Home / Featured / Περίπου 700 δικαστικές αποφάσεις για αναδρομικούς διορισμούς εκπαιδευτικών εκκρεμούν και θα ανακοινωθούν το επόμενο τρίμηνο

Περίπου 700 δικαστικές αποφάσεις για αναδρομικούς διορισμούς εκπαιδευτικών εκκρεμούν και θα ανακοινωθούν το επόμενο τρίμηνο

Δημοσιεύτηκε: 8:38 μμ Ιανουάριος 7th, 2017  


kathigitis

Ρεπορτάζ xenesglosses.eu

Σύμφωνα με πηγές του xenesglosses.eu περίπου 700 εκπαιδευτικοί περιμένουν δικαστικές αναδρομικές αποφάσεις για διορισμούς μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Ήδη η πρώτη εκδίκαση επιτυχόντων έγινε στις 14 Δεκεμβρίου. Έως τον Μάρτιο θα επακολουθήσουν κι άλλες. Αυτό είναι κάτι που το γνωρίζει το υπουργείο και σίγουρα θα επηρεάσει το οποίο νέο σύστημα διορισμών.

Αναφορά στο θέμα έκανε και η ρεπόρτερ της ΕΦΣΥΝ Άννα Ανδριτσάκη σε σημερινό άρθρο της χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένο αριθμό.

ακολουθεί η σχετική παράγραφος

Από τη μια πλευρά βρίσκονται πολλές ομάδες εκπαιδευτικών που είτε έχουν στα χέρια τους είτε περιμένουν δικαστικές αποφάσεις, από την άλλη οι συνδικαλιστικοί φορείς εκπαιδευτικών που διεκδικούν την ισχύ βασικών κριτηρίων όπως η πολυετής θητεία, ενώ στο τραπέζι του διαλόγου ανάμεσα στο υπουργείο και τις Ομοσπονδίες βρίσκονται οι αντικειμενικές δεσμεύσεις όπως οι αποφάσεις του ΣτΕ.

«Πάντως, ενόψει και της νέας προσπάθειας, οι γνωρίζοντες επισημαίνουν πως ειδικά μετά και τις αποφάσεις του ΣτΕ (που έχουν προκρίνει τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ) το όποιο σύστημα διορισμών στην εκπαίδευση δεν μπορεί να μη συμπεριλαμβάνει τα εξής τρία βασικά σημεία:

1. Διαδικασία διορισμού υπό την αιγίδα του ΑΣΕΠ

2. Μοριοδότηση βάσει αντικειμενικών κριτηρίων (προϋπηρεσία, επιτυχία στον ΑΣΕΠ, τυπικά προσόντα κ.ά.)

3. Σεβασμός δικαστικών αποφάσεων που έχουν ληφθεί αλλά και όσων αναμένεται να εκδοθούν τους επόμενους μήνες. Πρόσφατα έγιναν ορισμένες προσλήψεις βάσει τέτοιων αποφάσεων, ενώ εκκρεμούν αρκετές ακόμα ειδικά από επιτυχόντες του ΑΣΕΠ που προσπαθούν να κατοχυρώσουν δικαίωμα διορισμού.

Οι δικαστικές αποφάσεις άλλη μια παράμετρος των διορισμών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Με προβλήματα και εντάσεις οι διορισμοί εκπαιδευτικών

Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου οι αρμόδιοι υπουργοί σε μια κοινή σύσκεψη θα αποφασίσουν για την κατανομή των διορισμών στον δημόσιο τομέα την επόμενη τριετία.

Ο προηγούμενος στόχος, βέβαια, των 20.000 προσλήψεων στην Παιδεία δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί, ωστόσο η σφραγίδα της κυβερνητικής προτεραιότητας θα συμβάλει στην εξασφάλιση ενός γενναίου κομματιού από τη μικρή πίτα των διορισμών.

Η επόμενη φάση, πάντως, είναι αυτή που κρίνεται ως η δυσκολότερη, καθώς το υπουργείο Παιδείας θα κληθεί να αναζητήσει ένα πραγματικά «δίκαιο σύστημα προσλήψεων», όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος ο Κώστας Γαβρόγλου.

Οι καπνοί που ήδη βγαίνουν πάνω από την εκπαιδευτική κοινότητα προειδοποιούν για τη δυσκολία του εγχειρήματος ύστερα από οχτώ χρόνια αδιοριστίας, προσφυγών στη δικαιοσύνη και συγκρούσεων μεταξύ των διαφορετικών κατηγοριών εκπαιδευτικού δυναμικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη οι πιέσεις είναι πολλές, ισχυρές και αλληλοσυγκρουόμενες. Από τη μια πλευρά βρίσκονται πολλές ομάδες εκπαιδευτικών που είτε έχουν στα χέρια τους είτε περιμένουν δικαστικές αποφάσεις, από την άλλη οι συνδικαλιστικοί φορείς εκπαιδευτικών που διεκδικούν την ισχύ βασικών κριτηρίων όπως η πολυετής θητεία, ενώ στο τραπέζι του διαλόγου ανάμεσα στο υπουργείο και τις Ομοσπονδίες βρίσκονται οι αντικειμενικές δεσμεύσεις όπως οι αποφάσεις του ΣτΕ.

Οι μέχρι τώρα απόπειρες δημιουργίας συστήματος διορισμών έχουν προκαλέσει προβλήματα κι εντάσεις, ενώ καμία δεν κατέληξε σε οριστική μορφή.

Πάντως, ενόψει και της νέας προσπάθειας, οι γνωρίζοντες επισημαίνουν πως ειδικά μετά και τις αποφάσεις του ΣτΕ (που έχουν προκρίνει τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ) το όποιο σύστημα διορισμών στην εκπαίδευση δεν μπορεί να μη συμπεριλαμβάνει τα εξής τρία βασικά σημεία:

1. Διαδικασία διορισμού υπό την αιγίδα του ΑΣΕΠ

2. Μοριοδότηση βάσει αντικειμενικών κριτηρίων (προϋπηρεσία, επιτυχία στον ΑΣΕΠ, τυπικά προσόντα κ.ά.)

3. Σεβασμός δικαστικών αποφάσεων που έχουν ληφθεί αλλά και όσων αναμένεται να εκδοθούν τους επόμενους μήνες. Πρόσφατα έγιναν ορισμένες προσλήψεις βάσει τέτοιων αποφάσεων, ενώ εκκρεμούν αρκετές ακόμα ειδικά από επιτυχόντες του ΑΣΕΠ που προσπαθούν να κατοχυρώσουν δικαίωμα διορισμού.

Δεν προδιαγράφεται ούτε εύκολο ούτε απλό ούτε μονοδιάστατο ένα οριστικό σύστημα διορισμού στην εκπαίδευση ύστερα από 8 χρόνια αδιοριστίας και παράλληλα διαρκούς πάλης για τη θέση του αναπληρωτή, ύστερα από αρκετές αποτυχημένες νομοθετικές παρεμβάσεις ρύθμισης της διαδικασίας προσλήψεων αναπληρωτών, ύστερα από δεκάδες χιλιάδες προσφυγές στη δικαιοσύνη και σκληρές διαμάχες ανάμεσα σε πολύπειρους και πολυταλαιπωρημένους αναπληρωτές και επιτυχόντες του ΑΣΕΠ.

Ηδη το κλίμα είναι ηλεκτρισμένο και έχουν πυροδοτηθεί εκ νέου οι έριδες μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών, οι οποίες εκτιμάται ότι θα σκληρύνουν μετά τις 15 Ιανουαρίου οπότε και θα ξεκινήσει η συζήτηση με τις Ομοσπονδίες.

Η ΔΟΕ δεν έχει καταλήξει σε πρόταση-μοντέλο, σε αντίθεση με την ΟΛΜΕ που έχει παρουσιάσει ένα σύστημα μοριοδότησης.

Τι είχε προτείνει πέρσι η ΟΛΜΕ για τον τρόπο διορισμού

Οσο για τον αριθμό των πολυπόθητων διορισμών, καμία απόκριση από αρμόδια χείλη. Εμείς να σημειώσουμε πως για το 2017 ισχύει ο κανόνας 1/4 (μια πρόσληψη ανά τέσσερις απολύσεις), ενώ βάση των υπολογισμών του προσωπικού για το επόμενο έτος αποτελούν τα δεδομένα του προηγούμενου.

Εν προκειμένω, φυσικά, οι υπολογισμοί αφορούν τα επόμενα τρία χρόνια. Ας θυμίσουμε πως το 2016 (έως τον Οκτωβριο) στον χώρο της παιδείας είχαμε περί τις 2.300 αποχωρήσεις.

Βέβαια, από το 2009 (που σταμάτησαν οι διορισμοί) έως σήμερα οι αποχωρήσεις ανέρχονται σε 30.000.

Αναμένεται με ισχυρό ενδιαφέρον από την εκπαιδευτική κοινότητα το αποτέλεσμα των προσπαθειών του υπουργού αλλά και της κυβέρνησης ώστε η Παιδεία να τεθεί σε άμεση προτεραιότητα.

Είναι ενδεικτικό, λένε υπουργικά στελέχη, το γεγονός ότι ενώ μέχρι πρότινος το θέμα των διορισμών στην εκπαίδευση είχε μπει στο ψυγείο, τώρα «ξεπάγωσε», προφανώς χωρίς ισχυρές αντιδράσεις από τους δανειστές οι οποίοι, κατά τις συζητήσεις με τον υπουργό Παιδείας για τη δρομολόγηση του τριετούς σχεδιασμού, «δείχνουν πιο ευέλικτοι», σύμφωνα με άλλες πηγές.

Αννα Ανδριτσάκη –

Εφημερίδα των Συντακτών


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...