Home / Featured / Εξαγγελίες για την Παιδεία με προεκλογικό «άρωμα»

Εξαγγελίες για την Παιδεία με προεκλογικό «άρωμα»

Δημοσιεύτηκε: 9:55 μμ Ιανουάριος 12th, 2017  


PAIDEIA

patratora.gr

Υψηλά στην agenda της Κυβέρνησης για το 2017 βρίσκονται τα εκπαιδευτικά θέματα.

Χρονικά προηγείται η λήψη απόφασης για το σύστημα διορισμών μονίμων και το σύστημα πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Μετά την απορρόφηση και των τελευταίων εναπομείναντων διοριστέων του ΑΣΕΠ 2008 (εκκρεμεί ο διορισμός επιλαχόντων στις θέσεις που δεν καλύφθηκαν), ανοίγει ο δρόμος για τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του ν.3848/2010 και την εφαρμογή ενός πάγιου συστήματος διορισμών μονίμων και πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών (είτε αυτού που προβλέπεται από τον ν.3848/2010 είτε κάποιου άλλου που θα νομοθετήσει η Βουλή).

Ο Υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στις δεσμεύσεις που απορρέουν από τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ (527/2015 και 4303/2015) και στις προσδοκίες που έχει καλλιεργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στους ήδη υπηρετούντες αναπληρωτές. Χαρακτηριστικές είναι τόσο η ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ («…με ένα σύστημα το οποίο θα σέβεται την προϋπηρεσία που έχουν αποκτήσει οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί υπηρετώντας για χρόνια στα σχολεία της επικράτειας.») όσο και του ίδιου του Υπουργού Παιδείας για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς («…των οποίων την προσφορά θα πρέπει να αναγνωρίσουμε με τον πιο γενναιόδωρο τρόπο.») Ίσως, βέβαια, να μην μπορούσε να γίνει και διαφορετικά, υπό την έννοια ότι, ανεξάρτητα από το τι είναι νομικά εφικτό, πρέπει να υπάρχει η έξωθεν καλή μαρτυρία κυβερνητικών προθέσεων σε κάποια συγκεκριμένα ακροατήρια. Εσχάτως, μάλιστα, έχει λανσαριστεί από το Υπουργείο Παιδείας ο όρος «Διαδικασίες ΑΣΕΠ» [sic] και δεν γίνεται καμία ρητή αναφορά σε γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ (και ο Υπουργός Επικρατείας κ. Βερναρδάκης που το ανέφερε διαψεύστηκε μέσω διαρροών του Υπουργείου Παιδείας).

Προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι προτάσεις των Ομοσπονδιών των εκπαιδευτικών (ΔΟΕ και ΟΛΜΕ), με διαφοροποιήσεις σε επί μέρους θέματα της σχετικής μοριοδότησης. Ο Υπουργός Παιδείας δεν αφήνει εκτός κάδρου λήψης αποφάσεων τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες, αφού δήλωσε ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν μετά από διάλογο που θα έχει με αυτές (ενδεχομένως αυτό βολεύει πολιτικά, μιας και οι Ομοσπονδίες συνηγορούν στην ίδια κατεύθυνση).

Δυστυχώς, επί του συγκεκριμένου θέματος ο εκπαιδευτικός κόσμος εμφανίζεται τουλάχιστον διχασμένος. Τα 2 βασικά «στρατόπεδα» περιλαμβάνουν τους έχοντες προϋπηρεσία (με ή χωρίς επιτυχία ΑΣΕΠ) και τους μη έχοντες προϋπηρεσία (οι περισσότεροι εκ των οποίων έλαβαν το πτυχίο τους μετά τη διεξαγωγή του τελευταίου ΑΣΕΠ και δεν είχαν τη δυνατότητα να διαθέτουν σχετική επιτυχία). Οι έχοντες επιτυχία ΑΣΕΠ θεωρούν ότι πρέπει σε κάθε περίπτωση να προτάσσονται έναντι όσων δεν έχουν επιτυχία ΑΣΕΠ. Οι μη έχοντες επιτυχία ΑΣΕΠ υπηρετούντες αναπληρωτές θεωρούν ότι δεν πρέπει να υπάρχει κάποια πρόταξη των επιτυχόντων αλλά να λαμβάνεται υπόψη η προϋπηρεσία γενναιόδωρα (για να χρησιμοποιήσουμε μια έκφραση του Υπουργού Παιδείας) και κατά προτίμηση χωρίς ανώτατο πλαφόν. Τέλος, οι μη έχοντες προϋπηρεσία πτυχιούχοι προφανώς επιθυμούν να τους δοθεί η δυνατότητα να αποδείξουν τι αξίζουν μέσω της διεξαγωγής ενός γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ (μιας και κοντεύει να συμπληρωθεί μια δεκαετία από τη διεξαγωγή του τελευταίου).

Σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας, ο αριθμός των μόνιμων διορισμών θα καθοριστεί σε διυπουργική σύσκεψη αυτή την εβδομάδα. Αυτό, όμως, έρχεται σε σύγκρουση με άλλη δήλωσή του ότι ο ακριβής αριθμός και η διαδικασία θα αποφασιστούν με διακομματική συναίνεση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Είναι, πάντως, αμφίβολο αν αυτό μπορεί να γίνει χωρίς πρώτα να προσδιοριστούν οι ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Γι’ αυτό ο Πρωθυπουργός σε σύντομο διάστημα θα ανακοινώσει την σύσταση μιας επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα μελετήσει τα οικονομικά της εκπαίδευσης και θα υπάρξει δέσμευση σε 3 χρόνια να αντιμετωπιστούν όλες οι ανελαστικές ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό, λειτουργικές απαιτήσεις και υλικές υποδομές. Συνεπώς, οι μόνιμοι διορισμοί μετατίθενται για έναν ακόμα χρόνο (για το 2018) και η όλη συζήτηση ίσως γίνεται και για προεκλογικούς λόγους (πέραν από τις αδιαμφισβήτητες πραγματικές ανάγκες της Εκπαίδευσης).

Και όλοι αυτοί οι λογαριασμοί γίνονται χωρίς τον … ξενοδόχο (λέγε με Τρόικα ή Θεσμοί) και χωρίς να αναφέρεται κάποια σύνδεση με διαδικασίες (αυτο)αξιολόγησης, τις οποίες ο ξενοδόχος θεωρεί ως ένα από τα προαπαιτούμενα για την πραγματοποίηση διορισμών μονίμων εκπαιδευτικών.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές δείχνουν να αγνοούν τις επιπτώσεις του κορυφαίου, ίσως, εθνικού θέματος, του δημογραφικού, στην όλη διαδικασία. Είναι τέτοια η υπογεννητικότητα στη χώρα μας, ώστε σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ την τριετία 2018-2020 το μαθητικό δυναμικό στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση θα μειωθεί κατά 50.000 μαθητές τουλάχιστον, ενώ μετά το 2020 οι συνέπειες αυτής της μείωσης θα γίνουν αισθητές και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Με τέτοια μείωση του μαθητικού δυναμικού και με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα (οι οποίες καθυστερούν τις συνταξιοδοτήσεις και θα μειώσουν κατακόρυφα τον αριθμό των αποχωρήσεων ενεργών εκπαιδευτικών), είναι αμφίβολο αν ο προσδοκώμενος (από όλες τις πλευρές) αριθμός διορισμών μπορεί να επιτευχθεί (με εξαίρεση ίσως τις δομές της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης).

Σε κάθε περίπτωση, για να μην διακυβευθεί η ομαλή έναρξη του ερχόμενου σχολικού έτους θα πρέπει το Υπουργείο Παιδείας να οριστικοποιήσει την απόφασή του για το νέο σύστημα το αργότερο εντός του Φεβρουαρίου. Συνεπώς, ο χρόνος που απομένει είναι λιγοστός και οι εξελίξεις αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον από την εκπαιδευτική κοινότητα.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...