Home / Featured / Ο Γαβρόγλου για αναπληρωτές σε Μουσικά Σχολεία, Προγράμματα Σπουδών, Πιστοποίηση

Ο Γαβρόγλου για αναπληρωτές σε Μουσικά Σχολεία, Προγράμματα Σπουδών, Πιστοποίηση

Δημοσιεύτηκε: 7:56 μμ Δεκέμβριος 15th, 2016  


music

Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Στα Μουσικά Σχολεία όλης της χώρας έχουν προσληφθεί 434 αναπληρωτές πλήρους και μειωμένου ωραρίου, κλάδων ΠΕ16.01, ΠΕ16.02 και ΤΕ16 Μουσικής, αυτό αναφέρει ο υπουργός Παιδείας σε έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή.

Αναλυτικά προγράμματα

Όσον αφορά τα αναλυτικά προγράμματα για τα παραδοσιακά μουσικά όργανα, σημειώνεται ότι Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.), ανταποκρινόμενο στην ανάγκη των Μουσικών Σχολείων για Προγράμματα Σπουδών και Οδηγών για τον Εκπαιδευτικό, ενέταξε στο πλαίσιο του Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» της Πράξης «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21ου αιώνα) – Νέο Πρόγραμμα Σπουδών» με κωδικό ΟΠΣ 295450, την εκπόνηση Προγραμμάτων Σπουδών και Οδηγών για τον Εκπαιδευτικό, για τα μαθήματα των Μουσικών Γυμνασίων και Λυκείων, στα οποία περιλαμβάνονται τα Προγράμματα Σπουδών για κάθε όργανο και κάθε τάξη.

Έτσι, από κατάλληλους Ειδικούς Επιστήμονες-Εμπειρογνώμονες, που επιλέχθηκαν με σαφή κριτήρια, εκπονήθηκαν Προγράμματα Σπουδών για τα μαθήματα των Μουσικών Γυμνασίων και Λυκείων, τα οποία μαζί με τα ΠΣ των θεωρητικών διδασκομένων μαθημάτων, δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ 2858/Β. Συγκεκριμένα, εκπονήθηκαν ΠΣ για τα υποχρεωτικά μαθήματα  πιάνου (υποχρεωτικό ατομικό μάθημα Α, Β, Γ  Γυμνασίου και Α Λυκείου), ταμπουρά (υποχρεωτικό μάθημα Α, Β, Γ γυμνασίου), καθώς και για τα Θεωρητικά Παραδοσιακής Μουσικής. Επίσης, εξειδικευμένα ΠΣ εκπονήθηκαν και για τα έξι επίπεδα των επιλεγόμενων μαθημάτων: πιάνου, κλασικής κιθάρας, φλάουτου και βιολοντσέλου. Η εκπόνηση δε, των ΠΣ και των  υπολοίπων παραδοσιακών μουσικών  οργάνων, βρίσκεται στις προθέσεις και στις προτεραιότητες του Ι.Ε.Π.

Βιβλία μουσικής και ξένων γλωσσών

Για  τα βιβλία Μουσικής καθώς και τα ξενόγλωσσα βιβλία αναφέρουμε ότι δεν διατίθενται δωρεάν συγγράμματα στους μαθητές Μουσικών, όπως και  στους μαθητές των Γενικών  Λυκείων για τη διδασκαλία των ξένων γλωσσών.

Οι μαθητές τα προμηθεύονται από το ελεύθερο εμπόριο, μετά από κατάρτιση πινάκων εγκεκριμένων διδακτικών βιβλίων και η αγορά τους βαρύνει τους ίδιους.

Πιστοποίηση σπουδών

Όσον αφορά την πιστοποίηση σπουδών και τη χορήγηση Πτυχίων στους αποφοίτους των Μουσικών Σχολείων, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 8 του Ν. 2158/1993 (ΦΕΚ 109,τ.Α) καθώς και την Γ2/7323/08-12-1997 Απόφαση ΥΠ.Ε.Π.Θ. (ΦΕΚ 1233 τ. Β), αναφέρουμε ότι πράγματι ο Νόμος αυτός έχει καταστεί στην πράξη ανενεργός, επειδή  ουσιαστικά δεν συστήνονται οι προβλεπόμενες επιτροπές που θα αναλάβουν τη διεξαγωγή των εξετάσεων, βάσει των  αποτελεσμάτων των οποίων, θα ήταν δυνατόν να χορηγηθεί, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, Πτυχίο Θεωρητικών Ευρωπαϊκής Μουσικής (Ειδ. Αρμονίας),  Πτυχίο Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής (Βυζαντινής)
και  Πτυχίο Ελληνικών Παραδοσιακών Οργάνων. Επισημαίνουμε όμως ότι το  Ι.Ε.Π. βρίσκεται σε διάλογο επί των συγκεκριμένων θεμάτων με την Καλλιτεχνική Επιτροπή, με Σχολικούς Συμβούλους Μουσικής και με τα Μουσικά Σχολεία, προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης για την ενεργοποίηση των ανωτέρω αποφάσεων και συνεπώς την ικανοποίηση και του παρόντος αιτήματος.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...