Τελευταία Νέα

Τρίτη, 26/05/2020, 10:19


Home / HEADER-NEWS / Εκθέσεις του ΟΟΣΑ έχουμε, προσλήψεις ψάχνουμε.

Εκθέσεις του ΟΟΣΑ έχουμε, προσλήψεις ψάχνουμε.

Δημοσιεύτηκε: 11:23 πμ Δεκέμβριος 1st, 2016  


ypep
Εκθέσεις του ΟΟΣΑ έχουμε, προσλήψεις ψάχνουμε.
Δεν ξέρω αν ο νέος υπουργός Παιδείας, ο Κώστας Γαβρόγλου, θα γίνει τακτικός θαμώνας της στήλης (Μικροπολιτικός από τα ΝΕΑ) όπως ο προκάτοχός του Νίκος Φίλης, ομολογώ πάντως ότι φαίνεται να έχει καλά αντανακλαστικά.
Χθες, από ειδησεογραφικά σελίδα των ΝΕΩΝ οι αναγνώστες ενημερώθηκαν ότι επίκειται νέα έκθεση του ΟΟΣΑ για την παιδεία κατόπιν της συμφωνίας με τους θεσμούς, γεγονός που έχει θορυβήσει τους εκπαιδευτικούς επειδή στην προηγούμενη, του 2011, είχαν διαπιστωθεί ανακρίβειες στα στοιχεία.
Επίσης γράφτηκε ότι αν και πλέον έχει περάσει αρκετός καιρός που ανέλαβε, ο Γαβρόγλου ακόμα να καλέσει τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες σε συνάντηση γνωριμίας.
Αμέσως λοιπόν ο υπουργός Παιδείας αντέδρασε. Κάλεσε, σήμερα κιόλας, την OΛME και τη Διδασκαλική Ομοσπονδία σε συνάντηση γνωριμίας, ενώ ανακοίνωσε ότι η αμφισβητούμενη έκθεση του ΟΟΣΑ του 2011 ακυρώθηκε κατόπιν διαπραγμάτευσης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με τον ΟΟΣΑ τον Φεβρουάριο του 2016, αφού ήταν προβληματική ως προς τη μεθοδολογία της και στηριζόταν σε στοιχεία και οικονομικά δεδομένα προ κρίσης.
Και ενημέρωσε ότι, όπως συμφωνήθηκε τότε, θα συνταχθεί ενδιάμεση έκθεση του ΟΟΣΑ η οποία αναμένεται να παραδοθεί το προσεχές διάστημα, ενώ μέχρι τα τέλη του 2017 θα συνταχθεί και ολοκληρωμένη νέα έκθεση.
Εγώ απλά να θυμίσω ότι αυτή η ενδιάμεση έκθεση θα μας στοιχίσει 95.000 ευρώ και να σας πληροφορήσω ότι η σημερινή του συνάντηση με τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες δεν θα είναι τόσο εύκολη υπόθεση, δεδομένου ότι δάσκαλοι και καθηγητές θα επιμείνουν για μόνιμους διορισμούς και θα ζητήσουν διευκρινίσεις για την αξιολόγηση που τους ετοιμάζει.
Με την ευκαιρία, τώρα που το θυμήθηκα: Τι έχει απογίνει εκείνη η επαναλαμβανόμενη δέσμευση Φίλη για 20.000 μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών την επόμενη τριετία;. Το θέσαμε πάλι μετ’ επιτάσεως στους θεσμούς ή… το κατάπιαμε;
Το Υπεραρχείο αιτία vέας σύγκρουσης με τα ιδιωτικά
Πάντως, η πρώτη αντιπαράθεση του νέου υπουργού εκδηλώθηκε ήδη από τη Δευτέρα και (όπως αναμένονταν) αφορά την ιδιωτική εκπαίδευση, ο οποίος και επί του προηγούμενου υπουργού είχε αναστατωθεί εξαιτίας της διάταξης που περιόριζε τις απολύσεις.
Αιτία της νέας σύγκρουσης είναι η ύπαρξη ενός Υπεραρχείου με δεδομένα όλων των μαθητών της χώρας, στο οποίο καλούνται πλέον να μπουν και τα ιδιωτικά σχολεία. Σύμφωνα με τον νόμο Φίλη, τα ιδιωτικά σχολεία υποχρεούνται πλέον να καταχωρίζουν στο πληροφορικό σύστημα MySchool όλα τα δεδομένα για τη λειτουργία των εκπαιδευτηρίων τους, όπως ονόματα μαθητών, βαθμοί, απουσίες, ΑΜΚΑ, ονόματα και ιδιότητες γονέων, υπηκοότητα, μόρφωση γονέων, αριθμοί δημοτολογίων, στοιχεία εκπαιδευτικών, μαθητές ανά τάξη κ.ά.
Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων υποστηρίζουν όμως ότι το Υπεραρχείο εμφανίζει τρύπες ασφαλείας και ότι η νομοθεσία απαγορεύει την υποχρεωτική καταχώριση και μάλιστα χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση των υποκειμένων σε ένα κεντρικό Υπεραρχείο που, παράλληλα, εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους ως προς την ασφάλεια των δεδομένων, τα οποία στο μεγαλύτερο μέρος τους αφορούν ανήλικα παιδιά και τις οικογένειές τους!
Για τον λόγο αυτόν άσκησαν προσφυγή στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ενώ με επιστολή τους προς τον Γαβρόγλου ζήτησαν προσωρινή αναστολή της καταχώρισης μέχρι την έκδοση της απόφασης. 
Η απάντηση του υπουργού όμως όχι μόνο δεν ικανοποίησε τους σχολάρχες, αλλά τους κατηγόρησε: Η προσπάθεια εκ μέρους τους να ακυρώσουν με διάφορα επικοινωνιακά τεχνάσματα την εφαρμογή του νόμου είναι και αναποτελεσματική και ύποπτη σε ό,τι αφορά την τελική επιδίωξή τους .
Γιατί ¨ύποπτη¨; Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ), η οποία χρόνια τώρα έχει σφοδρή αντιπαράθεση με τους ιδιοκτήτες, πραγματικός λόγος της μη συμμόρφωσης είναι η απόκρυψη εργαζομένων, ώστε να συνεχίζονται η μαύρη εργασία και η φοροδιαφυγή.
ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ  μέσω dictyo.gr
ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Χρόνος διενέργειας Εξετάσεων για τη λήψη του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, έτους 2020

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραx

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

«Σχέδιο Νόμου» για την Επιλογή Στελεχών Εκπαίδευσης:       Επιστροφή στο παρελθόν

    «Σχέδιο Νόμου» για την Επιλογή Στελεχών Εκπαίδευσης:       Επιστροφή στο παρελθόν με συγκεντρωτισμό ...