Home / Featured / Οι νηπιαγωγοί ζητάνε πλήρη διαχωρισμό του κλάδου τους από τα χαρακτηριστικά, υπηρεσίες, επαγ. δικαιώματα των βρεφονηπιοκόμων

Οι νηπιαγωγοί ζητάνε πλήρη διαχωρισμό του κλάδου τους από τα χαρακτηριστικά, υπηρεσίες, επαγ. δικαιώματα των βρεφονηπιοκόμων

Δημοσιεύτηκε: 7:49 μμ Δεκέμβριος 17th, 2016  


NIPIAGOGIO

Μεγάλη αντίδραση από νηπιαγωγούς μετά από την δημοσιοποίηση της απόφασης του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ που ζητάει τα νηπιαγωγεία να μεταφερθούν διοικητικά στους Δήμους. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ

Στο αίτημα μας,για πλήρη διαχωρισμό του κλάδου των νηπιαγωγών και του κλάδου των βρεφονηπιοκόμων,τόσο ως προς τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και τις υπηρεσίες που παρέχουν όσο και ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν,σας παραθέτουμε αποσπάσματα από τη θέση του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης για τον ενιαίο χαρακτήρα της Προσχολικής Εκπαίδευσης και της εκπαίδευσης βρεφονηπιοκόμων και νηπιαγωγών,η οποία μας εκφράζει απόλυτα :

«Στην περίπτωση της Ελλάδας και υπο τις παρούσες συγκεκριμένες ιστορικο-πολτισμικές και κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες, τυχόν συνδυασμός των δύο αυτων διαφορετικών αντικειμένων και δομών υπό έναν φορέα η ίδρυμα και απο ένα πρόσωπο θα οδηγήσει σε πλήρη κατάρρευση και των δύο υπηρεσιών, ιδιαίτερα της εκπαιδευτικής, αφού θα κληθούν να την προσφέρουν πρόσωπα που δεν είναι εκπαιδευτικοί, αλλά βρεφονηπιοκόμοι.

Με βάση τα παραπάνω, στην Ελλάδα τα Τμήματα ΑΤΕΙ Προσχολικής Αγωγής παρέχουν επαγγελματικές σπουδές προσανατολισμένες στην αγωγή και τη φροντίδα (όπως αναφέρεται και στις ιστοσελίδες τους), ενώ τα πανεπιστημιακά Παιδαγωγικά Τμήματα Προσχολικής Εκπαίδευσης παρέχουν σπουδές προσανατολισμένες στην εκπαίδευση παιδιών προσχολικής ηλικίας. Τα προγραμματα σπουδών των Τμημάτων ΑΤΕΙ Προσχολικής Αγωγης διαφοροποιούνται κατά πολύ των προγραμματων σπουδων των πανεπιστημιακων Παιδαγωγικών Τμημάτων Προσχολικής Εκπαίδευσης τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, καθώς οι παραπλήσιοι τίτλοι μαθημάτων δεν αποτελούν εγγύηση για την ποιότητα διδασκαλίας.

Τα μαθήματα αυτά στα ΑΤΕΙ διδάσκονται από ένα ελάχιστο αριθμητικά μόνιμο διδακτικό προσωπικό και από έκτακτο προσωπικό η από προσωπικό καθηγητών εφαρμογών, το οποίο δεν απαιτείται να παράγει ερευνητικό εργο παράλληλα με το διδακτικό. Επομένως, τα ΑΤΕΙ Προσχολικής Αγωγής και τα πανεπιστημιακά Παιδαγωγικά Τμήματα Προσχολικής Εκπαίδευσης διαφέρουν στο επιστημονικό και ερευνητικό τους αντικείμενο, στο πρόγραμμα σπουδών και, φυσικα, στην ακαδημαϊκή τους ταυτότητα.

Ετσι, γίνεται αντιληπτό ότι η συνένωση των σπουδών επαγγελματιων του χώρου της φροντίδας και πρόνοιας με επαγγελματίες της εκπαίδευσης θα οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα.»

«Σημαντικό ζήτημα θα προκύψει σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων, καθώς οι πτυχιούχοι-ες βρεφονηπιοκόμοι θα διεκδικήσουν μέσω προγραμματων«εξομοίωσης» τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα, δηλαδή να διορίζονται εκπαιδευτικοί-νηπιαγωγοί στα νηπιαγωγεία

Κάτι τέτοιο θα σημάνει

α) ματαίωση των κόπων, των σπουδών, των ελπίδων και των προύποθέσεων των αποφοίτων νηπιαγωγών πανεπιστημιακών Παιδαγωγικών Τμημάτων
β) αντιπαράθεση μεταξύ των νηπιαγωγών και γενικότερα των εκπαιδευτικών (Δ.Ο.Ε.) με
τις βρεφονηποκόμους αλλά και με το Υπουργείο Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευματων,
γ) υποβάθμιση της προσχολικής εκπαίδευσης στο νηπιαγωγείο, αφού το εκεί εκπαιδευτικό έργο θα αναληφθεί απο βρεφονηπιοκομους που δεν εχουν τις γνώσεις να επιτελέσουν εκπαιδευτικό έργο με επιτυχία και αποτελεσματικότητα.»

«Επίσης, είναι ιδιαίτερα λυπηρό το γεγονός ότι όλη η πίεση περί ενοποίησης και ενιαιοποίησης της αγωγής, φροντίδας και εκπαίδευσης που παρέχεται στα παιδιά προσχολικης ηλικίας στην Ελλάδα ξεκινά από συγκεκριμένη συνδικαλιστική επαγγελματική ομάδα βρεφονηπιοκόμων, η οποία εφαρμόζει την τακτική«ομάδων πίεσης». Πρόκειται για μία τακτική που καλό είναι να μην επηρεάζει τις κεντρικές πολιτικές αποφασεις σε θέματα που χρειάζονται διεπιστημονική παιδαγωγική, κοινωνική, οικονομική νομική προσέγγιση για να αντιμετωπιστούν και ως προς τα οποία μπορεί να προκληθει αντίδραση άλλων αντίστοιχων ομάδων πίεσης. Έντονος είναι ο προβληματισμός για το πώς αντιμετωπίζει το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων μία ενιαιοποίηση και ενοποίηση της προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στα ζητήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω. »

«Με βάση όσα εκτίθενται στο κείμενο, στην παρούσα φάση η ενοποίηση των σπουδών βρεφονηπιοκόμων και νηπιαγωγών όχι μόνο δεν θα λύσει κανένα από τα προβλήματα και ζητήματα που επισημάνθηκαν, αλλά θα προσθέσει και άλλα. Αλλωστε σε καμία χώρα του κόσμου, ακόμη και σε αυτές που επιχειρούν την ενοποίηση της φροντίδας και αγωγής με την εκπαίδευση στο πλαίσιο της προσχολικής ηλικίας, οι σπουδές των επαγγελματιών φροντίδας (βρεφονηπιοκόμων) δεν είναι πανεπιστημιακού επιπέδου. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε μία μάλλον ατεκμηρίωτη υπερβολή. Η διακριτή λειτουργία των Παιδαγωγικών Τμημάτων Προσχολικής Εκπαίδευσης των ΑΕΙ και των Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής των ΑΤΕΙ θα πρέπει να συνεχιστεί με παράλληλη ενίσχυση των Τμημάτων με διδακτικό προσωπικό και τακτική χρηματοδότηση.»

Πηγή facebook

Απόφαση Συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε. “Τα νηπιαγωγεία να μεταφερθούν διοικητικά στους Δήμους!”


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...