Home / HEADER-NEWS / Χρήστος Πιλάλης (Υπεύθυνος Πρωτοβάθμιας ΣΥΡΙΖΑ) «Αν τους αφήναμε, θα ζητούσαν και τα Δημοτικά»

Χρήστος Πιλάλης (Υπεύθυνος Πρωτοβάθμιας ΣΥΡΙΖΑ) «Αν τους αφήναμε, θα ζητούσαν και τα Δημοτικά»

Δημοσιεύτηκε: 8:10 μμ Δεκέμβριος 22nd, 2016  


Pilalis

Φρένο στην καταστρατήγηση του ωραρίου των βρεφονηπιοκόμων, την μετακύλιση του κόστους των νηπιαγωγείων στους γονείς και τις νεοφιλελεύθερες επιδιώξεις των δημάρχων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έβαλε το υπουργείο Παιδείας, τόνισε ο υπεύθυνος Πρωτοβάθμιας του τμ. Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Πιλάλης Στο Κόκκινο και τον Προκ. Αγγελόπουλο.

Σύμφωνα με το άρθρο 16 του Συντάγματος μόνος υπεύθυνος για την Παιδεία είναι το κράτος, υποστήριξε ο κ.Πιλάλης, όσον αφορά το θεσμικό πλαίσιο που απαγορεύει την μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων για την μετάθεση της ευθύνης των νηπιαγωγείων που ζητούσε η ΚΕΔΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη συνταγματική επιταγή αναφέρει, μεταξύ άλλων:

‘Αρθρο 16: (Παιδεία, τέχνη, επιστήμη)

1. H τέχνη και η επιστήμη, η έρευνα και η διδασκαλία είναι ελεύθερες η ανάπτυξη και η προαγωγή τους αποτελεί υποχρέωση του Kράτους. H ακαδημαϊκή ελευθερία και η ελευθερία της διδασκαλίας δεν απαλλάσσουν από το καθήκον της υπακοής στο Σύνταγμα.

2. H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες.

Από την σημερινή κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας (τόσο επί Ν.Φίλη όσο και επί Κ.Γαβρόγλου) αποδίδεται μεγάλη σημασία στην περίοδο της προσχολικής ηλικίας, που είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ολόπλευρη ανάπτυξη κάθε παιδιού, και όχι ανάποδα στην τριτοβάθμια, όπως γινόταν από προηγούμενες κυβερνήσεις με στόχο απλώς την σύνδεση με την αγορά εργασίας.

Ο κ. Πιλάλης θύμισε ότι η ανανεωτική αριστερά ήδη από το 2001 έδινε μάχες για να μην μετατεθούν αρμοδιότητες από το κεντρικό κράτος στην Αυτοδιοίκηση όσον αφορά την προσχολική εκπαίδευση και χαρακτήρισε ολέθρια τα αποτελέσματα, λόγω και της υποχρηματοδότησης αλλά και των φαινομένων πελατειακής λογικής και μετακύλισης του κόστους στους γονείς ή τους εργαζόμενους, μέσω της επιδείνωσης των εργασιακών συνθηκών, σε πολλούς δήμους.

Δεν είναι δυνατόν να γίνει μία τέτοια μεταβίβαση αρμοδιοτήτων, «το δηλώνουμε απερίφραστα», ξεκαθάρισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι η απόφαση-πρόταση της ΚΕΔΕ είναι αποτέλεσμα της στάσης δημάρχων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που συνεχίζουν την νεοφιλελεύθερη προσπάθεια αποδόμησης του κοινωνικού κράτους, καθώς οι δήμαρχοι της Αριστεράς δεν συμμετείχαν.

«Προσπαθούν να βγάλουν χρήματα από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ» και άλλες πηγές, να τα διαχειριστούν όπως θέλουν, «στη συνέχεια θα ζητούσαν και τα Δημοτικά», συνέχισε ο κ.Πιλάλης, θυμίζοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε στο εξάωρο το ωράριο των βρεφονηπιοκόμων που είχε καταστρατηγηθεί το προηγούμενο διάστημα.

Σημείωσε εξάλλου ότι πλέον έγινε ένα «γενναίο άνοιγμα» για τα παιδιά ηλικίας 4-5 ετών, ώστε όλα να έχουν πρόσβαση στην προσχολική εκπαίδευση και ο κ.Γαβρόγλου διατύπωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να γίνει διετής η υποχρεωτική προσχολική αγωγή, «μηδενός εξαιρουμένου».

https://left.gr/


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...