Home / Featured / Πόσο δύσκολο είναι να μάθεις ρωσικά;

Πόσο δύσκολο είναι να μάθεις ρωσικά;

Δημοσιεύτηκε: 12:17 μμ Δεκέμβριος 1st, 2016  


Russia_flag-600x0

Πόσο δύσκολο είναι να μάθεις ρωσικά;

Τα ρωσικά έχουν τη φήμη μιας δύσκολης γλώσσας – δύσκολο αλφάβητο, δύσκολη προφορά, δύσκολη γραμματική. Η αλήθεια είναι ότι όταν κάνει κάποιος μαθήματα ρωσικών όλα αυτά θα τα βρει μπροστά του, αλλά υπάρχουν τρόποι για να τα αντιμετωπίσει! Η πρόκληση μπορεί να φαντάζει μεγάλη, αλλά οδηγεί στην εκμάθηση μιας γλώσσας που ταυτίζεται με μεγάλα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και μια ξεχωριστή κουλτούρα. Το μυστικό είναι να αναζητήσει τρόπους που θα κάνουν το ταξίδι αυτό διασκεδαστικό και ενδιαφέρον στην πορεία του, κάτι που ισχύει για την εκμάθηση όλων των ξένων γλωσσών.

Το κυριλλικό αλφάβητο είναι μία από τις πρώτες δυσκολίες που θα αναγνωρίσει κάποιος που ξεκινά μαθήματα ρωσικών. Τα γράμματα μοιάζουν σε πολλές περιπτώσεις με το ελληνικό αλφάβητο αλλά αυτό δε σημαίνει ότι προφέρονται με τον ίδιο τρόπο. Άρα για κάποιον ελληνομαθή, η πρόκληση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη μέχρι να εξοικειωθεί με τα γράμματα και τον τρόπο γραφής τους και να μη τα συγχέει με τα αντίστοιχα ελληνικά.

Μια άλλη δυσκολία στην εκμάθηση των ρωσικών είναι η προφορά καθώς τα ρωσικά κάνουν συνδυασμούς φθόγγων στους οποίους δεν είμαστε συνηθισμένοι. Χρειάζεται πολλή εξάσκηση αλλά και ακούσματα στα ρωσικά – κείμενα, τραγούδια, ταινίες. Όσο περισσότερα ρωσικά ακούει κάποιος, τόσο πιο εύκολα ξεχωρίζει τις λέξεις και μπορεί να τις αναπαράγει. Η ευκολία που έχουν τα ρωσικά είναι ότι προφέρονται ακριβώς όπως γράφονται και δεν απαιτούν να μαντεύει κανείς την προφορά μιας λέξης, όπως γίνεται στην αγγλική γλώσσα.

Η γραμματική είναι κάτι που σίγουρα θέλει χρόνο για να τη δαμάσει κάποιος. Η χρήση των προθέσεων, οι κλίσεις των ρημάτων και των ουσιαστικών κι επιθέτων είναι ίσως η δυσκολότερη πρόκληση. Σε σχέση με άλλους λαούς, οι Έλληνες είμαστε τυχεροί καθώς η γλώσσα μας και η γραμματική μας περιέχει κανόνες αυτού του είδους κι έχουμε μια ευκολία να αντιληφθούμε πώς λειτουργούν. Κάτι άλλο εξίσου σημαντικό είναι ότι υπάρχουν συγκριτικά λίγες εξαιρέσεις στους πολλούς γραμματικούς κανόνες.

Η σύνταξη είναι από τα λίγα πράγματα που μπορεί να φανούν εύκολα σε κάποιον, ειδικά σε σύγκριση με άλλες γλώσσες όπως τα γερμανικά που έχουν αυστηρούς κανόνες. Στα ρωσικά η σύνταξη είναι πολύ πιο ευέλικτη και ελεύθερη.

Η εκμάθηση των ρωσικών απαιτεί προσήλωση και υπομονή, αλλά προσφέρει και μεγάλες ανταμοιβές. Υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση από το να μπορείς να διαβάσεις ένα αριστούργημα του Τολστόι ή του Ντοστογιέφσκι στη γλώσσα του πρωτότυπου;

Πηγή: Siountri School


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...