Home / Featured / Μπαξεβανάκης – Οι τρεις λόγοι που καθυστερούν οι προσλήψεις αναπληρωτών στα ΕΠΑΛ

Μπαξεβανάκης – Οι τρεις λόγοι που καθυστερούν οι προσλήψεις αναπληρωτών στα ΕΠΑΛ

Δημοσιεύτηκε: 11:05 μμ Δεκέμβριος 2nd, 2016  


kathigitria

Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Τους λόγους για τους οποίους καθυστερεί η πρόσληψη αναπληρωτών στα ΕΠΑΛ παρουσίασε μέσα από απάντηση που έδωσε στη Βουλή ο νέος υφυπουργός Παιδείας κ. Μπαξεβανάκης. Ο κ. Μπαξεβανάκη, που προέρχεται και από την επαγγελματική εκπαίδευση δήλωσε τα εξής:

Θα ήθελα, όμως, με αυτή την ευκαιρία, κύριε Συντυχάκη, να αναφερθούμε στους λόγους για τους οποίους συνήθως καθυστερεί η πρόσληψη αναπληρωτών στα Επαγγελματικά Λύκεια.

Υπάρχουν τρεις λόγοι για τους οποίους η συγκρότηση των τμημάτων δεν γίνεται όπως θα θέλαμε στις 11 Σεπτεμβρίου, αλλά καθυστερεί.

Ποιοι είναι αυτοί οι λόγοι;

Ο ένας είναι η δυνατότητα που έχουν οι μαθητές να προβαίνουν σε αλλαγή προτίμησης για την επιλογή διαφορετικού τομέα από αυτόν που κατ’ αρχήν επέλεξαν. Πηγαίνει το παιδί στο σχολείο και σε ένα διάστημα κάποιων εβδομάδων αντιλαμβάνεται ότι η επιλογή του δεν τον ικανοποιεί και του δίνεται η δυνατότητα να αλλάξει τομέα.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις συγκροτούνται ολιγομελή τμήματα στα Επαγγελματικά Λύκεια. Για τα τμήματα αυτά πρέπει πρώτα να υπάρξει έγκρισή τους, ώστε μετά να υπολογιστούν οι ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό και τα κενά που θα χρειαστεί να καλυφθούν. Στην Κρήτη, μάλιστα, έχει εγκριθεί η λειτουργία εκατόν τριών ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ και από αυτά τα είκοσι τρία ολιγομελή τμήματα είναι στο Νομό Ηρακλείου.

Ο τρίτος λόγος καθυστέρησης της συγκρότησης τμημάτων είναι ότι δίνεται η δυνατότητα σε παιδιά αποφοίτους Λυκείου, που ήθελαν να εγγραφούν στα ΙΕΚ αλλά για συγκεκριμένους λόγους δεν τα κατάφεραν να εγγραφούν εκεί, να εγγραφούν σε ένα Επαγγελματικό Λύκειο για την απόκτηση κάποιας ειδικότητας.

Αυτοί οι τρεις λόγοι συνηγορούν στο να καθυστερεί η συγκρότηση τμημάτων.

Είναι λόγοι τους οποίους θέλουμε την επόμενη σχολική χρονιά να αμβλύνουμε όσο είναι δυνατόν, χωρίς, όμως, να στερούμε σε κανένα παιδί το δικαίωμα της επιλογής. Θέλουμε, όμως, όλες αυτές οι επιλογές να γίνονται αρκετά νωρίτερα, ώστε και τα τμήματα να συγκροτούνται έγκαιρα και οι ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό να μπορούν να εκτιμηθούν σχετικά σύντομα.

Σας ευχαριστώ.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...