Home / Featured / Τι είναι το Ηλεκτρονικό Κ.Π.Γ.. Μικρότερο το κόστος για τους υποψηφίους

Τι είναι το Ηλεκτρονικό Κ.Π.Γ.. Μικρότερο το κόστος για τους υποψηφίους

Δημοσιεύτηκε: 1:57 μμ Ιανουάριος 2nd, 2017  


kpgΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ
Ηλεκτρονικές εξετάσεις και διαδικτυακό φροντιστήριο καθιερώνει το υπουργείο Παιδείας για όσους επιλέξουν να πιστοποιήσουν τις γνώσεις τους σε μία ξένη γλώσσα μέσω του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας (ΚΠΓ).
Αξιοποιώντας την τεχνολογία για την οργάνωση των εξετάσεων και την προετοιμασία των υποψηφίων, το υπουργείο επιδιώκει να ανταγωνιστεί τα αντίστοιχα ξένα συστήματα πιστοποίησης αλλά και να βοηθήσει τους Ελληνες γονείς να εμπιστευθούν το σχολείο –αντί του φροντιστηρίου– για την εκμάθηση ξένων γλωσσών.
Αυτό θα οδηγήσει στη μείωση της σχετικής δαπάνης που, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου, υπολογίζεται περίπου στα 700 εκατομμύρια ετησίως για τις ελληνικές οικογένειες.Ειδικότερα, από το 2010 ξεκίνησε η ανάπτυξη της «ψηφιακής» εκδοχής του ΚΠΓ που προσφέρει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής εξέτασης, η οποία τον Δεκέμβριο του 2015 διενεργήθηκε πιλοτικά σε 28 σχολεία της χώρας. Αναπτύχθηκε, επίσης, το ηλεκτρονικό σχολείο του ΚΠΓ για τη δωρεάν προετοιμασία των υποψηφίων. Ετσι, τώρα το υπουργείο Παιδείας, μέσω του νομοσχεδίου που παρουσιάζει η «Κ» και το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή το προσεχές διάστημα, καθιερώνει την εξέταση της γλωσσομάθειας για την απόκτηση του ΚΠΓ με το σύστημα που είναι διεθνώς γνωστό ως «Προσαρμοστική Ηλεκτρονική Εξέταση Γλωσσών» (Computer Adaptive Language Testing), μέσω της οποίας οι υποψήφιοι εξετάζονται αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.Το ΚΠΓ θα χορηγείται στις γλώσσες που υποστηρίζονται και από τις σχολές των ελληνικών ΑΕΙ (σε αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, τουρκικά έγιναν οι τελευταίες εξετάσεις τον περασμένο Νοέμβριο). Γι’ αυτό θα οργανώνονται γραπτές εξετάσεις, τουλάχιστον μία φορά κάθε χρόνο, διαβαθμισμένης δυσκολίας, καθώς και ηλεκτρονικές εξετάσεις. Στο τέλος της εξέτασης, σε κάθε περίπτωση, ο υποψήφιος θα λαμβάνει πιστοποιητικό.

Με τον τρόπο αυτό μπορεί να αποφευχθούν οι εξετάσεις του ΚΠΓ ανά επίπεδο γνώσης, που γίνονται σήμερα, με τα εξέταστρα να φθάνουν έως 100 ευρώ.

Τα ΚΠΓ και των δύο τύπων εξετάσεων θα είναι ισότιμα.

Οι κάτοχοι ΚΠΓ θα μπορούν να το αξιοποιήσουν σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Οπως συμβαίνει ήδη, το ΚΠΓ περιλαμβάνεται στο προσοντολόγιο του ΑΣΕΠ και αναγνωρίζεται από τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι εξετάσεις θα διενεργούνται κατά βάση σε σχολεία με την κατάλληλη υποδομή και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό για τον έλεγχο της ταυτοπροσωπίας των υποψηφίων και την επίλυση τεχνικών προβλημάτων.

Το κέρδος από τη συμμετοχή στις ηλεκτρονικές εξετάσεις για το ΚΠΓ κρίνεται σημαντικό, καθώς έχει ήδη προβλεφθεί μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα η προετοιμασία των μαθητών, ενώ έχει επίσης αναπτυχθεί το ηλεκτρονικό σχολείο του ΚΠΓ για να υποβοηθήσει την προετοιμασία των υποψηφίων, οι οποίοι εύλογα μπορούν να είναι κάθε ηλικίας. Ακόμη, προβλέπεται η ανάπτυξη –με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ– ηλεκτρονικού φροντιστηρίου για την υποστήριξη της ατομικής προετοιμασίας των υποψηφίων δωρεάν.

Για τις ηλεκτρονικές εξετάσεις θα υπάρχουν εξέταστρα, το ύψος των οποίων, όπως λέει το υπουργείο, υπολογίζεται περίπου στο 50% της μέσης δαπάνης για συμμετοχή σε εξετάσεις πιστοποίησης των συστημάτων που ισχύουν σε άλλες χώρες.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...