Home / HEADER-NEWS / Ο υπουργός Παιδείας για το ολοήμερο δημοτικό και νηπιαγωγείο

Ο υπουργός Παιδείας για το ολοήμερο δημοτικό και νηπιαγωγείο

Δημοσιεύτηκε: 2:13 μμ Δεκέμβριος 20th, 2016  


gavroglou-708

Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

O υπουργός Παιδείας σε γραπτή του απάντηση στη Βουλή τοποθετείται για το ολοήμερο δημοτικό και νηπιαγωγειο με τα ακόλουθα:

Αναφορικά με τον Ενιαίο Τύπο Ολοημέρου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. πρωτ. Φ12/657/70691/Δ1/26-04-2016 (ΦΕΚ 1324 Β)  Υπουργική Απόφαση με θέμα «Ωρολόγιο Πρόγραμμα Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου» καθορίζεται Ενιαίος Τύπος Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου σε όλα τα δημοτικά σχολεία της χώρας με λειτουργικότητα από 4/θέσια και άνω και αναμορφώνεται το διδακτικό ωράριο και ωρολόγιο πρόγραμμά τους το οποίο θα εφαρμοστεί  από το σχολικό έτος 2016-2017.

Κατά την περσινή σχολική χρονιά, σχεδόν το ήμισυ του μαθητικού πληθυσμού φοιτούσε στα Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία με ΕΑΕΠ και απολάμβανε τα εκπαιδευτικά «προνόμια» του θεσμού, ενώ οι υπόλοιποι μαθητές υπολείπονταν ως προς τα παρεχόμενα εκπαιδευτικά αγαθά (π.χ. λιγότερες ώρες διδασκαλίας Γλώσσας και Μαθηματικών, απουσία Νέων Τεχνολογιών, Αγγλικών, Αισθητικής Αγωγής κ.λπ.). Με την ανωτέρω Υπουργική Απόφαση καταργείται η παράλληλη λειτουργία δύο τύπων ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου, ήτοι του Κλασικού Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου και του Δημοτικού Σχολείου με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ) και καθορίζεται ένας ενιαίος τύπος Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου για το σύνολο των 4/θεσίων και άνω Δημοτικών Σχολείων της χώρας. Ως εκ τούτου, η καθιέρωση ενός ενιαίου τύπου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου και η γενικευμένη εφαρμογή του σε όλα τα από 4/θέσια και άνω Δημοτικά Σχολεία της χώρας, αποτελεί έμπρακτη εφαρμογή των αρχών της ισοτιμίας και της δικαιοσύνης στην εκπαίδευση.

   Ο ενιαίος τύπος Δημοτικού Σχολείου διατηρεί τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου με ΕΑΕΠ, ήτοι συνδυάζει την κοινωνική προστασία του μαθητή με την παράταση του χρόνου λειτουργίας του σχολείου, καθώς και την παιδαγωγική προστασία και την καλλιέργεια του μαθητή με τη διευρυμένη προσφορά «διδακτικών αντικειμένων».

   Σε ό, τι αφορά στη λειτουργία του προαιρετικού ολοήμερου προγράμματος στον Ενιαίο Τύπο Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου, η έναρξή του ορίζεται στις 13:15 και η λήξη του στις 16:00. Εξασφαλίζεται και γενικεύεται η ώρα μελέτης για όλους τους μαθητές με εκπαιδευτικό κλάδου ΠΕ 70, ώστε οι μαθητές να απαλλάσσονται, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, από τον φόρτο προετοιμασίας των μαθημάτων και των εργασιών της επόμενης ημέρας. Στην τρίτη ώρα του ολοήμερου προγράμματος προσφέρεται ένα σύνολο από επιλογές διδακτικών αντικειμένων (ΤΠΕ, Αγγλικά, Αθλητισμός, Εικαστικά, Θεατρική Αγωγή, Μουσική, Πολιτιστικοί Όμιλοι Δραστηριοτήτων) που δίνουν την ευκαιρία στην πολύπλευρη ανάπτυξη των ψυχοκινητικών και γνωστικών δεξιοτήτων των μαθητών και ενισχύουν περαιτέρω τον κοινωνικό χαρακτήρα του νέου προγράμματος.

H γενικευμένη εφαρμογή του νέου Ωρολογίου Προγράμματος στα σχολεία της χώρας, καθώς και η λήξη του πρωινού υποχρεωτικού προγράμματος για τους μαθητές όλων των τάξεων στις 13:15, εξισορροπούν τη μείωση των ωρών του υποχρεωτικού προγράμματος σε σχέση με αυτές του ΕΑΕΠ (από 35 σε 30) και παράλληλα ενισχύουν το δημοκρατικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης, την άμβλυνση των εκπαιδευτικών ανισοτήτων και την κοινωνική συνοχή.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...