Home / HEADER-NEWS / Γενίκευση της περιγραφικής αξιολόγησης των μαθητών και αλλαγές σε προγράμματα σπουδών

Γενίκευση της περιγραφικής αξιολόγησης των μαθητών και αλλαγές σε προγράμματα σπουδών

Δημοσιεύτηκε: 12:16 μμ Δεκέμβριος 15th, 2016  


kathigitis

Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Η επέκταση της περιγραφικής αξιολόγησης σε όλες τις σχολικές μονάδες της υποχρεωτικής εκπαίδευσης το σχολικό έτος 2018-2019 είναι ένας από τους στόχους του νέου υπουργού Παιδείας. Η περιγραφική αξιολόγηση θα συνδεθεί και με νέες συνθετικές εργασίες στο Λύκειο.

Παράλληλα θα γίνουν αλλαγές στην ύλη στην κατεύθυνση του περιορισμού της με τον εξορθολογισμό της.  Προτεραιότητα θα είνα η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στα νέα προγράμματα ώστε να μπορέσουν να τα υλοποιήσουν. Για την επιμόρφωση έχουν εξασφαλιστεί ειδικά κονδύλια.

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) παρέχει διευκρινίσεις  για την πιλοτική εφαρμογή της Περιγραφικής Αξιολόγησης μαθητών   σχολικά έτη 2016-17 και 2017-18.

Στόχος της δράσης – μεταξύ άλλων – είναι η χρήση και η αξιολόγηση του υλικού (εργαλεία, φύλλα αξιολόγησης κ.λπ.) καθώς και της διαδικασίας της Περιγραφικής Αξιολόγησης των μαθητών από τους εκπαιδευτικούς όσον αφορά την αποτελεσματικότητα, τη λειτουργικότητα, την ευχρηστία της κ.λπ.

Το ΙΕΠ θα διαμορφώσει σχετικό επιμορφωτικό-υποστηρικτικό υλικό (εργαλεία, φύλλα αξιολόγησης κ.λπ.) για την ενημέρωση των σχολείων σχετικά με την περιγραφική αξιολόγηση αλλά και την πιλοτική εφαρμογή της (σχολ. έτη 2016-17 και 2017-18).

Μετά την επιλογή των σχολείων της πιλοτικής εφαρμογής θα επιμορφωθούν οι Σχολικοί Σύμβουλοι που έχουν την ευθύνη παρακολούθησής τους (Ιανουάριος).

Οι αρμόδιοι Σχολικοί Σύμβουλοι θα αναλάβουν το συντονισμό της πιλοτικής εφαρμογής στις μονάδες ευθύνης τους καθώς και την ενημέρωση-επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Για το σκοπό αυτό, υπολογίζεται ότι κατά την έναρξη του προγράμματος θα απαιτηθούν 1-2 ενημερωτικές συναντήσεις εντός του σχολικού ωραρίου.

Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί θα πρέπει να προσαρμόσουν τη διδασκαλία τους και την αξιολόγηση των μαθητών με βάση τις σχετικές οδηγίες και το υλικό που θα τους δοθεί, παράλληλα με τον ισχύον σύστημα αξιολόγησης.

Η όλη διαδικασία κατά την πιλοτική φάση θα έχει χαρακτήρα δυναμικό και ως εκ τούτου προβλέπεται διαρκής υποστήριξη των σχολείων από την Ομάδα Έργου του ΙΕΠ και τους αρμόδιους Σχολικούς Συμβούλους.

Τα σχολεία που συμμετέχουν στην πιλοτική φάση θα πρέπει κατά διαστήματα (π.χ. ανά τετράμηνο) να παρέχουν ανατροφοδότηση βάσει υποδειγμάτων που θα αποσταλούν από το ΙΕΠ σχετικά με την πορεία της εφαρμογής (παρατηρήσεις, προβλήματα, αποτελέσματα κ.λπ.).

Σημειώνεται ότι η δήλωση συμμετοχής προϋποθέτει την ομόφωνη ή κατά πλειοψηφία σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου Διδασκόντων, και την αποτύπωσή της σε σχετικό Πρακτικό, το οποίο ωστόσο δεν απαιτείται να επισυναφθεί κατά τη δήλωση.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...