Home / HEADER-NEWS / Στις 7/11 ξεκινάνε οι μαθητικές καταλήψεις σε σχολεία

Στις 7/11 ξεκινάνε οι μαθητικές καταλήψεις σε σχολεία

Δημοσιεύτηκε: 8:54 πμ Νοέμβριος 1st, 2016  


katalipsi

Στο πλευρό των μαθητών όλης της χώρας που κορυφώνουν τις κινητοποιήσεις τους για ένα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα τσακίζει τα όνειρά τους, με συγκέντρωση στις 7 Νοέμβρη στα Προπύλαια της Αθήνας και σε άλλες πόλεις, βρίσκεται η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), η οποία με ανακοίνωσή της χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις, τονίζοντας ότι οι γονείς έχουν υποχρέωση να στηρίξουν τον αγώνα τους και τις μορφές πάλης που τα συλλογικά τους όργανα θα επιλέξουν, να συμπαρασταθούν στα δίκαια αιτήματά τους.

Στην ανακοίνωση τονίζεται:

«Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις των μαθητών όλης της χώρας που οργανώνονται από τα συλλογικά τους όργανα και κορυφώνονται στις 7 Νοεμβρίου με τη συγκέντρωσή τους στα Προπύλαια της Αθήνας και σε άλλες πόλεις.

Δυο μήνες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και μετά την «επιστροφή στην κανονικότητα» η καθημερινή πραγματικότητα φέρνει στην επιφάνεια τα οξυμένα προβλήματα της εκπαίδευσης που συνεχίζουν να υφίστανται τα παιδιά μας.

Οι μαθητές ζητούν το αυτονόητο: Ένα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα τσακίζει τα όνειρα, τα δικαιώματα και τα νιάτα τους. Ένα σχολείο για όλα τα παιδιά που δεν θα στοιχίζει πανάκριβα στη λαϊκή οικογένεια, ένα σύγχρονο και ασφαλές σχολείο που δεν θα στερείται τα απαραίτητα, που δεν θα τους ταΐζει πληροφορίες και δεξιότητες μιας χρήσης.

Οι μαθητές έχουν απέναντί τους ένα βάρβαρο παρόν και βλέποντας το μέλλον τους να διαγράφεται δυσοίωνο διεκδικούν το δικαίωμά τους στην ολόπλευρη μόρφωση και ακόμη περισσότερο το σχολείο και τη ζωή που τους αξίζει.

Σαν γονείς έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε τον αγώνα τους και τις μορφές πάλης που τα συλλογικά τους όργανα θα επιλέξουν, να συμπαρασταθούμε στα δίκαια αιτήματά τους.

Ο αγώνας είναι δύσκολος και δεν τελειώνει με μια κινητοποίηση. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή, σχεδιασμό και περιφρούρηση από τα Μαθητικά Συμβούλια και τα Συντονιστικά Σχολείων, χρειάζεται συνοδοιπόρους και συμμάχους μέσα και έξω από τα σχολεία.

Απέναντί τους δεν θα βρουν μόνο τον ατομισμό, την υποταγή και τον ωχαδερφισμό, αλλά και την καταστολή και τον κοινωνικό αυτοματισμό.

Είναι νωπές οι πρόσφατες συλλήψεις και καταδίκες μαθητών (Λαμία, Θεσσαλονίκη κλπ.) σε μια προσπάθεια εκφοβισμού και τρομοκράτησης όσων αντιστέκονται στη βάρβαρη αντιλαϊκή εκπαιδευτική πολιτική.

Η ΑΣΓΜΕ καταγγέλλει τις απειλές και τις διώξεις σε βάρος των μαθητών και των οικογενειών τους, σε μια προσπάθεια καλλιέργειας κλίματος τρομοκρατίας στους μαθητές. Σέρνουν μαθητές στα δικαστήρια, ως κοινούς εγκληματίες, γιατί υπερασπίστηκαν το δικαίωμά τους στη μόρφωση. Ποινικοποιούν κάθε αγώνα μαθητών, γιατί τους θέλουν σκυφτούς, φοβισμένους και άβουλους.

Η καλύτερη απάντηση είναι η μαζική και δυναμική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις των μαθητών.

Ως ΑΣΓΜΕ δηλώνουμε ότι στεκόμαστε στο πλευρό των μαθητών και καλούμε τους Συλλόγους Γονέων, τις Ενώσεις Γονέων και τις Ομοσπονδίες να συμπορευτούν με τους μαθητές στο δίκαιο αγώνα τους για το σχολείο που τους αξίζει και μια ζωή με δικαιώματα».

Αγωνιστικό ραντεβού για τις 7 Νοέμβρη, με καταλήψεις στα σχολεία και πορείες, δίνει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αττικής, που την ίδια μέρα καλεί σε συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια.

Από την αρχή της χρονιάς σε διάφορες περιοχές της χώρας οι μαθητές έχουν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις ενάντια σε παλιά και νέα προβλήματα. «Είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε το σχολείο και τη ζωή που μας αξίζουν», δηλώνει η Συντονιστική Επιτροπή, βάζοντας στο στόχαστρο τα σχέδια για αλλαγές στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. «Τώρα ετοιμάζουν ένα ακόμα χειρότερο σχολείο (…) που θα μας κοιτά ακόμα περισσότερο στην τσέπη, με πιο πολλά εμπόδια από πολύ νωρίτερα, ένα σχολείο ακόμα πιο σκληρό εξεταστικό κέντρο!», τονίζει μεταξύ άλλων στο κάλεσμά της.

Η Συντονιστική απευθύνεται σε εκλεγμένους σε μαθητικά συμβούλια, σε όσους μαθητές θέλουν να αγωνιστούν καλώντας τους σε σύσκεψη το Σάββατο 5 Νοέμβρη, στις 5.30 το απόγευμα, στην Γκράβα, προκειμένου να συζητήσουν για τα προβλήματα, να συντονίσουν τον αγώνα, να ανταλλάξουν πείρα από πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν στα σχολεία, να φτιαχτεί και φέτος η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των επιτυχόντων στα ΑΕΙ και στα ΔΙΕΚ

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων παρατίθενται πληροφορίες για τις διαδικασίες επιλογής ...