Home / Featured / Τι θα προβλέπει η νέα «στρογγυλεμένη» πρόταση για το Νέο Λύκειο. Αύριο ξεκινά η συζήτηση της

Τι θα προβλέπει η νέα «στρογγυλεμένη» πρόταση για το Νέο Λύκειο. Αύριο ξεκινά η συζήτηση της

Δημοσιεύτηκε: 7:12 μμ Ιανουάριος 24th, 2017  


ypep
Μετά τις αντιδράσεις από την Εκκλησία και φορείς των εκπαιδευτικών Στρογγυλεμένη πρόταση για το νέο Λύκειο.
Η τελική πρόταση, η οποία θα παρουσιαστεί αύριο στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, διατηρεί τη βασική φιλοσοφία περί μείωσης του αριθμού των μαθημάτων, χωρίς να περιλαμβάνει ωρολόγια προγράμματα σε κάθε τάξη.
Στρογγυλεύουν , μετά τις αντιδράσεις από την Εκκλησία, αλλά και φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας, τα αιχμηρά σημεία της πρότασης του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΓΕΠ) για τη νέα δομή του Λυκείου.
Η τελική πρόταση, η οποία θα παρουσιαστεί αύριο στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, διατηρεί τη βασική φιλοσοφία περί μείωσης του αριθμού των μαθημάτων στις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου (σήμερα διδάσκονται 18 μαθήματα στη Β’ και 15 στη Γ΄ Λυκείου), χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνει ενδεικτικά ωρολόγια προγράμματα σε κάθε τάξη. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική πρόταση τα Θρησκευτικά να μετονομασθούν σε Ζητήματα Ηθικής και Θρησκειών και από υποχρεωτικό να γίνουν μάθημα επιλογής συνάντησε την αντίδραση της Εκκλησίας και των θεολόγων, ενώ διαφωνίες εκφράστηκαν από την εκπαιδευτική κοινότητα για τον περιορισμό των ωρών διδασκαλίας άλλων μαθημάτων, με αποτέλεσμα να μένουν μετέωρες ειδικότητες καθηγητών. Την ίδια ώρα, η τελική πρόταση του ΙΕΠ αφήνει ανοιχτό το ζήτημα της διαμόρφωσης του βαθμού του Απολυτηρίου Λυκείου, καθώς τα αρχικά σχέδια αυτός να προκύπτει σε ποσοστό 80%από τα δυο τετράμηνα της Γ΄ τάξης, δηλαδή τον αποκαλούμενο προφορικό βαθμό και κατά 20% από τη συμμετοχή των υποψηφίων σε τελικές εξετάσεις πανελλαδικού χαρακτήρα προσέκρουσαν σε αντιδράσεις.
Έτσι, η τελική πρόταση του ΙΕΠ περιορίζεται στο να περιγράψει τους βασικούς άξονες των αλλαγών σε κάθε τάξη Λυκείου ως εξής:
Α’ Λυκείου: Προτείνεται κοινός κορμός μαθημάτων στην Α’ τάξη των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων με στόχο οι μαθητές να εξοικειωθούν με τα γνωστικά αντικείμενα και των δύο υφιστάμενων σήμερα τύπων εκπαίδευσης και να επιλέξουν αυτόν που ταιριάζει καλύτερα σε αυτούς. Επίσης, προτείνεται άμεση επέκταση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης ώστε να συμπεριλάβει την Α’ Λυκείου.
Β’ Λυκείου: Το ΙΕΠ εισηγείται στη Β’ Λυκείου να παραμείνει ένας ισχυρός κορμός υποχρεωτικών μαθημάτων που θα παρέχουν στους μαθητές ένα κρίσιμο φάσμα γνώσεων πριν προβούν στη Γ΄ Λυκείου στην επιλογή πιο συγκεκριμένης επιστημονικής κατεύθυνσης. Επίσης, προτείνει να δοθεί έμφαση στα ενδιαφέροντα των μαθητών που μπορούν να δοκιμάσουν τις κλίσεις τους στη Β ‘ Λυκείου και να συνδιαμορφώσουν, βάσει επιλογών, το πρόγραμμα τους στη Γ΄ Λυκείου προσανατολιζόμενοι στο πώς και σε τι θέλουν να συνεχίσουν.
Γ΄ Λυκείου: Στη Γ Λυκείου τα υποχρεωτικά μαθήματα προτείνεται να είναι εξαιρετικά περιορισμένα, ενώ θα παίζουν όλα ρόλο στην πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ώστε να μην υπάρχουν μαθήματα δύο ταχυτήτων, κάτι που σήμερα διαλύει τη σχολική καθημερινότητα. Επίσης, θα είναι έντονη η παρουσία των μαθημάτων συγκεκριμένης κατεύθυνσης. Στο πλαίσιο των προτεινόμενων αλλαγών, το ΙΕΠ εισηγείται, ακόμη, τα μαθήματα να διδάσκονται εντός ευρύτερων επιστημονικών ενοτήτων με περισσότερες ώρες ενδεικτικά για τη Γ τάξη προτείνονται εξάωρα μαθήματα η εκπόνηση ερευνητικών εργασιών, καθώς και η συμμετοχή των μαθητών σε συλλογικές δημιουργικές δραστηριότητες.
Με ενστάσεις ξεκινά ο διάλογος
Ξεκινά αύριο ύστερα από δύο αναβολές και εκτός απρόοπτου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση για τις αλλαγές που θα γίνουν στο εξεταστικό και την αναμόρφωση του Λυκείου. Χθες, παραμονές της συζήτησης, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) κατέθεσε την τελική του πρόταση στρογγυλεύοντας τις γωνίες των προηγουμένων καθώς είχαν εκδηλωθεί αντιδράσεις.
Κεντρικό χαρακτηριστικό της τελικής πρότασης αποτελεί η ενιαία αντιμετώπιση του Λυκείου, Γενικού και Επαγγελματικού, και επομένως ο προσανατολισμός προς μια σταδιακή εγκαθίδρυση πολυκλαδικότητας . Προτείνεται ακόμα επέκταση της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης ώστε να συμπεριλάβει την Α’ Λυκείου. Για τη Γ’ Λυκείου προτείνονται εξάωρα μαθήματα.
Η πρόταση αυτή στρογγυλεύει τις προηγούμενες αντί να τις εξειδικεύει και δεν περιγράφει ποια θα είναι τα μαθήματα επιλογής (ανάμεσα στα οποία και τα Θρησκευτικά) και αν η εισαγωγή στα ΑΕΙ θα γίνεται με τον βαθμό του σχολείου να μετράει κατά 80% στο Εθνικό Απολυτήριο. Λέει απλά ότι στην τελευταία τάξη του Λυκείου τα υποχρεωτικά μαθήματα θα είναι εξαιρετικά περιορισμένα, θα παίζουν όλα ρόλο στην πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ώστε να μην υπάρχουν μαθήματα δύο ταχυτήτων, κάτι που σήμερα διαλύει τη σχολική καθημερινότητα), ενώ θα είναι έντονη η παρουσία των μαθημάτων Κατεύθυνσης.
Μάλιστα η πρόταση του ΙΕΠ δέχθηκε χθες τα πυρά και του καθηγητή Αντώνη Λιάκου, που διετέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Διαλόγου για τις αλλαγές και είχε καταθέσει τη δική του πρόταση για 4ετές Γυμνάσιο, διετές Λύκειο και επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων. Ο Λιάκος σε άρθρο του, ενώ αναγνωρίζει ότι η πρόταση του ΙΕΠ κινείται στο πνεύμα των προτάσεων του Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία , προσθέτει όμως ότι τα επιμέρους στοιχεία της ανατρέπουν αυτή τη διαπίστωση και την καθιστούν προβληματική.
Ιδιαίτερα οι πιέσεις των συνδικαλιστών και ορισμένων κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όσες καλές προθέσεις και να τους αποδώσει κανείς, οδηγούν στις ράγες των παλιών τρένων υπογραμμίζει ο Λιάκος. Λόγω των αντιδράσεων που έχουν εν σκύψει λοιπόν, ο υπουργός (και πανεπιστημιακός) Κώστας Γαβρόγλου έχει αντιληφθεί ότι αυτές οι προτάσεις, αν είναι οι μόνες, θα φέρουν συγκρούσεις παρά συναίνεση. Όπως με την Εκκλησία για τα Θρησκευτικά αν θα πάψουν να είναι υποχρεωτικά, με τους καθηγητές αν καλούνται να βαθμολογούν με βαθμό που θα μετράει για τα πανεπιστήμια, με το τι θα γίνει με τα Επαγγελματικά Λύκεια κ.λπ.
Έτσι αποφάσισε να ζητήσει τη συμβολή στη συζήτηση και παλαιότερων ειδικών, όπως ο εκ των προκατόχων του καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Μπαμπινιώτης, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας (επί κυβερνήσεων ΝΔ) καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά Θανάσης Κυριαζής κ.ά.
Η αναζήτηση συναίνεσης στη σύνθεση προτάσεων είναι καλό πράγμα. Αρκεί να μην μπλοκάρει η κουβέντα και να υπάρξει ένα όσο το δυνατόν ευρύτερα αποδεκτό αποτέλεσμα και, κυρίως, μια σταθερότητα που τόσο χρειάζεται η παιδεία…
ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ ΚΑΛΗΜΕΡΗ / ΗΜΕΡΗΣΙΑ και ΤΑ ΝΕΑ μέσω dictyo.gr

 

Ένα σχόλιο

  1. καλα μια ζωη προχειροτητα

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων για συμπλήρωση του ωραρίου τους

Απόφαση σχετικά με τις διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων σε ...