Home / HEADER-NEWS / Καμία αλλαγή στο μάθημα των θρησκευτικών. Θα γίνει ότι συμφωνήσαμε με τον Αρχιεπίσκοπο

Καμία αλλαγή στο μάθημα των θρησκευτικών. Θα γίνει ότι συμφωνήσαμε με τον Αρχιεπίσκοπο

Δημοσιεύτηκε: 2:02 μμ Νοέμβριος 7th, 2016  


thriskeytika

Όταν θα απευθυνθώ στην Εκκλησία δεν θα το κάνω εμμέσως

Δίνοντας εξάλλου μία εξήγηση για τις πρώτες δηλώσεις του, ότι με την Εκκλησία θα πρέπει να είμαστε «μακριά κι αγαπημένοι», αλλά και το «πρώτα τα σημαντικά, δεύτερα τα επείγοντα», ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε ότι πρέπει να πέσουν οι τόνοι, με την συμβολή και των ΜΜΕ, και γενικά «να μην ξεχνάμε τα σημαντικά μπροστά στην καθημερινότητα».

Απέρριψε εξάλλου τη σύνδεση των παραπάνω με αναφορές προς την Εκκλησία, σημειώνοντας: «όταν θα απευθυνθώ στην Εκκλησία θα το κάνω κανονικά, όχι εμμέσως» και προσέθεσε ότι «δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε … έχουμε να λύσουμε και να αντιμετωπίσουμε άπειρα και σημαντικά προβλήματα». Δεν υπάρχει κανένα διφορούμενο στοιχείο, ξεκαθάρισε ο κ. Γαβρόγλου, για να στείλει το δικό του μήνυμα λέγοντας ότι η στάση του ελπίζει να εκτιμηθεί και να υπάρξει «αντίστοιχη ανταπόκριση».

Ο διάδοχος του Ν.Φίλη στην ηγεσία της Παιδείας δεν θέλησε να κάνει εκτιμήσεις για την απόφαση του πρωθυπουργού, σημειώνοντας ότι με τον προκάτοχό του συνδέονται με φιλία δεκαετιών και τον θεωρεί από τα σημαντικότερα στελέχη της Αριστεράς.

Καμία αλλαγή στο μάθημα των θρησκευτικών

«Καμία απολύτως αλλαγή» δεν είναι στις προθέσεις του υπουργείου Παιδείας σε ό,τι αφορά το μάθημα των θρησκευτικών, διαβεβαίωσε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm» και διευκρίνισε: «Το εννοώ, καμία απολύτως αλλαγή, γιατί και ο Αρχιεπίσκοπος έχει συμφωνήσει στο Μέγαρο Μαξίμου με τον κ. Φίλη και τον πρωθυπουργό για το τι θα ακολουθήσουμε και βεβαίως θα το ακολουθήσουμε, όπως έχει συμφωνηθεί».

Σε ό,τι αφορά το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, με τον οποίο σήμερα έχει μία πρώτη άτυπη συνάντηση ο κ. Γαβρόγλου επισήμανε: «Τον σέβομαι, έχει μία καίρια θέση, που παίζει έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην κοινωνία μας και για λόγους ιστορίας και για λόγους συγκυρίας και ελπίζω να είναι αμοιβαία τα αισθήματα». «Δεν είναι μόνον η πολιτική εξουσία, είναι πώς αντιδρά και η κοινωνία στις πρωτοβουλίες που παίρνονται και αυτό είναι πάντα το πιο δύσκολο θέμα στην πολιτική.

Εδώ, λοιπόν, θα πρέπει να δει κανείς ποια είναι τα πιο ώριμα αιτήματα, όπως τα είδε ο προκάτοχός μου και έχουμε κάνει συγκλονιστικά βήματα» ανέφερε ο υπουργός, εξηγώντας: «Άνοιξαν τα σχολεία στην ώρα τους, με βιβλία, όσο κι αν αυτό ακούγεται τετριμμένο. Τόσο τετριμμένο, όμως, που για δεκαετίες δε γινόταν, άρα κάτι δεν πήγαινε καλά, και για το οποίο εγώ είμαι σίγουρος πως κάθε υπουργός ήθελε να γίνονται στην ώρα τους, άρα δεν είναι μόνο το υπουργείο».

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Εγκύκλιος για μετατάξεις εκπαιδευτικών

Τι είπε ο Υφυπουργός Κώστας Ζουράρις για το ίδιο θέμα

ZOURARIS

«Το μάθημα των θρησκευτικών θα γίνει» και η συζήτηση αφορά το πώς, σε ποιές τάξεις και σε ποιά μορφή, τόνισε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κώστας Ζουράρις, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 fm» και στην εκπομπή «Δύο στις Δώδεκα».

«Εκείνο που είναι βέβαιο είναι ότι το μάθημα των θρησκευτικών θα γίνει, τώρα υπάρχει ένα θέμα τι θα γίνει στο δημοτικό, πώς θα διδάσκεται και στις μεγάλες τάξεις γυμνασίου και λυκείου και η συζήτηση είναι, αν θα είναι με την παλιά μορφή. Όλοι συμφωνούν, θεολόγοι και μη θεολόγοι και αριστεροί, δεξιοί, ότι τα βιβλία ήταν κακά, ξεπερασμένα και επομένως πρέπει να γίνει μια ρύθμιση, αλλά ως μάθημα θα διδάσκεται. Διότι είναι τμήμα του ελληνικού πολιτισμού, η ορθόδοξη παράδοση. Και τώρα, εάν -όπως συμβαίνει τώρα- διδάσκονται στις μεγάλες τάξεις και στοιχεία από τις άλλες θρησκείες, π.χ. τον βουδισμό, τους μουσουλμάνους, τον εβραϊσμό, αυτό θα γίνεται, όπως γινόταν πάντα».

Σε ερώτηση για το πώς πρέπει, κατά την άποψή του, να διδάσκονται τα θρησκευτικά, ως μάθημα μιας ομολογίας, ή ως μάθημα θρησκειολογίας, ο κ. Ζουράρις επεσήμανε, ότι «μπερδεύονται με τις λέξεις» όσοι χρησιμοποιούν αυτούς τους όρους, καθώς ακόμη και η καθημερινότητα στη χώρα μας διασυνδέεται με στοιχεία και έννοιες της χριστιανικής πίστης και της ορθόδοξης παράδοσης.

«Μπερδεύονται με τις λέξεις, κανένας δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει ομολογιακό, κανένας δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει μη ομολογιακό. Δηλαδή, π.χ. όταν έχουμε τις διακοπές κι όταν έχουμε το “δώρο των Χριστουγέννων” – λέει το ΙΚΑ , ή το υπουργείο Οικονομικών – “δώρο των Χριστουγέννων” και “δώρο του Πάσχα”. Όταν λέει “δώρο του Πάσχα”, αναφέρεται σε ένα πολιτιστικό γεγονός, το οποίο έχει σχέση με την πίστη, το οποίο διαμόρφωσε ουσιαστικά και ένα τμήμα του ασφαλιστικού μας συστήματος» ανέφερε ο κ. Ζουράρις και πρόσθεσε:

«Επομένως, είναι άρρηκτα συνδεδεμένος ο πολιτισμός με την Ορθόδοξη μαρτυρία, όπως και με την Κλασσική Ελλάδα, βεβαίως, εν πολλοίς, με το παλιό δωδεκάθεο και επομένως αυτά είναι στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού, δε μπορούν να διακοπούν και να λέγεται ότι είναι ομολογιακόν, ή όχι. Δηλαδή, όταν λέμε “δώρο των Χριστουγέννων” θα πεις, ας πούμε, στα παιδιά τι σημαίνει Χριστούγεννα».

Ο κ. Ζουράρις υπογράμμισε ότι όταν στη συντριπτική της πλειονότητα «μια κοινότητα, 100%, 98% ενστερνίζεται μια αντίληψη, η οποία έχει και σχέση με την πίστη, δηλαδή, με την πνευματικότητα, που είναι τμήμα του πολιτισμού, δε μπορεί μια μειοψηφία να επιβάλλει στην πλειοψηφία αλλαγή του τρόπου σκέψης και του τρόπου του αναφέρεσται, π.χ. τι σημαίνει νηστεία, τι σημαίνει, ας πούμε, αρτύσιμα φαγητά και μη αρτύσιμα» και πρόσθεσε: «Επομένως, τα παιδιά τα οποία δε θα ανήκουν στην Ορθόδοξη παράδοση, αυτά θα κάνουν ξεχωριστά μάθημα, όπως γινόταν και πριν».

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Πανελλήνιες 2022: Υποβολή Μηχανογραφικού υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις

Σημείωσε, επίσης, ότι, ούτως, ή άλλως, υπάρχει δυσκολία να διδαχθούν μικρότερα παιδιά, αφηρημένες έννοιες που δεν συνδέονται με την εμπειρία τους.

«Σε ένα παιδί, π.χ. μέχρι τα δώδεκα, δεκατρία, που ακόμη δεν έχει διαμορφώσει τη θεωρητική του σκευή, επομένως μιλάει μόνο με εμπειρία και με εικόνες και όχι με αφηρημένες λέξεις, που πάνε σε αφηρημένα νοήματα, πώς θα του πεις π.χ. θα του διδάξεις, το «σαριά», το «τακφίρ», το «κάρμα», σε παιδάκι πέντε, έξι, οκτώ δέκα χρονών; Στα δεκαεπτά, στα δεκαοκτώ, στις δύο τελευταίες τάξεις, μπορείς να διδάξεις, αυτά λέει ο βουδισμός, αυτά λέει ο (μουσουλμανισμός)… και ποιος από όλους τους μουσουλμανισμούς, ο σαλαφισμός, ο τζιχαντισμός, οι σιίτες, οι σουνίτες, τα «κάρμα» είναι πολλών ειδών… οι μετεμψυχώσεις, ο ινδουισμός, ο σιντοϊσμός είναι πάρα πολλά πράγματα. Ακόμη κι εγώ που τα μελετώ σαράντα χρόνια και επειδή δεν είμαι θεολόγος, δεν τα ξέρω. Δηλαδή με μια ώρα διδασκαλία στην Πέμπτη, τι θα πούμε; Πασαλείμματα;» είπε ο κ. Ζουράρις και πρόσθεσε: «Στις μεγάλες τάξεις, βεβαίως, θα τους δώσεις μια αναφορά, η οποία, τα γνωστά, θα είναι επιφανειακή».

Σε ερώτηση εάν πιστεύει ότι το θέμα αυτό μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων και τη συνοχή της κυβέρνησης ο κ. Ζουράρις, απάντησε αρνητικά.

«Όχι, δεν υπάρχει θέμα. Ότι θα υπάρξουν στον επόμενο χρόνο και με τη διοικούσα εκκλησία και με το υπουργείο και με τις ενώσεις των θεολόγων και με τις επισκοπές και με κάθε παράγοντα που έχει σχέση με αυτή την παράδοση, αυτό θα γίνει, βεβαίως» είπε ο κ. Ζουράρις και πρόσθεσε:

«Άλλωστε, το καλοκαίρι, ο Τσίπρας, στο προαύλιο της Βουλής όπου έγινε μια συζήτηση, ανήγγειλε τις προθέσεις της κυβερνώσης παρατάξεως – νομίζω ήταν του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν και των ΑΝΕΛ – για τη συζήτηση που θα γίνει κατά τη διάρκεια του χρόνου για το καινούργιο Σύνταγμα, για τις αλλαγές ορισμένων άρθρων του Συντάγματος, είπε ότι βεβαίως για το θέμα των θρησκευτικών, έχουμε υπόψη και ξέρουμε ότι και θα αναφέρεται και στο Σύνταγμα, ότι η κυριαρχούσα αντίληψη περί Ιερού, στην Ελλάδα, είναι η Ορθόδοξη παράδοση, η Ορθόδοξη Ανατολική Χριστιανική παράδοση. Ε, από τη στιγμή που υπάρχει αυτό το πράγμα, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, υποθέτω, θα κινηθεί και η συζήτηση»

www.dikaiologitika.gr, ΑΥΓΗ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Εγκύκλιος για μετατάξεις εκπαιδευτικών

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για μετατάξεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης και ΕΕΠ-ΕΒΠ σε ...