Home / Featured / Την Τετάρτη η σημαντική συνεδρίαση στη Βουλή για το Λύκειο. Σβήνουν και γράφουν το σχέδιο.

Την Τετάρτη η σημαντική συνεδρίαση στη Βουλή για το Λύκειο. Σβήνουν και γράφουν το σχέδιο.

Δημοσιεύτηκε: 10:20 πμ Ιανουάριος 22nd, 2017  


Vouli-Olomeleia-aithousa

Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου και ώρα 16.00 ορίστηκε η συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής στην Αίθουσα Γερουσίας. Η συνεδρίαση θα έχει θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

1.Αναβάθμιση του Λυκείου

2.Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

3.Προγραμματισμός

Στην Επιτροπή αναμένεται να συζητηθεί η πρόταση του ΙΕΠ μάλλον διαφοροποιημένη για τις αλλαγές στο Λύκειο. Η πρώτη  πρόταση που διέρρευσε – ίσως για να δουν και αντιδράσεις-  έχει προκαλέσει αναστάτωση στον εκπαιδευτικό κόσμο. Πολλοί διαφωνούν με την προσμέτρηση των προφορικών βαθμών κατά 80% καθώς οι εκπαιδευτικοί θα δέχονται αφόρητες πιέσεις για καλούς βαθμούς ιδίως σε μικρές κοινωνίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Παιδείας θα προσέλθει στη συνεδρίαση με ένα γενικό πλαίσιο που θα περιγράφει την φιλοσοφία των αλλαγών και όχι με την αρχική πρόταση του ΙΕΠ, όπως δημοσιοποιήθηκε καθώς οι αλλαγές επί της πρότασης συνεχίζονται.

Κάθε μέρα σβήνουν και γράφουν , ανέφερε εκπαιδευτικό στέλεχος, μιλώντας για τα σχέδια του υπουργείου Παιδείας για τη δομή του Λυκείου και το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής συγκέντρωσε αντιδράσεις από διάφορες πλευρές. Ενδεικτικά, η Εκκλησία διαμηνύει προς τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου ότι η υποχρεωτικότητα των Θρησκευτικών είχε συμφωνηθεί ανάμεσα στον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα (σύμφωνα με την εισήγηση το μάθημα στη Β ‘ και Γ ‘ Λυκείου μετατρέπεται σε επιλογής). Επίσης, ενστάσεις για άλλα σημεία της πρότασης του ΙΕΠ διατυπώνονται από την ΟΛΜΕ (από το υπουργείο δεν έχει ζητηθεί ακόμη η θέση της), ενώσεις εκπαιδευτικών αλλά και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΙΕΠ πάντως με δελτίο τύπου προχώρησε σε διευκρινίσεις τονίζοντας ότι το ωρολόγιο πρόγραμμα είναι ενδεικτικό παράδειγμα:

«Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, αναφορικά με τα σημερινά δημοσιεύματα σχετικά με την πρόταση του Ι.Ε.Π. για το Λύκειο και ειδικότερα σε ό,τι αφορά στα ενδεικτικά ωρολόγια προγράμματα, διευκρινίζει ότι τα μαθήματα επιλογής της Γ’ τάξης που προτείνονται από το Ι.Ε.Π. δεν είναι αυτά που έχουν δημοσιευτεί αλλά είναι τα ακόλουθα: Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Αρχαία, Ιστορία, Λατινικά, Φιλοσοφία, Πολιτικοί και Κοινωνικοί Θεσμοί, Πληροφορική, Πολιτική Οικονομία, Ξένες Γλώσσες, Ζητήματα Ηθικής και Θρησκειών, Σχέδιο, Μουσική, Ιστορία της Τέχνης, Μαθήματα ΕΠΑ.Λ. Δεν πρόκειται φυσικά για ένα οριστικοποιημένο ωρολόγιο πρόγραμμα αλλά για ένα ενδεικτικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο προτείνεται να οργανωθεί το πρόγραμμα του Λυκείου».

Πάντως μέχρι τα τέλη του Μαρτίου θα ολοκληρωθεί ο διάλογος για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις που θα εφαρμοστούν το σχολικό έτος 2017-2018 και θα αφορούν τους μαθητές της Α τάξης του Λυκείου.

Στην Επιτροπή θα έχουμε άλλωστε τη συζήτηση του προγραμματισμού των προτεινόμενων αλλαγών.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...