Home / HEADER-NEWS / Την Παρασκευή η Ολομέλεια του ΣτΕ θα συζητήσει υποθέσεις που αφορούν το Υπουργείο Παιδείας

Την Παρασκευή η Ολομέλεια του ΣτΕ θα συζητήσει υποθέσεις που αφορούν το Υπουργείο Παιδείας

Δημοσιεύτηκε: 12:17 μμ Ιανουάριος 6th, 2017  


ste

Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Για την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου έχει οριστεί η συζήτηση υποθέσεων από το Συμβούλιο Επικρατείας που αφορούν το Υπουργείο Παιδείας όπως προκύπτει και από τα εκθέματα που είναι δημοσιευμένα στη σελίδα του ΣτΕ. Συγκεκριμένα οι 3 υποθέσεις αφορούν ιδιώτες ενώ την ίδια μέρα θα εκδικαστεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας η αίτηση ακύρωσης που κατέθεσε η Διδασκαλική Ομοσπονδία κατά της Υπουργικής Απόφασης του, πρώην, Υπουργού Παιδείας κ. Φίλη  «Ωρολόγιο Πρόγραμμα Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου» (ΦΕΚ Β/2670/26-8-2016) καθώς και κάθε άλλης προγενέστερης ή μεταγενέστερης πράξης ή παράλειψης της Διοίκησης.

Ήδη η ΔΟΕ έχει ενημερώσει για την πιο πάνω εξέλιξη σημειώνοντας ότι «πρόκειται για την αίτηση ακύρωσης που κάποιοι έσπευσαν να υποβαθμίσουν διαρρέοντας την πληροφορία ότι (δήθεν) είχε κατατεθεί εκπρόθεσμα.

Η αίτηση ακύρωσης που κατέθεσε η Δ.Ο.Ε. διά της νομικής της συμβούλου στρέφεται κατά του συνολικού σχεδιασμού του Υπουργείου Παιδείας σε σχέση με το Ολοήμερο Νηπιαγωγείο αφού όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «…Κατά κανόνα η μετατροπή των Νηπιαγωγείων σε Ολοήμερα, συνδέονταν με πρόσληψη προσωπικού και αύξηση των οργανικών θέσεων των υπηρετούντων εκπαιδευτικών, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε προσωπικό, όπως ρητώς ορίζεται στην εξουσιοδοτική διάταξη. Με την προσβαλλόμενη Υπουργική Απόφαση, ωστόσο, ανετράπη στο σύνολό της η διαδικασία, χωρίς τέτοια δυνατότητα να προκύπτει εκ του νόμου. Έτσι όλα τα νηπιαγωγεία ετράπησαν σε Ολοήμερα, χωρίς να έχει προηγηθεί οποιοσδήποτε σχεδιασμός και χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες λειτουργίας τους, ενώ την ίδια στιγμή, βάσει παράτυπου κανονιστικής εγκυκλίου είχε μειωθεί ο αριθμός των νηπίων, που δικαιούνται να συμμετέχουν στο Ολοήμερο πρόγραμμα και τελικώς δόθηκε η δυνατότητα αναστολής της λειτουργίας του Ολοήμερου Προγράμματος ανάλογα με τον αριθμό των νηπίων, που δικαιούνται να εγγραφούν και να φοιτήσουν σε αυτό…».

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έχει τονίσει ότι οι ρυθμίσεις για τη λειτουργία του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου ενέχουν σοβαρό κίνδυνο υποβάθμισης ενός θεσμού που μέχρι σήμερα έχει να παρουσιάσει πολλαπλά οφέλη για τα νήπια, μέσα από την ποιοτική – παιδαγωγική χρήση του χρόνου που διαθέτει.

Οι ενέργειες της πολιτικής ηγεσίας είναι ολέθριες για τους μαθητές, αφού με τη διάκριση του προγράμματος σε βασικό υποχρεωτικό και προαιρετικό και την αυτονομία δραστηριοτήτων των δύο προγραμμάτων χωρίς καμία συνέχεια, χάνεται η  σύνδεση με τις σύγχρονες παιδαγωγικές προσεγγίσεις, ενώ τα νήπια φοιτούν ταυτόχρονα σε δύο ή και τρία διαφορετικά τμήματα με άλλους συμμαθητές κάθε φορά, γεγονός που  δε βοηθά την προσαρμογή τους στη νέα πραγματικότητα που είναι η ένταξή τους στο Νηπιαγωγείο. Ταυτόχρονα υποβαθμίζει τον εκπαιδευτικό ρόλο του απογευματινού τμήματος και του/της νηπιαγωγού που το αναλαμβάνει.

Έχει παράλληλα επισημάνει ότι μέσω των ρυθμίσεων αυτών ανοίγει διάπλατα ο δρόμος στην κατάργηση οργανικών θέσεων και την παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων των νηπιαγωγών.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

η συνεδρίαση του ΣτΕ όπου θα εκδικαστεί η αίτηση ακύρωσης της Δ.Ο.Ε. είναι μια διαδικασία σημαντική που, όμως, σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τη συλλογική δράση και τον αγώνα που οφείλουμε να συνεχίσουμε να δίνουμε μέχρι να αποσυρθούν οι ολέθριες Υπουργικές Αποφάσεις τόσο για το Νηπιαγωγείο όσο και για το Δημοτικό Σχολείο.

   Ο κλάδος μας απαιτεί να ανακληθούν τώρα οι ρυθμίσεις της Υ.Α. για το Νηπιαγωγείο.

Ζητάμε:

  • Ενιαία δημόσια δωρεάν δεκατετράχρονη εκπαίδευση (ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 έως 6 στο δημόσιο Νηπιαγωγείο).
  • Διατήρηση του ενιαίου χαρακτήρα στο Ολοήμερο Πρόγραμμα  από την έναρξη  μέχρι το τέλος του και δυνατότητα εναλλαγής ωραρίου μεταξύ των νηπιαγωγών του πρωινού και του απογευματινού προγράμματος.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. θα ενημερώσει με νεότερο έγγραφό του για την ώρα της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο ΣτΕ  η συμμετοχή στην οποία θα καλυφθεί με διευκολυντική στάση εργασίας.

Οι εκπαιδευτικοί της Π.Ε. υπερασπιζόμαστε το δημόσιο σχολείο.

Απαντάμε δυναμικά στην πολιτική διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης από το Υπουργείο Παιδείας».


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...