Home / HEADER-NEWS / SIGN FIRST (Διδασκαλία Ευρωπαϊκών Νοηματικών Γλωσσών ως πρώτη γλώσσα)

SIGN FIRST (Διδασκαλία Ευρωπαϊκών Νοηματικών Γλωσσών ως πρώτη γλώσσα)

Δημοσιεύτηκε: 12:59 μμ Δεκέμβριος 1st, 2016  


noimatiki

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πρόγραμμα ανάπτυξης δίγλωσσων προγραμμάτων που στοχεύουν στην καλλιέργεια της εγγραμματοσύνης των Κωφών και Βαρηκόων μαθητών.

, “SIGN FIRST” (Διδασκαλία Ευρωπαϊκών Νοηματικών Γλωσσών ως πρώτη γλώσσα), με κωδικό 2016-1-EL01-KA201-023513.

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, στο πλαίσιο των Στρατηγικών Συμπράξεων στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus + αναφορικά με την ανάπτυξη και ενίσχυση διακρατικών συνεργασιών μεταξύ φορέων/οργανισμών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εκπαίδευσης, θα υλοποιήσει το έργο Teaching European Sign Languages as a First Language με διακριτό τίτλο: SIGN FIRST (Διδασκαλία Ευρωπαϊκών Νοηματικών Γλωσσών ως πρώτη γλώσσα), με κωδικό 2016-1-EL01-KA201-023513.

Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (IKY) είναι η Εθνική Μονάδα Συντονισμού του προγράμματος Erasmus+. Στρατηγική Σύμπραξη (7) Το Πρόγραμμα αποσκοπεί στην ανάπτυξη δίγλωσσων προγραμμάτων που στοχεύουν στην καλλιέργεια της εγγραμματοσύνης των Κωφών και Βαρηκόων μαθητών και τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού ενταξιακού σχολικού περιβάλλοντος.

Στη βάση αυτή, κύριος στόχος του Προγράμματος είναι η επιμόρφωση εκπαιδευτικών που διδάσκουν Ευρωπαϊκές Νοηματικές Γλώσσες σε μαθητές με προβλήματα ακοής ως πρώτη γλώσσα, χρησιμοποιώντας ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα αλλά και ένα κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό, προκειμένου οι εκπαιδευτικοί με τη σειρά τους να συμβάλλουν, εφαρμόζοντάς τα, στη βελτίωση των ακαδημαϊκών επιδόσεων της ομάδας στόχου.

Το Πρόγραμμα SIGN FIRST απευθύνεται σε παιδιά του Νηπιαγωγείου και των δύο πρώτων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου, ηλικίας 4-7 ετών. Πάραυτα, υπάρχει η δυνατότητα επέκτασής του και σε μαθητές μεγαλύτερων τάξεων. το πρώτο πολυμεσικό υλικό για τη διδασκαλία της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας ως πρώτη γλώσσα για το Νηπιαγωγείο (https://www.prosvasimo.gr/el/gia- mathites-meprovlimata-akohs/vlepw-kai-mathainw ), όπως και για τις δύο πρώτες τάξεις του Δημοτικού Σχολείου (https://www.prosvasimo.gr/el/koita-me-kati-sou-leo).

Το υλικό αυτό είναι το βασικό εργαλείο για την υλοποίηση του Προγράμματος. Η διακρατική αποτελείται από εφτά διαφορετικούς οργανισμούς τριών χωρών της Ε.Ε. (Ελλάδα, Κύπρο, Ολλανδία) και έναν ανεξάρτητο οργανισμό από την Ελβετία.

Οι συμμετέχοντες στο Πρόγραμμα συνοπτικά είναι:

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (IEΠ) είναι ο συντονιστής του έργου. Το ΙΕΠ δημιουργεί συστηματικά προσβάσιμο εκπαιδευτικό υλικό. Πρόσφατα , το 2015, ανέπτυξε -Δύο (2) Πανεπιστήμια που εξειδικεύονται στη διδασκαλία και την αξιολόγηση των Νοηματικών Γλωσσών, το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών στην Ειδική Αγωγή της Ζυρίχης και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Κύπρου. -Δύο (2) σχολεία για Κωφούς και Βαρήκοους μαθητές, τα οποία εφαρμόζουν δίγλωσσα προγράμματα και διδάσκουν τη Νοηματική Γλώσσα ως πρώτη γλώσσα το Ειδικό Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο Κωφών και Βαρηκόων Λυκόβρυσης – Πεύκης και το Ειδικό Νηπιαγωγείο Κωφών και Βαρηκόων Αργυρούπολης. -Ένα (1) Ερευνητικό Κέντρο Νοηματικής Γλώσσας, το Κέντρο Ολλανδικής Νοηματικής Γλώσσας. -Ένας (1) Οργανισμός ιδιωτικού δικαίου με μεγάλη εμπειρία στη δημιουργία προσβάσιμου ψηφιακού υλικού για στην ενταξιακή εκπαίδευση, η HABILIS IKE.

Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος της Πράξης κ. Βασίλης Κουρμπέτης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: Το Πρόγραμμα βασίζεται στις αρχές της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, στον Καθολικό Σχεδιασμό για τη μάθηση (Universal Design for Learning – UDL καθώς και στις αρχές της Δίγλωσσης Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης.

Η πρώτη εναρκτήρια διακρατική συνάντηση των εταίρων που θα γίνει στην Αθήνα το Σαββατοκύριακο της 3ης Δεκεμβρίου, Παγκόσμιας Ημέρας των Ατόμων με Αναπηρία, θα περιλαμβάνει επισκέψεις σε σχολικές μονάδες Κωφών και Ενώσεις Κωφών. Επιπροσθέτως, ευχαριστούμε θερμά το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), ως η Εθνική Μονάδα Συντονισμού του προγράμματος Erasmus+, για την αρχική αλλά και συνεχή υποστήριξη στο έργο μας. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Επιστημονικό Υπεύθυνο της Πράξης, κ. Βασίλη Κουρμπέτη στα τηλέφωνα: 213 1335301, 213 1335305 ή 6936121784 ή στο email : vk@iep.edu.gr.

iep.edu.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...