα Σπουδών για όλα τα μαθήματα, με στόχο να εφαρμόζονται όσο το δυνατόν περισσότερα από τον Σεπτέμβριο.

Το σύνολο των μεταρρυθμίσεων, με έμφαση στο Λύκειο, θα συζητηθούν από την ερχόμενη εβδομάδα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

“Κανείς δεν μπορεί να υπερασπιστεί το υπάρχον σύστημα, το οποίο προκαλεί τραύματα στον ψυχισμό των μαθητών. Θα πρέπει να υπάρχει σαφήνεια στον δημόσιο λόγο όσον αφορά τα προβλήματα” είπε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, που βρέθηκε χθες στο ΙΕΠ μαζί με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Γ. Παντή. Ο Γ. Παντής ανέφερε ότι υπάρχει βούληση να ενισχυθούν διοικητικά εκ μέρους του υπουργείου οι παρεμβάσεις του ΙΕΠ ακόμα και μέσω νομικών ρυθμίσεων που θα αναδείξουν τον ρόλο του. “Περιμένουμε από εσάς παραδοτέα” είπε και πρόσθεσε ότι οι ανάγκες του Ινστιτούτου σε θέματα ΕΣΠΑ έχουν μπει σε προτεραιότητα.

Κ. Γαβρόγλου: “Πρώτα ο εκπαιδευτικός”

Ο υπουργός αναφέρθηκε στη σύσταση επιτροπής αντικείμενο της οποίας θα είναι η μελέτη των οικονομικών της εκπαίδευσης. Τέθηκε ακόμη το θέμα της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, της αυτοαξιολόγησής τους και της αξιολόγησης των στελεχών της εκπαίδευσης. Σύνθημα του υπουργείου θα πρέπει να είναι το “Πρώτα ο εκπαιδευτικός” δήλωσε ο Κ. Γαβρόγλου.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...