Τελευταία Νέα

Παρασκευή, 18/06/2021, 12:08


Home / Featured / Υποβάθμιση της πληροφορικής. Τι απαντά ο πρώην υπουργός

Υποβάθμιση της πληροφορικής. Τι απαντά ο πρώην υπουργός

Δημοσιεύτηκε: 2:01 μμ Νοέμβριος 8th, 2016  


computer

Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Μια από τις τελευταίες γραπτές απαντήσεις του τέως υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη είναι αυτή που αφορά ερώτηση την οποία κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Αναστάσιος Μεγαλομύστακας με θέμα «Υποβάθμιση της Επιστήμης της Πληροφορικής».

Στην ερώτηση αυτή ο Νίκος Φίλης απαντά γραπτώς ότι η Πληροφορική και οι Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών προσαρμοσμένες στο ηλικιακό επίπεδο των μαθητών/-τριών και στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας διδάσκονται στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ειδικότερα, από την τρέχουσα σχολική χρονιά  θεσμοθετήθηκε υποχρεωτικό μάθημα Τ.Π.Ε. (Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών) από την Α΄τάξη στον Ενιαίο τύπο Ολοήμερου Δημοτικού σχολείου. Παράλληλα στο πλαίσιο της ευρύτερης συζήτησης για αλλαγές στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση λαμβάνονται, μεταξύ άλλων, υπόψη και τα αποτελέσματα του Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου καθώς και τα πορίσματα της Επιτροπής Μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής στα οποία γίνονται σημαντικές επισημάνσεις για την αξία της πληροφορικής παιδείας καθώς και συγκεκριμένες προτάσεις με σκοπό την ολοκληρωμένη Πληροφορική παιδεία των αποφοίτων του Γενικού Λυκείου.

      Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, στο πλαίσιο υλοποίησης Δράσεων που εντάσσονται στη γενικότερη Στρατηγική για το Ψηφιακό Σχολείο, αναπόσπαστο μέρος του οποίου είναι και η Πληροφορική, προτίθεται να υλοποιήσει (και ήδη υλοποιεί )τις ακόλουθες παρεμβάσεις:

   – Δημιουργία σχολικών εργαστηρίων ανοικτών τεχνολογιών στο σύνολο των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (EDULABS).

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Πανελλήνιες 2021: Ποιοι υποψήφιοι δικαιούνται αποζημίωση 350 ευρώ

     Στόχος της συγκεκριμένης Δράσης είναι η δημιουργία σχολικών εργαστηρίων ανοικτών τεχνολογιών.   Το σχολικό εργαστήριο ανοιχτών τεχνολογιών μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα διαφορετικό σχολικό εργαστήριο, η διαφορετικότητα του οποίου συνίσταται σε κυρίως δύο άξονες: στην τεχνολογική υποδομή και στην δυνητική διδακτική αξιοποίησή του.

     Πιο συγκεκριμένα μέσω ενός σχολικού εργαστηρίου ανοικτών τεχνολογιών δύνανται να υλοποιηθούν: (α) προγραμματιστικές ιδέες σε διάφορες γλώσσες προγραμματισμού, όπως γραφικά πραγματικού χρόνου, παιχνίδια, προσομοιώσεις απλών πειραμάτων, αλγόριθμοι κρυπτογραφίας, ιστοσελίδες και βάσεις δεδομένων,

(β) ιδέες που συνδυάζουν υλικό και λογισμικό, όπως κατασκευές που αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον και ρομποτικές κατασκευές,

    (γ) ιδέες που απαιτούν επικοινωνία δύο υπολογιστικών συστημάτων, για παράδειγμα ενός Arduino και ενός RaspberryPI,

(δ) ιδέες που βασίζονται στην ασύρματη επικοινωνία,

(ε) ιδέες με ιδιαίτερη χρήση υλικού και προγραμματισμού του σε χαμηλό επίπεδο, κλπ.

Σε αυτό το περιβάλλον και σε συνδυασμό με την ύπαρξη της υλικοτεχνικής υποδομής των ανοιχτών τεχνολογιών, οι μαθητές μπορούν πραγματικά να μεταμορφωθούν σε μικρούς δημιουργούς και το σχολικό εργαστήριο από αίθουσα διδασκαλίας σε χώρο μάθησης.

   – Δράσεις Αναβάθμισης Εξοπλισμού ΤΠΕ στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Επίσης, η Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ Τομέα Παιδείας του ΥΠ.Π.Ε.Θ., στο πλαίσιο δράσεων ενίσχυσης του Ψηφιακού Σχολείου, υλοποιεί έργα αναβάθμισης του εξοπλισμού ΤΠΕ στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, τα οποία εντάσσονται στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ) και συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Πανελλήνιες 2021: Το πρόγραμμα εξετάσεων των Ειδικών Μαθημάτων

Μέχρι στιγμής έχουν δρομολογηθεί τα κατωτέρω έργα:

-Προμήθεια εξοπλισμού ΤΠΕ για τις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των μικρών νησιών του Νοτίου Αιγαίου (διαγωνιστική διαδικασία σε εξέλιξη)

-Προμήθεια εξοπλισμού ΤΠΕ για τις σχολικές μονάδες  πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των  νησιών του Βορείου Αιγαίου (ενταγμένο έργο)

-Προμήθεια εξοπλισμού ΤΠΕ για τις σχολικές μονάδες  πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Στερεάς Ελλάδας (πρόταση υπό αξιολόγηση)

-Προμήθεια εξοπλισμού ΤΠΕ για τις σχολικές μονάδες προσχολικής  εκπαίδευσης των νησιών του Βορείου Αιγαίου (πρόταση υπό αξιολόγηση)

Αναμένονται οι σχετικές Προσκλήσεις από τα υπόλοιπα ΠΕΠ προκειμένου να υποβληθούν οι αντίστοιχες προτάσεις.

 Τέλος, ο υπουργός γνωστοποιεί ότι μέσω του ΙΤΥΕ Διόφαντος υλοποιείται η επέκταση των κάτωθι συνεχιζόμενων από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο Πράξεων:

– «Ψηφιακό Σχολείο  – Ψηφιακό Εκπαιδευτικό Περιεχόμενο ΙΙ Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πλατφόρμα, Διαδραστικά Βιβλία και Αποθετήριο Μαθησιακών Αντικειμένων» με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του φυσικού αντικειμένου έως 31/12/2017 και δυνατότητα επέκτασης.

– «Εμπλουτισμός του Διαθέσιμου Ψηφιακού Εκπαιδευτικού Περιεχομένου για Πανελλαδικώς Εξεταζόμενα Μαθήματα της Γ’ Λυκείου με στόχο την καλύτερη προετοιμασία των μαθητών ενόψει των Πανελληνίων Εξετάσεων», και χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του φυσικού αντικειμένου έως 31/08/2018.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Πανελλήνιες 2021: Το πρόγραμμα εξετάσεων των Ειδικών Μαθημάτων

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων υπενθυμίζεται ότι οι εξετάσεις των Eιδικών ...