Home / Featured / Πληροφορική, βιβλιοθήκες, αρμοδιότητες Συλλόγου Εκπαιδευτικών

Πληροφορική, βιβλιοθήκες, αρμοδιότητες Συλλόγου Εκπαιδευτικών

Δημοσιεύτηκε: 12:21 μμ Νοέμβριος 14th, 2016  


computer

Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Η εφαρμογή του ενιαίου Προγράμματος Σπουδών Πληροφορικής από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού μέχρι και την τελευταία τάξη του Λυκείου με δημιουργία υψηλής ποιότητας δικτυακής δομής στα σχολεία καθώς και η επέκταση του θεσμού των βιβλιοθηκών και στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και η σύνδεση με την τοπική κοινωνία, περιλαμβάνονται στο τριετές σχέδιο του νέου Υπουργού Παιδείας που έχει δημοσιεύσει η ΑΥΓΗ.

Επίσης αναφορά υπάρχει και για το νέο πλαίσιο αρμοδιοτήτων Συλλόγου Εκπαιδευτικών, νέο πλαίσιο λειτουργίας μαθητικών κοινοτήτων.

Στο πόρισμα «Γαβρόγλου» αναφέρονται για την Πληροφορική και την ενότητα άμεσες προτεραιότητες:
Άμεση προτεραιότητα για το εκπαιδευτικό μας σύστημα και προκειμένου να συμβαδίσουμε και να εναρμονιστούμε με τις διεθνείς πολιτικές και πρακτικές που στοχεύουν στον ενεργό μελλοντικό κοινωνικοποιημένο πολίτη, είναι η αναβάθμιση της Πληροφορικής παιδείας με ενίσχυση της σαφούς διαφοροποίησης μεταξύ της επιστήμης της Πληροφορικής και της χρήσης των Νέων Τεχνολογιών (ΤΠΕ) στην εκπαίδευση. Και τα δύο αποτελούν τους πυλώνες για την αναβάθμιση της δημιουργικής χρήσης των νέων τεχνολογιών ώστε οι μαθητές να εξοπλιστούν με τα κατάλληλα εφόδια που απαιτεί το εργασιακό περιβάλλον που θα βρεθούν αντιμέτωποι στο μέλλον. Είναι αδήριτη ανάγκη οι πολίτες του «αύριο» να είναι εξοικειωμένοι με το «αύριο» με αναπτυγμένη την κριτική τους σκέψη, που δεν θα περιορίζεται μόνο στη χρήση των νέων τεχνολογιών ως μέσων αλλά θα επικεντρώνεται στη δημιουργική χρήση και αξιοποίηση αυτών.

Στο πλαίσιο αυτό είναι απαραίτητο να συνεχιστεί και να επεκταθεί η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στη δημιουργική χρήση των Νέων Τεχνολογιών. Επιπλέον, η πιστοποίηση βασικών γνώσεων Πληροφορικής στο σχολείο (Κρατικό Πιστοποιητικό βασικής Πληροφορικής) αποτελεί πρόταση άμεσης ενέργειας αναγνώρισης της σημασίας του πληροφορικού ή ψηφιακού γραμματισμού για τον αυριανό πολίτη. Τέλος, η υψηλής ποιότητας δικτυακή υποδομή στα σχολεία συνδέεται ρητά με την   αναβαθμισμένη χρήση τους για εκπαιδευτικούς και διοικητικούς σκοπούς.

Προτεραιότητες:
7.1. Εφαρμογή του ενιαίου νέου Προγράμματος Σπουδών Πληροφορικής από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού μέχρι και την τελευταία τάξη του Λυκείου./ [Β]
7.2. Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών στη δημιουργική χρήση των νέων τεχνολογιών./ [Β]
7.3. Πιστοποίηση βασικών γνώσεων Πληροφορικής στο σχολείο (Κρατικό Πιστοποιητικό βασικής Πληροφορικής) ./ [Β]
7.4. Υψηλής ποιότητας δικτυακή υποδομή στα σχολεία. / [Β-ΜΣ]
Βιβλιοθήκες – άμεσες προτεραιότητες:
10.1. Δημιουργία δικτύου βιβλιοθηκών και σύνδεσή του με όλα τα σχολεία της Ελλάδας ώστε να ενισχυθεί το περιβάλλον της ψηφιακής μάθησης./ [Β]
10.2. Αναβάθμιση των υπαρχόντων βιβλιοθηκών και άνοιγμα στην τοπική κοινωνία./ [Β-ΜΣ]
10.3. Δημιουργία ομάδας εργασίας που θα ασχολείται με την ενίσχυση και τη λειτουργία των σχολικών Βιβλιοθηκών/ [Β]
10.4. Επέκταση του θεσμού των βιβλιοθηκών και στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση/ [Β]

Σαρωτικές αλλαγές σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...