Home / Featured / Γαβρόγλου: Με ακρίβεια δε γνωρίζουμε πόσοι εκπαιδευτικοί λείπουν από τα σχολεία

Γαβρόγλου: Με ακρίβεια δε γνωρίζουμε πόσοι εκπαιδευτικοί λείπουν από τα σχολεία

Δημοσιεύτηκε: 7:29 μμ Δεκέμβριος 16th, 2016  


kathigitis

Σε αδιέξοδο θα οδηγηθεί το σύστημα που στηρίζεται σε αναπληρωτές, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε για ακόμη μια φορά ο υπουργός Παιδείας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Μάλιστα έκανε λόγο για θεσμική ανωμαλία.

Στο ερώτημα αν γνωρίζουμε τις ανάγκες σε εκπαιδευτικούς ο υπουργός απάντησε ότι δεν το γνωρίζουμε.

Στήριξη την απάντησή του αυτή στο γεγονός ότι υπάρχει δημογραφική αλλαγή, όχι μόνο ως προς τον αριθμό των παιδιών αλλά και ως προς την κινητικότητα – μετακίνηση από επαρχία σε πόλεις- ενώ δεν έχουν ορθολογικοποιηθεί όλα τα προγράμματα σπουδών.

Ο κ. Γαβρόγλου πρόσθεσε ότι είναι αποδεκτό ότι χρειάζονται 20.000 εκπαιδευτικοί σε βάθος τριετίας.

Κ. Γαβρόγλου: Με διάλογο και συναίνεση, οι αλλαγές στην Παιδεία (Video)

«Φέτος για πρώτη φορά έχουμε αύξηση 5% στις δαπάνες για την εκπαίδευση» τόνισε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνος Γαβρόγλου και αυτό, γίνεται για πρώτη φορά, τα τελευταία 6 χρόνια παρέχοντας «μια ανάσα» στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Ο υπουργός παιδείας εξέφρασε την πλήρη αντίθεση του στην ύπαρξη ιδιωτικών πανεπιστημίων δηλώνοντας κατηγορηματικά «ότι δεν πρέπει καν να τεθεί θέμα ιδιωτικών πανεπιστημίων» στα πλαίσια της συνταγματικής αναθεώρησης, απαντώντας έτσι σε σχετική ερώτηση, σε συνέντευξη του, το πρωί, στο ΣΚΑΙ.

Αναφέρθηκε στη συστηματοποίηση του διαλόγου στην Παιδεία με σκοπό την εξεύρεση συναινετικών λύσεων που θα γίνει στο πλαίσιο της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και όχι μόνο στο υπουργείο. «Μέχρι το Μάρτιο μετά από συζήτηση με τα κόμματα, τους φορείς είμαι αισιόδοξος ότι θα βρούμε μια κοινή συνισταμένη» υπογράμμισε.

Οι αλλαγές που θα γίνουν στην εκπαίδευση περιλαμβάνουν την ανασυγκρότηση της Β’ και Γ’ Λυκείου, το εθνικό απολυτήριο του Λυκείου, την κατάργηση των Πανελλαδικών και την αναμόρφωση του α’ έτος του Πανεπιστημίου. Επιπλέον, όπως είπε ο κ. Γαβρόγλου, ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει το επόμενο διάστημα, την απόφαση για σύσταση επιτροπής, η οποία θα εξετάσει τα οικονομικά της εκπαίδευσης. Το κάθε κόμμα της αντιπολίτευσης θα μπορεί να προτείνει τους δικούς του εμπειρογνώμονες, ενώ θα υπάρξει πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης για την ικανοποίηση του πορίσματος της επιτροπής αυτής μέσα στην επόμενη τριετία.

Θέλουμε να προστατέψουμε τις συνθήκες εργασίας και τις σχέσεις μέσα στο σχολείο και «στα καλά σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά». Το επάγγελμα του εκπαιδευτικού σύμφωνα με το Σύνταγμα αποτελεί κοινωνικό λειτούργημα, αυτό προϋποθέτει μια κάποια ελευθερία. Εξήγησε τέλος ότι σε περίπτωση απόλυσης εκπαιδευτικού από ιδιωτικό σχολείο θα πρέπει να υπάρξει αιτιολογημένη απόλυση, την οποία θα κρίνει ανεξάρτητη επιτροπή που θα αποτελείται από δικαστές.

Kατ. Μπρέγιαννη


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...