Home / HEADER-NEWS / Σύλλογος Κ. Σωτηρίου «Σοβαρή και επικίνδυνη εξέλιξη η απόφαση της ΚΕΔΕ για την υπαγωγή των νηπιαγωγείων στους Δήμους»

Σύλλογος Κ. Σωτηρίου «Σοβαρή και επικίνδυνη εξέλιξη η απόφαση της ΚΕΔΕ για την υπαγωγή των νηπιαγωγείων στους Δήμους»

Δημοσιεύτηκε: 11:34 πμ Δεκέμβριος 19th, 2016  


NIPIAGOGIO

ΑΠ 91 – 16/12/16                                   

Προς : τα μέλη, συλλόγους ΠΕ, ΔΟΕ

Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων της Ελλάδας) στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της  (1 – 3 Δεκέμβρη) όπου ανάμεσα στα άλλα ζητάει την υπαγωγή των Νηπιαγωγείων στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Συγκεκριμένα στην απόφαση του συνεδρίου αναφέρεται :

«Μεταφορά συγκροτημένων δομών στην τοπική αυτοδιοίκηση, οι υπάλληλοι των υπηρεσιών αυτών θα υπάγονται διοικητικά στο Δήμο, αλλά θα διατηρούν όλα τα δικαιώματα των υπαλλήλων του αντίστοιχου φορέα… Ενδεικτικά παραδείγματα παρόμοιας αποκέντρωσης κατά το παρελθόν, είναι η μεταφορά των προνοιακών δομών (παιδικοί σταθμοί) και των αθλητικών κέντρων στους Δήμους. Ενδεικτικά, τέτοιες κρατικές δομές, που προτείνουμε να μεταφερθούν διοικητικά στην πρωτοβάθμια τοπική διοίκηση, είναι οι ακόλουθες: Κοινωνικά ιδρύματα, τα νηπιαγωγεία, τα γραφεία ΟΑΕΔ και οι υπηρεσίες του ΟΣΚ…»

Η απόφαση αυτή η οποία πάρθηκε με πρόταση της πλειοψηφίας (εκλεγμένων δημάρχων  υποστηριζόμενων από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ), αλλά και με την ανοχή και την συναίνεση των εκλεγμένων δημάρχων που στηρίχτηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ για  την Προσχολική Αγωγή. Έρχεται σε μια περίοδο που το δημόσιο νηπιαγωγείο έχει μπει στο στόχαστρο κυβέρνησης – Υπ Παιδείας που υλοποιούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για την προσχολική αγωγή και επιχειρούν να ανοίξουν το δρόμο για να αποκόψουν λειτουργίες του από τη δημόσια λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος (π.χ. φετινή εξέλιξη με το ολοήμερο νηπιαγωγείο) και την παρεμπόδιση της ελεύθερης συμμετοχής όλων των παιδιών.

Είναι γνωστό ότι εκτός από το εκπαιδευτικό περιεχόμενο και το ρόλο της προσχολικής αγωγής θα χτυπηθούν ανελέητα και τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων Νηπιαγωγών καθώς και οι θέσεις εργασίας. Είναι γνωστό ότι οι Δήμοι αποστέλλουν τον προπομπό για τη εκτεταμένη δοκιμή και λειτουργία όλων των νέων μορφών απασχόλησης (5μηνα, 8μηνα, ωφελούμενοι, επινοικιαζόμενοι κλπ) ενάντια σε κάθε προοπτική σταθερής και μόνιμης δουλειάς αλλά και δυνατότητα για άμεση επιβάρυνση των γονέων για τη λειτουργία των δομών π.χ. παιδικοί σταθμοί και τροφεία.

Ταυτόχρονα η πρόταση αυτή δεν έρχεται ξαφνικά και από το πουθενά. Η προσπάθεια υπαγωγής κομματιών και συνολικά της Δημόσιας εκπαίδευσης ξεκινάει από το 1994 με τους νόμους για την αποκέντρωση που το εκπαιδευτικό κίνημα κατάφερε με τους αγώνες του να μην τεθούν ποτέ σε εφαρμογή. Το πιο επικίνδυνο όμως είναι ότι τίθεται ξανά σήμερα την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υλοποιεί κατά γράμμα το 3ο Μνημόνιο και τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για την εκπαίδευση και ο νέος Υπ. Παιδείας , σε συνέχεια του πορίσματος του περίφημου διαλόγου για την Παιδεία και το Πόρισμα της επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων, είναι βασικός υποστηρικτής και έθεσε και στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου ως άμεση προτεραιότητα το στρατηγικό ζήτημα «του αποκεντρωμένου, αυτοδιοίκητου και αυτονομημένου εκπαιδευτικού  συστήματος».

Καλούμε όλο το εκπαιδευτικό κίνημα σε ετοιμότητα και αγώνα ενάντια στη συντηρητική αναδιάρθρωση στην εκπαίδευση και στα σχέδια για το δημόσιο Νηπιαγωγείο.

Όλοι μαζί εκπαιδευτικοί και γονείς να σταματήσουμε τα σχέδια τους. Ξέρουμε ότι ο δρόμος αυτός δεν αφορά μόνο το νηπιαγωγείο αλλά αυτό θα ανοίξει το δρόμο συνολικά για την     «αποκέντρωση» στην εκπαίδευση και ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ .

Απαιτούμε :

  • Εδώ και τώρα να θεσμοθετηθεί διετής υποχρεωτική φοίτηση για όλα τα παιδιά σε ένα Δημόσιο και Δωρεάν Νηπιαγωγείο, το οποίο θα λειτουργεί με αποκλειστική ευθύνη τους κράτους και του Υπουργείου Παιδείας. Καμία υποβάθμιση του δημόσιου Νηπιαγωγείου.
  • Πλήρη οικονομική κάλυψη από το κράτος χωρίς καμιά επιβάρυνση των γονέων και κάθε είδους ανταποδοτική λειτουργία.
  • Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών και νηπιαγωγών, καθώς και ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού.
  • Λειτουργία όλων των οι δομών ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, που είναι αναγκαίες για την ολόπλευρη στήριξη όλων των νηπίων και προνηπίων.
  • Ακύρωση της υπουργικής απόφασης για τα νηπιαγωγεία – Καθολική ελεύθερη συμμετοχή όλων των παιδιών – Ισοτιμία ολοήμερου και κλασσικού.
  • Κατοχύρωση μείωσης – αντί για την αύξηση που προβλέπει η Υπ. απόφαση – του ωραρίου των νηπιαγωγών.

Καλούμε τη ΔΟΕ και τους συλλόγους να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις και να καθορίσουμε κοινές αγωνιστικές πρωτοβουλίες που να απαιτούν την δημόσια απόρριψη της πρότασης της ΚΕΔΕ και την εγκατάλειψη αυτών των σχεδίων.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...