Home / Featured / Ο υπ. Παιδείας για διορισμούς: Δε θέλω να δίνω άδικες ελπίδες

Ο υπ. Παιδείας για διορισμούς: Δε θέλω να δίνω άδικες ελπίδες

Δημοσιεύτηκε: 7:44 μμ Δεκέμβριος 15th, 2016  


kathigitria

Δε θέλω να δίνω άδικες ελπίδες.

Θέλω και το εννοώ βαθύτατα να δηλώσουμε ως πολιτική ηγεσία του Υπ. Παιδείας και ως κυβέρνηση ότι ένα εκπαιδευτικό σύστημα που στηρίζεται στο θεσμό των αναπληρωτών είναι ένα θνησιγενές εκπαιδευτικό σύστημα.

Αυτά δήλωσε σήμερα στην ΕΡΤ ο υπουργός Παιδείας ερωτώμενος για το θέμα των διορισμών. Δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα, ούτε και αριθμό διορισμών σε αντίθεση με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία.

Το θέμα άλλωστε των διορισμών είναι πολύπλοκο και συνδέεται με τα οικονομικά της χώρας και τους Θεσμούς:

«Στις συζητήσεις που κάνουμε με τους Θεσμούς έχουμε για πρώτη φορά καταγεγραμμένο σε κείμενο την ανάγκη των διορισμών. Οι διορισμοί όμως εξαρτώνται από τις οικονομικές δυνατότητες και τους Θεσμούς. Μόλις μαθαίνουμε να παίζουμε το παιχνίδι με τους όρους που υπαγορεύει το συγκεκριμένο παιχνίδι κάποιοι πάνε να αλλάξουν τους όρους».

ΧΘΕΣ ΑΝΕΦΕΡΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Παράθυρο» για διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών, λόγω του πλεονασματικού προϋπολογισμού, άφησε χθες ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ», ερωτηθείς πάντως για το αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για μόνιμους διορισμούς, είπε ότι υπάρχει σχεδιασμός αλλά όχι χρονοδιάγραμμα καθώς το θέμα έχει σχέση και με τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

«Αυτή τη στιγμή μετά τις προσπάθειες της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας και της δική μας, μπαίνει για πρώτη φορά γραπτά στο κείμενο της συμφωνίας η ανάγκη για νέους διορισμούς. Εμείς θεωρούμε ότι αν δεν προχωρήσουμε σε νέους διορισμούς, δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά, διότι δεν μπορεί ένα εκπαιδευτικό σύστημα να εξαρτάται από τον θεσμό των αναπληρωτών, όχι από τους ίδιους τους αναπληρωτές, αλλά από τον θεσμό, για τους λόγους που νομίζω καταλαβαίνετε».

Πρόσθεσε πως ταυτοχρόνως υπάρχει υπόσχεση, αλλά δεν μπορεί να μιλήσει με αριθμούς ότι «θα υπάρχουν και διορισμοί που θα γίνουν λόγω του πλεονασματικού προϋπολογισμού και με τα λεφτά τα κανονικά του κρατικού προϋπολογισμού».

Για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών και του έργου τους, έγινε γνωστό ότι το υπουργείου εκπονεί σχέδια συστηματικής και εκτεταμένης επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, αξιοποιώντας πολλαπλές μορφές (δια ζώσης, εξ αποστάσεως, μεικτές) με έμφαση στις σύγχρονες μαθητοκεντρικές διδακτικές μεθόδους.

Αναφορικά με την αξιολόγηση των μαθητών, είπε ότι σχεδιάζεται πιλοτικό πρόγραμμα περιγραφικής αξιολόγησης και σχετικής επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών. Στόχος είναι η περιγραφική αξιολόγηση να επεκταθεί σταδιακά σε όλες τις σχολικές μονάδες της υποχρεωτικής εκπαίδευσης το 2018-19.

Ως προς την πρωτοβάθμια, ανέφερε ότι επεκτείνεται το ολοήμερο δημοτικό στα μονοθέσια, διθέσια και τριθέσια σχολεία.

Για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, είπε ότι είναι σε πολύ καλό δρόμο ώστε να κατατεθεί το σχέδιο νόμου για τα μεταπτυχιακά που είχε διαμορφωθεί από την πρώην αναπλ. Υπουργό Σ. Αναγνωστοπούλου, αφού όμως ληφθούν υπόψη ρυθμίσεις που έχουν προταθεί από ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Στο θέμα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης αναφέρθηκε ο αρμόδιο υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης, ο οποίος τόνισε ότι τους επόμενους μήνες προγραμματίζεται η λειτουργία τμημάτων του μεταλυκειακού έτους μαθητείας σε ορισμένες ειδικότητες, με προγράμματα σπουδών που επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Την επόμενη σχολική χρονιά θα γενικευτεί η εφαρμογή των τμημάτων μαθητείας.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...