Home / HEADER-NEWS / Στόχος του Υπουργείου η αντιμετώπιση της παραπαιδείας. Πως θα γίνει αυτό;

Στόχος του Υπουργείου η αντιμετώπιση της παραπαιδείας. Πως θα γίνει αυτό;

Δημοσιεύτηκε: 7:28 μμ Νοέμβριος 20th, 2016  


kathigitis

Στη διαμόρφωση μιας πολιτικής που σταδιακά θα περιορίζει τον ρόλο της παραπαιδείας που λειτουργεί απαξιωτικά ως προς το σύνολο του εκπαιδευτικού μας συστήματος και ιδίως στο Λύκειο στοχεύει ο νέος Υπουργός Παιδείας, όπως προκύπτει και από το πόρισμα της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων στην οποία είναι επικεφαλής. Σύμφωνα με τον Υπουργό αυτό πρέπει να γίνει χωρίς αφορισμούς, αναγνωρίζοντας τον ιδιόμορφο εκπαιδευτικό ρόλο των φροντιστηρίων στο παρελθόν αλλά και συμβάλλοντας στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας στο σχολείο και τους λειτουργούς του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» που στηρίζεται σε πεντασέλιδο κείμενο που έδωσε ο νέος Υπουργός Παιδείας στους Θεσμούς αναφέρεται σε αυτό:
Τα Γυμνάσια έχουν μεταβληθεί εδώ και δεκαετίες σε ένα τεράστιο εξεταστικό κέντρο, χάνοντας τον μορφωτικό τους ρόλο. Ο διδακτικός τους ρόλος έχει αντιπρόσωπο τη ¨σκιώδη εκπαίδευση» της χώρας, τα φροντιστήρια. Και η γνώση που μεταδίδεται σε αυτά έχει έναν περαιτέρω καταστροφικό ρόλο στην εκπαιδευτική διαδικασία».
Στο πόρισμα της επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων  και στη συνοπτική περιγραφή της πρότασης για την αντιμετώπιση της παραπαιδείας σημειώνονταν:
1. Περιορισμός του ρόλου της παραπαιδείας, η οποία,ιδιαίτερα στη Λυκειακή βαθμίδα λειτουργεί ανταγωνιστικά και υπονομευτικά στο Λύκειο, απαξιώνοντας τον εκπαιδευτικό του ρόλο ή και τονίζοντας
ως κύρια λειτουργία της ανώτερης Δευτεροβάθμιας την προετοιμασία για την Τριτοβάθμια, ευνοώντας τη διδασκαλία για τις εξετάσεις και όχι για τη μόρφωση και την ανάπτυξη της προσωπικότητας και της κοινωνικής συνείδησης των μαθητών. Από αυτή την άποψη ο περιορισμός της παραπαιδείας συνδέεται με την προσπάθεια αναβάθμισης του ρόλου του Λυκείου.
2. Αλλαγή της νοοτροπίας της κοινωνίας και ανάκτηση της εμπιστοσύνης της, στην ικανότητα του σχολείου, να επιτελέσει τον εκπαιδευτικό του ρόλο στους τομείς που κυριαρχεί η παραπαιδεία.
3. Σταδιακή συρρίκνωση μιας δραστηριότητας η οποία από τη μια πλευρά αποτελεί διέξοδο απασχόλησης αλλά ταυτόχρονα (μέσω κυρίως των ιδιαιτέρων μαθημάτων) είναι προνομιακό πεδίο
παραοικονομίας και πιθανής συναλλαγής.
Γιατί είναι σημαντική η πρόταση
Η Ελλάδα αποτελεί ιδιάζουσα περίπτωση έντασης ενός φαινομένου που υπάρχει και σε άλλες χώρες, κυρίως σε αυτές που η επιτυχία στις εξετάσεις υψηλού διακυβεύματος (high-stakesexams) αποτελεί
όχι μόνο εκπαιδευτικό αλλά και κοινωνικό στόχο (όπως είναι πολλές κοινωνίες της Άπω Ανατολής), και σε αυτές που το εκπαιδευτικό σύστημα είναι απαξιωμένο και δεν ικανοποιεί τις απαιτήσεις σημαντικού αριθμού οικογενειών.
Ταυτόχρονα η παραπαιδεία αποτελεί παράγοντα: (α) νόθευσης της πραγματικής εικόνας της  εκπαίδευσης, όπως π.χ. αποτυπώνεται στις εξετάσεις εισαγωγής την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αφού
υποκαθιστά την εκπαίδευση στο σχολείο και ενισχύει όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα πρόσβασης σε αυτή, (β) ενίσχυσης των κοινωνικών ανισοτήτων, καθώς πρόκειται για παροχή που μπορεί  κάποιος να «αποκτήσει» σύμφωνα με τις οικονομικές του δυνατότητες, (γ) υποβάθμισης του ρόλου του σχολείου , καθώς το υποκαθιστά στη συνείδηση της κοινωνίας ως αποτελεσματικότερη
διαδικασία εκπαίδευσης, (δ) αλλοίωσης και της εκπαιδευτικής διαδικασίας, καθώς συνυπάρχουν μαθητές «δύο ταχυτήτων», αυτοί που έχουν εξωσχολική βοήθεια και αυτοί που δεν έχουν, με συνέπεια την αύξηση της δυσκολίας ανταπόκρισης των εκπαιδευτικών στις πραγματικές ανάγκες όλων των μαθητών και τελικά αύξηση των μαθησιακών ανισοτήτων στην τάξη.
Προϋποθέσεις επιτυχίας της πρότασης αποτελούν:
•Η δυνατότητα του σχολείου να ικανοποιεί τις ανάγκες που σήμερα καλύπτουν τα φροντιστήρια και η παραπαιδεία, π.χ. σε ό,τι αφορά τη βασική πιστοποίηση της γνώσης ξένων γλωσσών και νέων τεχνολογιών, την ενισχυτική διδασκαλία στους αδύναμους μαθητές.
•Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας για τη δυνατότητα του σχολείου να επιτελέσει τον ρόλο του.
•Η μείωση της πίεσης για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέσω ενός νέου συστήματος εισαγωγής.
Χρονοδιάγραμμα ενεργειών
Επέκταση των προγραμμάτων ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης στήριξης για μαθητές με μαθησιακά προβλήματα και χαμηλό κοινωνικο-οικονομικό υπόβαθρο, καθώς και για μαθητές
που δεν έχουν μητρική γλώσσα την ελληνική .Β-ΜΣ-ΜΚ
3.2. Ενίσχυση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας στο σχολείο και τους λειτουργούς του./ [Β-ΜΣ-ΜΚ]
3.3. Ενίσχυση των εκπαιδευτικών των Λυκείων με επιμόρφωση./ Β-ΜΣ

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...