Home / HEADER-NEWS / Ενημερωτικό συνεδρίασης ΠΥΣΠΕ Λασιθίου του αιρετού Αλεξάκη Αλέξανδρου

Ενημερωτικό συνεδρίασης ΠΥΣΠΕ Λασιθίου του αιρετού Αλεξάκη Αλέξανδρου

Δημοσιεύτηκε: 9:55 μμ Νοέμβριος 13th, 2016  


letter

Ενημερωτικό Συνεδρίασης ΠΥΣΠΕ Λασιθίου
Αλεξάκης Αλέξανδρος   Αιρετός ΠΥΣΠΕ  Λασιθίου                              Σητεία 11-10-16
Email:  alexandro.alexak@gmail.com

Τηλ : 6976970367

 

Προς :

– Διεύθυνση Π.Ε.Ν. Λασιθίου

         – Σχολεία και νηπιαγωγεία Λασιθίου

                  – Όλους τους συναδέλφους μου

– ΜΜΕ

 

Την Τετάρτη  9 Νοεμβρίου  2016 συμμετείχα ως αιρετός στην τακτική συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ Λασιθίου με θέματα ημερήσιας διάταξης:

 

  1. Τροποποίηση αποφάσεων και διάθεση για συμπλήρωση ωραρίου.
  2. Aνάθεση συμπλήρωσης υποχρ. ωραρίου αναπληρωτών εκπ/ κών κλάδων ΠΕ11 τακτικού, ΠΕ07 ΠΔΕ, ΠΕ06 ΠΔΕ, ΠΕ05 ΠΔΕ, ΠΕ16.01 ΠΔΕ και ΠΕ19-ΠΕ20 ΠΔΕ εκτός έδρας οργ. θέσης  ή προσωρινής τοποθέτησης για το διδακτικό έτος 2016-2017.
  3. Άσκηση ιδιωτικού έργου με αμοιβή.
  4. Εξέταση ένστασης.
  5. Αναγνώριση συνάφειας των μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών των αναπληρωτών εκπαιδευτικών κλάδων ΠΕ70, ΠΕ32, ΠΕ60, ΠΕ07, ΠΕ05, ΠΕ19, ΠΕ06 και ΠΕ71.
  6. Απόσπαση Εκπαιδευτικού

 

Θέμα 1ο : «Τροποποίηση αποφάσεων και διάθεση για συμπλήρωση ωραρίου.»

 

Θέση μας είναι πως συναινούμε μόνο σε μετακινήσεις που γίνονται με έγγραφη αίτηση συναδέλφων και η αίτηση να  εξετάζεται από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο. Οι συνάδελφοι θα πρέπει να είναι ενήμεροι για τα λειτουργικά κενά και τις ώρες κάθε σχολείου και να τοποθετούνται σύμφωνα με τα μόριά τους.  Συνεπώς μειοψήφησα σε μετακινήσεις που πραγματοποιήθηκαν.

 

Θέμα 2ο : «Aνάθεση συμπλήρωσης υποχρ. ωραρίου αναπληρωτών εκπκών κλάδων ΠΕ11 τακτικού, ΠΕ07 ΠΔΕ, ΠΕ06 ΠΔΕ, ΠΕ05 ΠΔΕ, ΠΕ16.01 ΠΔΕ και ΠΕ19-ΠΕ20 ΠΔΕ  εκτός έδρας οργ. θέσης  ή προσωρινής τοποθέτησης για το διδακτικό έτος 2016-2017»   

Σε προηγούμενο ενημερωτικό είχαμε θέσει το ζήτημα τοποθέτησης ειδικοτήτων σε λειτουργικά κενά που βγαίνουν από το ΠΥΣΠΕ. Συγκεκριμένα ζητήσαμε οι ειδικότητες να τοποθετούνται σε λειτουργικό κενό σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία,  στη συνέχεια να βγαίνουν οι ώρες που έχει η ειδικότητα σε κάθε σχολείο και αφού προηγηθεί δήλωση προτίμησης να γίνεται η συμπλήρωση σε σχολικές μονάδες μετά από συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ. Η ΔΟΕ ζήτησε από τους Συλλόγους Διδασκόντων και τους διευθυντές να αποστείλουν τις πραγματικές ώρες ειδικοτήτων που υπάρχουν σε κάθε σχολική μονάδα. Οι ώρες αυτές αφού αποσταλούν στο ΠΥΣΠΕ,  το συμβούλιο σε συνεδρίαση θα πρέπει να ορίσει τις λειτουργικές ανάγκες κάθε σχολείου. Αυτό δεν έγινε. Οι ειδικότητες  κάνουν ώρες που καμία σχέση δεν έχουν με το αντικείμενό τους, την ίδια στιγμή που σε άλλα σχολεία η έλλειψή τους δημιουργεί πρόβλημα. Έχουμε γίνει δέκτες πολλών ενστάσεων και αντιδράσεων για την αυθαίρετη κατανομή ωρών που έγινε χωρίς καμία διαδικασία. Οι συνάδελφοι και τα σχολεία δεν είναι λάστιχα ούτε πιόνια.  Έχουν τιναχτεί τα προγράμματα όλων των σχολείων στον αέρα και αιτία είναι η απαράδεκτη κατανομή ωρών ειδικοτήτων.

 

  1. Στις ενέργειες του Δ/ντή Εκπ/σης που έγιναν για τον προσδιορισμό λειτουργικών κενών  χωρίς έγκριση του ΠΥΣΠΕ θα πρέπει να παρεμβαίνει άμεσα η Περιφερειακή Δ/νση Κρήτης και να ακυρώνει τις αποφάσεις αυτές.

 

  1. Η συμπλήρωση ωραρίου ειδικοτήτων είναι αποκλειστικά αρμοδιότητα του  ΠΥΣΠΕ όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία (ν. 50/96 όπως συμπληρώνεται από τον 100/97). Η προσυπογραφή τους ένα μήνα αργότερα από το ΠΥΣΠΕ υποβιβάζει το όργανο και παρακάμπτει τους  θεσμούς. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να παρέμβει η Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης  και να ακυρώσει τις αποφάσεις.

 

Είναι ξεκάθαρη η θέση μας:

  1. Τοποθετήσεις από το ΠΥΣΠΕ
  2. Όλα τα λειτουργικά κενά και οι ώρες ειδικοτήτων να βγαίνουν από το ΠΥΣΠΕ όπως προβλέπει ο ν. 3848/10
  3. Συμπλήρωση ωραρίου στο σύνολο των ωρών που υπάρχουν σε κάθε σχολική μονάδα με έγγραφη αίτηση συναδέλφων σύμφωνα με τα μόρια μετάθεσης όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία (ν. 50/96 όπως συµπληρώθηκε µε το Π.∆. 100/97)
  4. Καμία μετακίνηση χωρίς έγγραφη αίτηση συναδέλφου

 

Παραθέτω:

 

Τα λειτουργικά κενά καταρτίζονται από το Yπηρεσιακό Συμβούλιο  όπως ορίζει ο 3848/10 παρ. 7 εδάφιο 5: «Ο προσδιορισµός των κενών θέσεων και των λειτουργικών αναγκών γίνεται από τον Διευθυντή Εκπαίδευσης ύστερα από γνώµη του περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου αφού ληφθούν υπόψη τα στοιχεία των παραγράφων 2 και 3».

 

Η Διεύθυνση τους έδωσε ομάδες σχολείων και με σειρά προτίμησης τοποθέτησε. Ζήτησα να τηρείται η διαδικασία όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.  Τοποθέτηση σε λειτουργικά κενά και στη συνέχεια συμπλήρωση ωραρίου. Οι αλχημείες με τις ώρες ειδικοτήτων έχει δημιουργήσει τεράστια αναστάτωση στα σχολεία και αρκετές  αμφιβολίες για τον τρόπο κατανομής τους.

 

Ακόμα:

  1. Αρθρο 14, παρ. 14 του Ν. 1566/85:«∆ιδασκαλία µε µειωµένο ωράριο δεν επιτρέπεται, εκτός αν η συµπλήρωσή του δεν είναι αντικειµενικά δυνατή». 
  2. Άρθρο 14 παρ. 7 ΠΔ50/96:«Oι εκπαιδευτικοί που εξακολουθούν να είναι υπεράριθµοι µετά τις παραπάνω ρυθµίσεις παραµένουν στο σχολείο όπου κρίθηκαν ως υπεράριθµοι και διατίθενται σε άλλες σχολικές µονάδες για τη συµπλήρωση του ωραρίου τους σύµφωνα µε τις διατάξεις του άρθρου 14 παρ. 14 του N. 1566/1985. Για το σκοπό αυτό ανακοινώνονται από τις αρµόδιες ∆ιευθύνσεις τα σχολεία στα οποία υπάρχουν ανάγκες και καλούνται οι εκπαιδευτικοί µε αίτησή τους να δηλώσουν κατά σειρά προτίµησης όλα τα παραπάνω σχολεία. Η διάθεση αυτών γίνεται µε τη σειρά προτίµησης και το σύνολο των µονάδων µετάθεσής τους».
  3. Άρθρο 14, παρ. 9 του Π.∆. 50/96 (όπως συµπληρώθηκε µε το Π.∆. 100/97): «Oι διατάξεις της παραγράφου 3, βii και της παραγράφου 7 εδάφ. B και 8 του άρθρου αυτού εφαρµόζονται αναλόγως και στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται ότι εκπαιδευτικοί δεν καλύπτουν το υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας στην οργανική τους θέση (λειτουργικές υπεραριθµίες) κατά την έναρξη του σχολικού έτους και µέχρι της ρυθµίσεως της υπεραριθµίας σύµφωνα µε τις διατάξεις του παρόντος άρθρου». 
  4. Άρθρο 21, παρ. 5α του Ν. 3475/06: «Εκπαιδευτικοί των κλάδων Αγγλικής, Γαλλικής, Γερµανικής Γλώσσας, Καλλιτεχνικών Μαθηµάτων, Μουσικής, Φυσικής Αγωγής και Πληροφορικής, οι οποίοι υπηρετούν στην Πρωτοβάθµια ή στη ∆ευτεροβάθµια Εκπαίδευση και δεν συµπληρώνουν το υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας διατίθενται από την Πρωτοβάθµια στη ∆ευτεροβάθµια και αντιστρόφως για τη συµπλήρωση του υποχρεωτικού ωραρίου. Η διάθεση γίνεται µε απόφαση του ∆ιευθυντή Εκπαίδευσης στην αρµοδιότητα του οποίου ανήκει ο εκπαιδευτικός, ύστερα από πρόταση του οικείου Υπηρεσιακού Συµβουλίου. Ο χρόνος διάθεσης θεωρείται ότι έχει διανυθεί στην οργανική τους θέση για τη θεµελίωση του δικαιώµατος µετάθεσης»  
  5. Π.∆. 1/2003, παρ. 14):«Τα Περιφερειακά Υπηρεσιακά Συµβούλια (Π.Υ.Σ.Π.Ε.) προτείνουν τη διάθεση εκπαιδευτικών για συµπλήρωση του υποχρεωτικού ωραρίου διδασκαλίας σε σχολεία της ίδιας ∆ιεύθυνσης Εκπαίδευσης» 

Θέμα 3ο: «Άσκηση ιδιωτικού έργου με αμοιβή.»

 

Εγκρίναμε ομόφωνα όλες τις αιτήσεις

 

Θέμα 4ο: «Εξέταση ένστασης.»

 

Αφορά την ένσταση συναδέλφου ΠΕ 11 (γυμνάστριας), την οποία αν και στήριξα με κάθε τρόπο στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, απορρίφθηκε από την πλευρά της διοίκησης. Συγκεκριμένα η συνάδελφος κάλυπτε όλο της το ωράριο σε σχολική μονάδα που είχε τοποθετηθεί και αναγκάστηκε να μετακινηθεί σε άλλη σχολική μονάδα για 7 ώρες, όταν ορίστηκε διευθυντής της ίδιας ειδικότητας στη σχολική μονάδα τοποθέτησής της. Όταν στη θέση διευθυντή τοποθετείται συνάδελφος που είναι ειδικότητα πρέπει να καλύπτει το ωράριό του συνεπώς πήρε τις ώρες από τη συναδέλφισσα που είχε ήδη τοποθετηθεί. Στη συνέχεια μετακινήθηκε σε σχολική μονάδα, με γνώμονα το «κούμπωμα» των ωρών, όταν χωρίς δικιά της υπαιτιότητα προέκυψε πλεόνασμα 7 ωρών. Τις ώρες αυτές θα μπορούσε να τις καλύψει σε όμορη σχολική μονάδα στην οποία υπήρχαν 12 ώρες κενό. Όπως αναφέρει στην ένστασή της η συνάδελφος αυτές οι ώρες δεν της είχαν δοθεί από την αρχή προκειμένου να  συμπεριλάβει στην αίτησή της αυτή  τη σχολική μονάδα.

 

Σε κάθε περίπτωση ζητάμε να δίνεται πίνακας με τις ώρες ειδικοτήτων που υπάρχουν σε  κάθε σχολική μονάδα και ο συνάδελφος με έγγραφη αίτησή του να συμπληρώνει το ωράριό του σύμφωνα με τα μόρια μετάθεσής του, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία 50/96 (όπως συµπληρώθηκε µε το Π.∆. 100/97). Η συνάδελφος και για κοινωνικούς λόγους (πολύτεκνη μητέρα) και για λόγους αξιοκρατίας θα έπρεπε να είχε τοποθετηθεί στο σχολείο της επιλογής της και όχι σε αυτό που επέλεξε η Διεύθυνση. Σε κάθε περίπτωση στηρίζουμε τη συναδέλφισσα και ζητούμε από τη διεύθυνση να επανεξετάσει την ένστασή της.

 

Θέμα 5ο: «Αναγνώριση συνάφειας των μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών των αναπληρωτών εκπαιδευτικών κλάδων ΠΕ70, ΠΕ32, ΠΕ60, ΠΕ07, ΠΕ05, ΠΕ19, ΠΕ06 και ΠΕ71. »

Οι αιρετοί μειοψήφησαν στην απόφαση της διεύθυνσης να μην αναγνωρίσει τη συνάφεια σε όλους τους τίτλους. Στηρίξαμε την αναγνώριση συνάφειας  όλων των τίτλων. Ζητούμε να επανεξεταστούν οι ενστάσεις με την παρουσία των συμβούλων οι οποίοι θα έχουν γνωμοδοτικό χαρακτήρα προς το ΠΥΣΠΕ.

 

Θέμα 6ο: «Απόσπαση Εκπαιδευτικού»      

 

Θέση των αιρετών είναι οι επανατοποθετήσεις να γίνονται από το ΠΥΣΠΕ. Οι μόνιμοι συνάδελφοι που επιστρέφουν από μακρόχρονη άδεια έχουν το δικαίωμα να πάνε στην οργανική τους θέση. Έχουμε θέσει από την αρχή πως στους αναπληρωτές συναδέλφους θα πρέπει να δίνεται πίνακας με την επιστροφή από μακρόχρονη άδεια και να γνωρίζουν ότι ενδεχομένως να μετακινηθούν.  Συνεπώς καταψήφισα την επανατοποθέτηση.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Αλεξάκης Αλέξανδρος     Αιρετός ΠΥΣΠΕ Λασιθίου


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...