Home / HEADER-NEWS / Γιατί εγγράφουμε στον Προϋπολογισμό για τις Πανελλαδικές 11 εκατ. ευρώ ενώ κοστίζουν μόλις 1 έως 2;

Γιατί εγγράφουμε στον Προϋπολογισμό για τις Πανελλαδικές 11 εκατ. ευρώ ενώ κοστίζουν μόλις 1 έως 2;

Δημοσιεύτηκε: 12:07 μμ Δεκέμβριος 10th, 2016  


 

money

Την 4η ημέρα συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια επισημαίνοντας ότι η διαδικασία έπρεπε να είναι αλληλεπιδραστική και όχι μια στείρα διαδικασία αντιπαράθεσης μεταξύ συμπολιτευόμενων και αντιπολιτευόμενων βουλευτών. Σημείωσε ξανά το επαναλαμβανόμενο φαινόμενο ότι ο Προϋπολογισμός που ψηφίζεται, τελικά απέχει από αυτόν που εφαρμόζεται, λέγοντας ότι είναι: «Είναι ένας Προϋπολογισμός στο περίπου. Είμαστε τελικά μια χώρα του περίπου».

Για την Παιδεία ο κ. Μαυρωτάς αναρωτήθηκε πως προκύπτει συνέχεια σε κάθε προϋπολογισμό για τις εισιτήριες εξετάσεις ένα ποσό γύρω στα 11 εκατομμύρια ευρώ όταν τελικά ξοδεύτηκαν το 2015 1 εκατομμύριο ευρώ ενώ και η εκτίμηση για το 2016 είναι για περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ. «Μπαίνουν τα νούμερα στην τύχη ή μπαίνουν για να πηγαίνουν μετά αλλού;» σχολίασε. Τόνισε ότι απαιτούνται περισσότερα κονδύλια για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης ενώ διερωτήθηκε με ποιον τρόπο ενισχύεται ο ρόλος της Αρχής Διασφάλισης & Πιστοποίησης Ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση όταν ο προϋπολογισμός της περικόπτεται κατά το 1/3.

Ειδική αναφορά έκανε για τον Προϋπολογισμό των 5 πολιτικών γραφείων του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και των Υπουργών Επικρατείας τα οποία κοστίζουν 1.8 εκ. ευρώ!, δηλαδή όπως χαρακτηριστικά είπε: «Περισσότερα δηλαδή απ’ όσα δίνουμε για δύο ερευνητικά κέντρα!».

Ακολουθεί το τμήμα της ομιλίας για την Παιδεία:

Σε άλλες χώρες η κατάρτιση του Προϋπολογισμού είναι μια διαδικασία αλληλεπιδραστική, που μπορεί να κρατάει και μήνες, όπου η Κυβέρνηση και η Αντιπολίτευση διασταυρώνουν τα ξίφη τους σχεδόν σε κάθε κωδικό του Προϋπολογισμού. Εδώ απλώς συγκρίνουμε με τα περσινά, ενώ το σωστό θα ήταν με τον πολιτικό σχεδιασμό, με τον στρατηγικό σχεδιασμό ανά Υπουργείο, κάτι που δεν κάνουμε.

Το Σάββατο το βράδυ, λοιπόν, θα ψηφιστεί, τη Δευτέρα θα δημοσιευθεί η κατανομή των πιστώσεων και από την Τρίτη οι Υπουργοί θα αρχίζουν να κάνουν ανακατανομές στα κονδύλια των πιστώσεων, έτσι ώστε αυτό που θα εφαρμοστεί τελικά να μην έχει και πολύ σχέση με αυτό που θα ψηφιστεί. Αυτό είναι μια τακτική όχι των τελευταίων ετών, αλλά πολλών ετών τώρα.

Έχουμε κάνει ποτέ σοβαρό απολογισμό για να δούμε τι από αυτά που ψηφίζονται, τελικά εφαρμόζονται; Είναι ο προϋπολογισμός στο περίπου. Είμαστε η χώρα του περίπου.

Ας ξεκινήσουμε από την Παιδεία, έναν τομέα, που ξέρω καλά. Για τις εισιτήριες εξετάσεις, λοιπόν, έχει προϋπολογιστεί το ποσό των 11 εκατομμυρίων ευρώ. Το 2015 ξοδεύτηκε ούτε ένα εκατομμύριο ευρώ. Το 2016 η εκτίμηση είναι για κάτι λιγότερο από 2 εκατομμύρια ευρώ. Πώς, λοιπόν, υπερπενταπλασιάζεαι το νούμερο; Οι ίδιοι μαθητές δεν είναι ούτως ή άλλως, ο ίδιος αριθμός; Το ίδιο είχε γίνει και στον περσινό προϋπολογισμό. Δίνεται, λοιπόν, η εικόνα ότι μπαίνουν τα νούμερα αυτά στην τύχη ή μπαίνουν για να μετατίθενται με τα κονδύλια από τον έναν κωδικό στον άλλο.

Με βάση τις δαπάνες για πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση -ακούσαμε και πριν λίγο τον κ. Γαβρόγλου, τον Υπουργό- υπάρχει μια αύξηση σε σχέση με πέρυσι 7,6%, 1,7% και 4,1% αντίστοιχα για πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ναι, χρειάζονται περισσότερα κονδύλια για την Παιδεία κι ελπίζουμε να πιάσουν τόπο, μαζί με το απαραίτητο «νοικοκύρεμα».

Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση βλέπουμε σημαντική αύξηση στο κονδύλι των αποδοχών -περίπου 40 εκατομμυρίων ευρώ επιπλέον- που αντιστοιχεί σχεδόν σε δύο χιλιάδες νέους διορισμούς. Η Κυβέρνηση είχε υποσχεθεί  πεντακόσιες νέες θέσεις ΔΕΠ. Θα ήταν σκόπιμο να μας διαφωτίσει η Κυβέρνηση τι θα είναι τα επιπλέον χρήματα, τι επιπλέον θέσεις έχουν προκύψει. Νέοι διορισμοί; Πού; Πώς; Όχι, ελπίζω, σε προσωποπαγείς θέσεις.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα ποσά στον Προϋπολογισμό πρέπει να απηχούν τις πολιτικές, τη στρατηγικής στόχευση της Κυβέρνησης, όπως εκφράζονται στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού. Ας δούμε, όμως, και πόσο τα λόγια ταιριάζουν με τα νούμερα.

Στη σελίδα 44 της Εισηγητικής Έκθεσης, στη στρατηγική της Κυβέρνησης για την Παιδεία, αναφέρεται -και σωστά- επί λέξει: «Ενίσχυση του ρόλου της αρχής διασφάλισης και πιστοποίησης ποιότητας για την ανώτατη εκπαίδευση, την ΑΔΙΠ». Πηγαίνουμε στον Προϋπολογισμό και βλέπουμε στο αντίστοιχο κονδύλι μείωση κατά 33% σε σχέση με πέρσι. Αυτή είναι η ενίσχυση που εννοείτε;

Τέλος, επιδοκιμάζουμε την αύξηση των κονδυλίων για την έρευνα. Όμως, βλέπουμε αναλυτικά στον Προϋπολογισμό μόνο δύο ερευνητικά κέντρα, που είναι και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, το Αστεροσκοπείο και το ΕΛΚΕΘΕ. Τα υπόλοιπα ερευνητικά κέντρα, που είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, δεν παρουσιάζονται αναλυτικά και είναι ένα ερώτημα γιατί.

Πάμε στο Υπουργείο Οικονομικών, από τον αντίστοιχο πίνακα, αναγράφεται στον Προϋπολογισμό ότι για τα πολιτικά γραφεία μόνο του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και των Υπουργών Επικρατείας δίνουμε 1,8 εκατομμύρια ευρώ. Για πέντε πολιτικά γραφεία δίνουμε 1,8 εκατομμύρια ευρώ, περισσότερα, δηλαδή, απ’ όσα δίνουμε για τα δύο ερευνητικά κέντρα, που σας ανέφερα προηγουμένως, το Αστεροσκοπείο και το ΕΛΚΕΘΕ, που είναι μαζί και τα δύο 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Είναι προτεραιότητες αυτές;


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...